ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση στη Wall Street

00:29 - 03 Δεκ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Πτώση στη Wall Street
Σε αρνητικό έδαφος και οι ευρωπαϊκές αγορές.

Με απώλειες ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο αμερικανικό χρηματιστήριο, με τον S&P 500 να υποχωρεί από το ρεκόρ που κατέγραψε στις προηγούμενες συνεδριάσεις και τον Dow να σημειώνει τη χειρότερη επίδοσή του από την 7η Νοεμβρίου, καθώς οι επενδυτές δείχνουν προβληματισμένοι με το "χλωμό" ξεκίνημα στα ψώνια των διακοπών τη Μαύρη Παρασκευή

 

Αναλυτικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,048% και γλίστρησε στις 16.009 μονάδες , ο δείκτης S&P 500 έκλεισε στις 1,801 μονάδες χάνοντας 0,27% και ο δείκτης Nasdaq στο μείον 0,37%, έκλεισε στις 4.045 μονάδες.

 

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, ήταν αναμενόμενη μια πτώση μετά το ανοδικό σερί οκτώ εβδομάδων.

 

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2011 αναρριχήθηκε το Νοέμβριο ο μεταποιητικός δείκτης PMI του Institute for Supply Management, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στις 57,3 μονάδες από 56,4 μονάδες τον Οκτώβριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν επιβράδυνση του δείκτη στις 55 μονάδες.

 

Ξεχωριστή έκθεση έδειξε αύξηση των κατασκευαστικών δαπανών τον Οκτώβριο κατά 0,8%.

 

Οι μετοχές των EBay και Amazon.com σημείωσαν άνοδο. H μετοχή της Groupon, υποχώρησε 5,4%.

 

Αυτή την εβδομάδα, η προσοχή στρέφεται στην ανακοίνωση των στοιχείων της αγοράς εργασίας την Παρασκευή, όπου οι επενδυτές θα αναζητήσουν περαιτέρω ενδείξεις για την πορεία της αμερικάνικης οικονομίας και ως εκ τούτου, για το μέλλον της στάσης νομισματικής πολιτικής της Fed γύρω από το tapering, με την πλειοψηφία των αναλυτών προς το πάρον, να αναμένει δράση από την ομοσπονδιακή τράπεζα στη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Μαρτίου

Αρνητικά πρόσημα και στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος, με τις ισπανικές μετοχές να βυθίζονται μετά τα απογοητευτικά στοιχεία της μεταποίησης, ενώ ο κλάδος του λιανικού εμπορίου δέχτηκε σημαντικές πιέσεις στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx600 έκλεισε με απώλειες 0,36%, FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 0,83%, ο DAX έκλεισε στο -0,04%, ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,22%, ο FTSE MIB κατέγραψε απώλειες 1,82% και ο IBEX 35 υποχώρησε 0,94%.

 

Οι μετοχές της εταιρείας ενέργειας Enel υποχώρησαν 3,35% τοις εκατό, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές Saipem και της Telecom Italia. Οι αναλυτές υπογράμμισαν πως ο λόγος των πιέσεων είναι η προγραμματισμένη κίνηση από την Ισπανία να μειώσει τη χρηματοδότηση στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, η μεταποιητική δραστηριότητα στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε το Νοέμβριο, με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δυόμισι ετών, με τη βοήθεια της ανάκαμψης της παραγωγής. Αλλά τα απογοητευτικά στοιχεία από τη Γαλλία και την Ισπανία προστέθηκαν στις ανησυχίες για την υγεία της ευρύτερης οικονομίας της περιοχής.

 

Ο δείκτης PMΙ της Markit για την Ευρωζώνη, ανήλθε στο 51,6 το Νοέμβριο, σε σύγκριση με 51,3 τον προηγούμενο μήνα.

 

Η μεγαλύτερη εταιρεία λιανικών πωλήσεων της Βρετανίας, η Tesco, υποβαθμίστηκε από την HSBC σε underweight, λίγο πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας αργότερα αυτή την εβδομάδα, αναγκάζονταςτις μετοχές της να υποχωρήσουν 2,8%.

 

Οι μετοχές της Debenhams υποχώρησαν 4,6% μετά την υποβάθμιση από την Barclays σε underweight.

 

Οι μετοχές της γερμανικής ThyssenKrupp υποχώρησαν 8,8%, μετά την αποτυχημένη προσπάθειά της να βρει αγοραστή για την προβληματική μονάδα της στην Βραζιλία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.