ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Party στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω...Ιράν

20:17 - 25 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Party στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω...Ιράν
Συνεχίζεται το ράλι ανόδου στη Wall Street.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ανοδικά τη Δευτέρα, καθώς η ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενίσχυσε την επενδυτική διάθεση για ρίσκο.

 

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,43% υψηλότερα, καθώς οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν απότομη πτώση, λόγω της είδησης πως το Ιράν και έξι παγκόσμιες δυνάμεις σφράγισαν την Κυρικαή μια προκαταρκτική συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν.

 

Ο δείκτης DAX της Γερμανίας συνέχισε  ανοδικά, κλείνοντας με κέρδη 0,88% και σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ στις 9.299,95 μονάδες.

 

Ο FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε 0,30%, ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,55%, 0,12% ήταν τα κέρδη για τον ΙΒΕΧ 35, ενώ 0,20% χαμηλότερα έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB.

 

Εν τω μεταξύ, την ενδιάμεση αυτή συμφωνία, η οποία προβλέπει τον περιορισμό της ανάπτυξης των πυρηνικών δραστηριοτήτων του Ιράν, σε αντάλλαγμα με τη μείωση των διεθνών κυρώσεων, επέκριναν το Ισραήλ και οι Ρεπουμπλικάνοι. Ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση μιας συνολικής συμφωνίας και ότι η ελάφρυνση των κυρώσεων θα απενεργοποιηθεί σε έξι μήνες, αν το Ιράν δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις.

 

Τα νέα ενίσχυσαν την επενδυτική διάθεση, τόσο στις αγορές της Ασίας το πρωί της Δευτέρας, όσο και στις αγορές των ΗΠΑ, οι οποίες συνεχίζουν το ανοδικό τους σερί, με τους δείκτες S&P 500 και Dow Jones να καταγράφουν νεά ιστορικά ρεκόρ και τον δείκτη Nasdaq Composite να εκτοξεύεται πάνω από τις 4.000 μονάδες για πρώτη φορά σε 13 χρόνια.

 

Οι διεθνείς αγορές μπορεί γενικότερα να σημείωσαν κέρδη σήμερα, αλλά πρωταγωνιστές της πτώσης, από την άλλη πλευρά, ήταν οι μετοχές του κλάδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με την μετοχή της BP να κλείνει με απώλειες 0,68%, την Shell με 0,38% και την Total με 0,22%.

 

Αντίθετα, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών ξεχώρισαν ανοδικά, λόγω της προοπτικής των φθηνότερων καυσίμων. Η μετοχή της IAG σημείωσε άνοδο 2,76%, η Air France-KLM έκλεισε 1,88% υψηλότερα και η easyJet σημείωσε κέρδη 2,06%

 

Παράλληλα, η μετοχή της Peugeot Citroen σημείωσε άνοδο 5,08%, μετά την είδηση για ενδεχόμενη αλλαγή στην ανώτερη διοίκηση της εταιρείας.

Κέρδη και στη Wall

Με κέρδη κινείται η Wall Street επεκτείνοντας το ρεκόρ της περασμένης εβδομάδας, όπου ο S&P 500 έκλεισε για πρώτη φορά στην ιστορία του πάνω από τις 1.900 μονάδες και ο Dow πάνω από τις 16.000 μονάδες, μετά την προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του Ιράν και των παγκόσμιων δυνάμεων, για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας.

 

Ο δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο 0,19%, ο δείκτης S&P 500 καταγράφει κέρδη 0,07% και ο δείκτης Nasdaq ενισχύεται 0,11% και ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε προς στιγμήν τις 4.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2000.

 

Οι μετοχές της Wal-Mart Stores ενισχύονται 0,8% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι Νταγκ ΜακΜίλον θα διαδεχθεί των Μάικ Ντιούκ, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, από την 1η Φεβρουαρίου 2014.

 

Η ενδιάμεση συμφωνία, μεταξύ του Ιράν και έξι παγκόσμιων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, θέτει στο Ιράν περιορισμό της ανάπτυξης των πυρηνικών του δραστηριοτήτων, σε αντάλλαγμα με τη μείωση των διεθνών κυρώσεων, και ενισχύει σήμερα την επενδυτική όρεξη για ρίσκο.

Το Ισραήλ και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επικρίνει τη συμφωνία, αλλά ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι ήταν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση μιας πιο ολοκληρωμένης συμφωνίας, και ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να επιστρέψουν πλήρως σε έξι μήνες, αν το Ιράν δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του.

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σημαντικά σήμερα, με τους αναλυτές ωστόσο, να επισημαίνουν πως η περαιτέρω πτώση της τιμής του μαύρου χρυσού θα είναι ήπια, καθώς οι κίνδυνοι γύρω από τον εφοδιασμό στο Ιράκ, τη Λιβύη και τη Νιγηρία θα συνεχιστούν, στηρίζονας έτσι τις τιμές.

 

Στις επόμενες ημέρες, στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής θα βρεθούν οι ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων, πριν από την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών την Πέμπτη.

 

Τη Δευτέρα, αναμένεται η ανακοίνωση των πωλήσεων κατοικιών του Οκτωβρίου, ενώ την Τρίτη ανακοινώνονται και οι τιμές νέων κατοικιών για τον μήνα Σεπτέμβριο.

 

Άλλα οικονομικά στοιχεία αυτήν την εβδομάδα περιλαμβάνουν τις παραγγελίες διαρκών αγαθών, τις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, τον Chicago PMI και την ψυχολογία των καταναλωτών, τα οποία όλα θα ανακοινωθούν την Τετάρτη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.