ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτές τάσεις έφερε η "Μαύρη Παρασκευή" στη Wall

23:55 - 29 Νοε 2013 | Σχόλια Αγοράς
Μεικτές τάσεις έφερε η "Μαύρη Παρασκευή" στη Wall
Μεικτά πρόσημα και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισε η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας για τη Wall σε μία υποτονική ημέρα συναλλαγών λόγω της ημιαργίας της «Μαύρης Παρασκευής» με τον Nasdaq να σημειώνει υψηλό 13 ετών.

 

Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 0,07% στις 16.086 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,07% στις 1.806 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,38% στις 4.060 μονάδες.

 

Η ημέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ είναι γνωστή και ως Μαύρη Παρασκευή. Είναι η μέρα που παραδοσιακά ξεκινά η εποχή αγορών των Χριστουγέννων και θεωρείται η πλέον εμπορική ημέρα του χρόνου, αφού τα καταστήματα προσφέρουν τα προϊόντα τους με πολύ μεγάλες εκπτώσεις.

 

Συνήθως είναι η πιο επικερδής του χρόνου για τα καταστήματα και παρακολουθείται στενά από την αγορά, ως ένδειξη της ψυχολογίας των καταναλωτών.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Wal-Mart Stores των λιανικών πωλήσεων σημείωσε άνοδο 0,10%, η Macy's κατέγραψε πτώση 0,52% και η J.C. Penney's σημείωσε άνοδο 1.09%

 

Ο Dow Jones Industrial Average την Τετάρτη έκλεισε στο επίπεδο ρεκόρ των 16,097.33 μονάδων, και οδεύει προς νέο ρεκόρ σήμερα, με τα θετικά οικονομικά στοιχεία για την εμπιστοσύνη των καταναλωτών να ενισχύουν την ψυχολογία λίγο πριν την έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

 

Ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 27% από τις αρχές του έτους και ο Dow Jones ενισχύεται 23%, καθώς η Federal Reserve απέφυγε να προχωρήσει στον περιορισμό του τρίτου γύρου του προγράμματος τόνωσης της οικονομίας.

 

Οι επενδυτές περιμένουν να δουν ενδείξεις σχετικά με το πότε θα έρθει τελικά το tapering, όπως σημειώνει ο Ίοαν Σμιθ, στρατηγικός αναλυτής της KCG Europe.

 

"Τα πρακτικά της ομοσπονδιακής τράπεζας αποκάλυψαν ότι έχει γίνει ευρεία συζήτηση σχετικά με διάφορα σενάρια πολιτικής. Εξακολουθεί να κυριαρχεί η άποψη ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία ακόμη που να πληρούν τα κριτήρια για tapering τον επόμενο μήνα", όπως προσθέτει.

 

Οι επενδυτές περιμένουν τις ανακοινώσεις των στοιχείων για τη μεταποίηση και τις πωλήσεις κατοικιών την επόμενη εβδομάδα, καθώς και τα στοιχεία του Νοέμβριου για την μισθοδοσία εκτός του γεωργικού τομέα, τα οποία αναμένονται στις 6 Δεκεμβρίου, για περαιτέρω ενδείξεις γύρω από την πορεία της οικονομίας και ως εκ τούτου, την πορεία της πολιτικής της Fed.

Μικτές τάσεις και στην Ευρώπη

Με μικτές τάσεις έκλεισε την εβδομάδα η Ευρώπη, σημειώνοντας ωστόσο τον τρίτο συνεχή μήνα ανόδου, μετά την ανακοίνωση των ενθαρρυντικών στοιχείων για τον πληθωρισμό και την ανεργία στην Ευρωζώνη, σε μία υποτονική από πλευράς όγκου συνεδρίαση.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,07% υψηλότερα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε οριακές απώλειες 0,06%, ο DAX ενισχύθηκε 0,19%, ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 0,17%, ενώ στο -0,23% και στο -0,41% έκλεισαν ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 και ο ιταλικός FTSE MIB αντίστοιχα.

 

Η επενδυτική διάθεση ενισχύθηκε την Παρασκευή, μετα την ανακοίνωση των στοιχείων για την ανεργία και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης. Σε ό,τι αφορά την ανεργία, σημείωσε την πρώτη μείωση από τον Φεβρουάριο του 2011 και ανήλθε στο 12,1% τον Οκτώβριο από 12,2% τον Σεπτέμβριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που προέβλεπαν πως το ποσοστό των ανέργων θα μείνει αμετάβλητο.

 

Καθησυχαστικά ήταν και τα στοιχεία της Eurostat σε ότι αφορά τον φόβο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Νοέμβριο κατά 0,9% σε ετήσια βάση, από την απότομη υποχώρηση στο 0,7% τον προηγούμενο μήνα.

 

Παράλληλα, η Standard & Poor's προχώρησε σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου (σε Β-/Β από CCC+/C ) καθώς και του outlook της Ισπανίας σε σταθερό από αρνητικό διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγηση BBB-/A-3. Παράλληλα, υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ολλανδίας σε ΑΑ+ από ΑΑΑ.

 

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της TeliaSonera υποχώρησαν 1,65%, μετά την ανακοίνωση της άμεσης αποχώρησης του επικεφαλής των οικονομικών υπηρεσιών της.

 

Η μετοχή της Credit Agricole ενισχύθηκαν 3,2% μετά την εισαγωγή της από την UBS στην λίστα με τις βασικές της προτιμήσεις στο ευρωπαϊκό περιβάλλον μετοχών.

 

Η μετοχή της Telecom Italia ενισχύθηκαν,1,48%, μετά την αύξηση της σύστασης της HSBC σε overweight από ουδέτερη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.