ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άνοδος στην Ευρώπη, κλειστή η Wall λόγω Ημέρας των Ευχαριστιών

16:19 - 28 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Mε ανοδικές τάσεις κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές , με τη γερμανική συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού, τη θετική παράδοση της σκυτάλης από την Wall Street καθώς και την βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, να τονώνουν την ψυχολογία των επενδυτών. Οι αγορές των ΗΠΑ είναι κλειστές σήμερα λόγω της αργίας της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Ο δείκτης FTSE Eurofirst 300 κινείται 0,4% υψηλότερα  με σχεδόν όλους τους κλάδους να σημειώνουν κέρδη, με ηγέτη αυτόν των πρώτων υλώ,ν ο οποίος είχε δεχτεί βαρύ sell-off στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Ο FTSE του Λονδίνου σημειώνει άνοδο 0,42%, ο DAX κινείται 0,39% υψηλότερα, ο CAC 40 καταγράφει άνοδο 0,38%, στο +0,68% βρίσκεται ο ΙΒΕΧ και στο +0,85% ο FTSE MIB.

 

Τα ενθαρρυντικά οικονομικά στοιχεία βοήθησαν τον Dow και τον S&P 500 να κλείσουν σε νέα επίπεδα ρεκόρ,  ενώ ο Nasdaq έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από δεκατρία χρόνια. Λιγότεροι Αμερικανοί από ό, τι αναμενόταν, υπέβαλαν αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο δείκτης ψυχολογίας των καταναλωτών ξεπέρασε τις εκτιμήσεις για το Νοέμβριο.

Εν τω μεταξύ, οι ασιατικές αγορές ακολούθησαν τα βήματα της Wall Street, με τον δείκτη Nikkei να κλείνει στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2007.

 

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, με την Wall Street κλειστή σήμερα, ο όγκος συναλλαγών θα είναι υποτονικός σε όλες τις αγορές, έστι είναι πθανή κάποια μεταβλητότητα, ωστόσο το γενικό κλίμα παραμένει αισιόδοξο.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνης σημείωσε άνοδο τον Νοέμβριο στο 98,5 από 97,7 τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

 

Eπίση,ς οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τον απόηχο της συμφωνίας συνασπισμού μεταξύ συντηρητικών και των κεντροαριστερών Σοσιαλδημοκρατών στη Γερμανία. Μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, τα μέρη συμφώνησαν τελικά σε ένα «μεγάλο συνασπισμό» μετά από ολονύχτιες συνομιλίες, ανοίγοντας το δρόμο για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι τα Χριστούγεννα.

 

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν, επίσης, την ιταλική αγορά, μετά την εκδίωξη του ιταλού πολιτικού και τρεις φορές πρώην πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από το κοινοβούλιο την Τετάρτη , μετά από ψηφοφορία στην ιταλική Γερουσία . Το αποτέλεσμα αυτό πάντως σημαίνει ότι ο Μπερλουσκόνι μπορεί να ηγηθεί του κόμματός του Forza Italia, ακόμα και αν είναι εκτός της κυβέρνησης.

 

Σε άλλες ειδήσεις , ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Βίκτορ Κονστάνσιο, υποβάθμισε τις εικασίες ότι η ΕΚΤ προετοιμάζει νέα μακροπρόθεσμα δάνεια για τις τράπεζες . Σε συνέντευξή του στο Reuters την Τετάρτη είπε ότι οι τράπεζες δεν βρίσκονται υπό την ίδια πίεση, όπως όταν τους προσφέρθηκε η ρευστότητα στα τέλη του 2011 .

 

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Kingfisher υποχωρούν 4,5%, μετά την προειδοποίηση της εταιρείας για την ύπαρξη μεγάλων προκλήσεων στην αγορά, ιδίως σε αυτήν της Γαλλίας , παρά το γεγονός ότι τα κέρδη γ' τρίμηνου σημείωσαν άνοδο.

 

Η μετοχή της Thomas Cook ενισχύεται 11% μετά την ανακοίνωση περαιτέρω μείωσης του κόστους στο σύνολο του έτους και σημαντικής αύξησης στα κέρδη.

 

Η μετοχή της Wolseley σημειώνει πτωση 0,6% , αφού προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.