ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

20:30 - 02 Δεκ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές
Θετικά πρόσημα στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, με τις ισπανικές μετοχές να βυθίζονται μετά τα απογοητευτικά στοιχεία της μεταποίησης, ενώ ο κλάδος του λιανικού εμπορίου δέχτηκε σημαντικές πιέσεις στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 έκλεισε με απώλειες 0,36%, FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,83%, ο DAX έκλεισε στο -0,04%, ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,22%, ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 1,82% και ο IBEX 35 υποχώρησε 0,94%.

 

Οι μετοχές της εταιρείας ενέργειας Enel υποχώρησαν 3,35% τοις εκατό, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές Saipem και της Telecom Italia. Οι αναλυτές υπογράμμισαν πως ο λόγος των πιέσεων είναι η προγραμματισμένη κίνηση από την Ισπανία να μειώσει τη χρηματοδότηση στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, η μεταποιητική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε το Νοέμβριο, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυόμισι ετών, με τη βοήθεια της ανάκαμψης της παραγωγής. Αλλά τα απογοητευτικά στοιχεία από τη Γαλλία και την Ισπανία προστέθηκαν στις ανησυχίες για την υγεία της ευρύτερης οικονομίας της περιοχής.

 

Ο δείκτης PMΙ της Markit για την Ευρωζώνη, ανήλθε στο 51,6 το Νοέμβριο, σε σύγκριση με 51,3 τον προηγούμενο μήνα.

 

Η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων της Βρετανίας, η Tesco, υποβαθμίστηκε από την HSBC σε underweight, λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας αργότερα αυτή την εβδομάδα, αναγκάζονταςτις μετοχές της να υποχωρήσουν 2,8%.

 

Οι μετοχές της Debenhams υποχώρησαν 4,6% μετά την υποβάθμιση από την Barclays σε underweight.

 

Οι μετοχές της γερμανικής ThyssenKrupp υποχώρησαν 8,8%, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά της να βρει αγοραστή για την προβληματική μονάδα της στην Βραζιλία.

Wall

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, κέρδη καταγράφει η Wall Street, μετά την αργία της Ημέρας των Ευχαριστιών και την Μαύρη Παρασκευή, και ενόψει μίας εβδομάδας "γεμάτης" με ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων, με αρχή τα στοιχεία σήμερα για τη μεταποιητική δραστηριότητα του Νοεμβρίου.

 

Ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,04%, ο δείκτης S&P 500 κινείται 0,23% υψηλότερα και ο δείκτης Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,05%.

 

Οι μετοχές της Amazon.com και της Ebay σημειώνουν άνοδο 0,9% και 3,76% αντίστοιχα, μετά την έρευνα της εταιρείας ComScore η οποία έδειξε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες την Μαύρη Παρασκευή αυξήθηκαν στο επίπεδο ρεκόρ των 1,2 δισ. δολαρίων.

 

Οι μετοχές της ΒΡ σημειώνουν πτώση 1,1% μετά το δημοσίευμα των Financial Times ότι η εταιρεία αναμένει εκτόξευση των πληρωμών αποζημιώσεων για την καταστροφή του 2010 στον Deepwater Horizon, μετά από δύο μήνες επιβράδυνσης.

 

Το βλέμμα των επενδυτών είναι σήμερα στραμμένο στην ανακοίνωση του δείκτη ISM για την μεταποίηση, ενώ σήμερα ανακοινώνονται και οι δαπάνες στον κλάδο των κατασκευών για τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

 

Οι αναλυτές εκτιμούν πως ο δείκτης θα είναι ελαφρώς χαμηλότερος από τον Οκτώβριο, στο 55 από 56,4.

 

Αυτή την εβδομάδα, η προσοχή στρέφεται στην ανακοίνωση των στοιχείων της αγοράς εργασίας την Παρασκευή, όπου οι επενδυτές θα αναζητήσουν περαιτέρω ενδείξεις για την πορεία της αμερικάνικης οικονομίας και ως εκ τούτου, για το μέλλον της στάσης νομισματικής πολιτικής της Fed γύρω από το tapering, με την πλειοψηφία των αναλυτών προς το πάρον, να αναμένει δράση από την ομοσπονδιακή τράπεζα στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Μαρτίου

 

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο των ανακοινώσεων κερδοφορίας, είναι μία ήσυχη ημέρα, με καμία μεγάλη εταιρεία να μην δημοσιεύει αποτελέσματα σήμερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.