ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στην Ευρώπη, κλειστή η Wall λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών

20:29 - 28 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Κέρδη στην Ευρώπη, κλειστή η Wall λόγω της Ημέρας των Ευχαριστιών
Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν ανοδικά, την Πέμπτη, με την εκδίωξη του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι από την ιταλική Γερουσία να τροφοδοτεί ελπίδες για πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία, ενώ το θετικό κλείσιμο στην Wall Street, την Τετάρτη, καθώς και τα καλά νέα από το μέτωπο του οικονομικού κλίματος της Ευρωζώνης, τόνωσαν την ψυχολογία των επενδυτών. Να υπενθυμίσουμε ότι οι αγορές των ΗΠΑ είναι κλειστές, λόγω της αργίας για την Ημέρα των Ευχαριστιών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,37% υψηλότερα σε νέο υψηλό πέντε ετών, με σχεδόν όλους τους κλάδους να σημειώνουν κέρδη, με ηγέτη αυτόν των πρώτων υλών ο οποίος είχε υποστεί βαρύ sell-off στις προηγούμενες συνεδριάσεις.

 

Ο FTSE του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 0,08%, ο DAX έκλεισε 0,39% υψηλότερα, ο CAC 40 κατέγραψε άνοδο 0,22% και στο +0,52% έκλεισε ο ΙΒΕΧ 35.

 

Μετά την εκδίωξη του ιταλού πολιτικού και τρεις φορές πρώην πρωθυπουργού, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, από το κοινοβούλιο την Τετάρτη, μετά από ψηφοφορία στην ιταλική Γερουσία, ο FTSE MIB του Μιλάνου έκλεισε 0,92% υψηλότερα, με την Intesa Sanpaolo να σημείωνει άνοδο 2,3% και την UBI Banca κέρδη 2,4%.

 

Η ψυχολογία στις επιχειρήσεις σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ ενισχύθηκε και πάλι το Νοέμβριο, ενισχύοντας τις ελπίδες ότι οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να τονώσουν την οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης.

 

Η μηνιαία έρευνα της Κομισιόν, στο μέτωπο των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, αποκάλυψε ότι το οικονομικό κλίμα αυξήθηκε στο 98,5 το Νοέμβριο, από 97,7 τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές έκαναν λόγο για αύξηση στο 98.

 

Η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη αιφνιδιαστικά ότι θα περιορίζει σημαντικά το σχέδιο που είχε εισάγει πέρσι για να τονώσει την στεγαστική πίστη.

 

Η κίνηση εντάσσεται στην προσπάθειά της να αποτρέψει τον κίνδυνο δημιουργίας φούσκας στις τιμές κατοικιών. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι το σχέδιο Funding for Lending Scheme (FLS) θα περιοριστεί πλέον αυστηρά και μόνο στην διευκόλυνση δανεισμού προς μικρές επιχειρήσεις που συνεχίζουν να δυσκολεύονται να δανειστούν.

 

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Kingfisher υποχώρησαν 4,39%, μετά την προειδοποίηση της εταιρείας για την ύπαρξη μεγάλων προκλήσεων στην αγορά, ιδίως σε αυτήν της Γαλλίας , παρά το γεγονός ότι τα κέρδη γ' τρίμηνου σημείωσαν άνοδο.

 

Η μετοχή της Thomas Cook ενισχύθηκε 14,69% μετά την ανακοίνωση περαιτέρω μείωσης του κόστους στο σύνολο του έτους και σημαντικής αύξησης στα κέρδη.

 

Η μετοχή της Wolseley σημείωσε πτώση 1,71%, αφού προειδοποίησε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης στις αγορές της ηπειρωτικής Ευρώπης.

 

Η μετοχή της Rio Tinto ενισχύθηκε 3,89% καθώς οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν με αισιοδοξία για τα νέα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας.

 

Οι μετοχές των Imperial Tobacco και British American Tobacco υποχώρησαν 0,69% και 1,91% αντίχτοιχα, μετά την είδηση ότι η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την αναθεώρηση της συσκευασίας των τσιγάρων, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τους νέους από το κάπνισμα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.