ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισχυρά κέρδη στη Wall

01:04 - 07 Δεκ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Ισχυρά κέρδη στη Wall
Ράλι ανόδου και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με χαμόγελα και κέρδη έκλεισε η εβδομάδα στη Wall, με τους δείκτες να επιστρέφουν σε θετικό έδαφος, καθώς η έκθεση για την αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες περιείχε στοιχεία καλύτερα από τα αναμενόμενα (πτώση της ανεργίας) ενώ η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε υψηλό πέντε μηνών.

 

Οι δείκτες Dow και S& P 500 έβαλαν τέλος στο πτωτικό σερί 5 ημερών χωρίς όμως να καταφέρουν να αποφύγουν τις συνολικές απώλειες στην εβδομάδα: εβδομαδιαία πτώση 0,04% για τον S&P 500 και 0,4% για τον  Dow, ενώ οριακά κέρδη 0.1% είχε ο Nasdaq.

 

Την Παρασκευή, ο Dow σημείωσε κέρδη 1,25% στις 16.020 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 1,12% στις 1.805 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,74% στις 4.063 μονάδες.

 

Την κούρσα ανόδου στο χρηματιστήριο προκάλεσαν τα θετικά στοιχεία για τη μείωση της ανεργίας στο 7% τον Νοέμβριο καθώς δημιουργήθηκαν 203.000 θέσεις εργασίας τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις.

 

Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα στοιχεία για την ανεργία δεν μπορούν να αλλάξουν όλη την εικόνα στην αμερικανική αγορά.

 

Βέβαια, τα στοιχεία αυτά είναι πολύ σημαντικά για τις κινήσεις της Fed η οποία πρέπει να αποφασίσει εάν θα αρχίσει να μειώνει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων στη συνεδρίαση αυτού του μήνα.

 

Απώλειες 0,2% για τον χρυσό στα 1.229 δολάρια η ουγγιά, έφεραν τα καλά νέα από την αγορά εργασίας - Εβδομαδιαία πτώση 1,7%.

 

Κέρδη 0,3% για το αργό πετρέλαιο, παράδοσης Ιανουαρίου στα 97,65 δολάρια το βαρέλι - Εβδομαδιαία άνοδος 5,4%.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Intel Corp ενισχύθηκε 2,25%, η Procter & Gamble κατέγραψε κέρδη 2,15% και η Boeing Co σημείωσε άνοδο 2,09%.

Ευρώπη

Ούριος άνεμος και στην άλλ πλευρά του Ατλαντικού, όπου οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν ράλι, μετά από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ και την βελτίωση της ψυχολογίας των καταναλωτών.

 

Ο FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,73% υψηλότερα , ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ενισχύθηκε 0,83%, ο DAX σημείωσε άνοδο 0,96%, ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,72%, ο ΙΒΕΧ 35 κατέγραψε άνοδο 0,09%, ενώ στο +0,73% έκλεισε ο FTSE MIB.

 

Tα αμερικάνικα στοιχεία για την απασχόληση, τα οποία θεωρούνται κλειδί σε ότι αφορά τις ενδείξεις γύρω από την μελλοντική δράση της Fed, έδειξαν πως τον Νοέμβριο δημιουργήθηκαν 203.000 θέσεις εργασίας, πολύ υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για 180.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η ανεργία διαμορφώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα στο 7,2%

 

Όπως σχολιάζει ο Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody Analytics, τα στοιχεία της απσχόλησης των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά θετικά: Ισχυρή αύξηση της απασχόλησης, μείωση της ανεργίας, αύξηση των ωρών εργασίας.

 

Αλλά, πρόσθεσε, η Fed θα περιμένει μέχρι τον Μάρτιο για να δράσει, για διάφορους λόγους. Ένας λόγος είναι ότι θέλει να βεβαιωθεί πως έχει δημιουργηθεί μια νέα θετική τάση στην οικονομία και την αγορά εργασίας και πως η βελτίωση δεν είναι κάτι προσωρινό. Ο λόγος που η Fed θα είναι νευρική το επόμενο διάστημα είναι τα στοιχεία για το ΑΕΠ του δ' τριμηνου, το οποίο φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί κάτω του 2%.

 

Οι αγορές ενισχύθηκαν περαιτέρω μετά και την ανκοίνωση των στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες, με τον δείκτη Thomson Reuters / University of Michigan, να αγγίζει το 82,5 το Δεκέμβριο.

 

Στο μέτωπο των μετοχών, η μετοχή της Berkeley Group σημείωσε ράλι της τάξης του 11,7% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι τα κέρδη της για το σύνολο του έτους, θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις προβλέψεις των αναλυτών.

 

Η μετοχή της TNT Express έκλεισε 4,72% χαμηλότερα μετά την είδηση ότι η ολλανδική PostNL θα προχωρήσει στην πώληση του μεριδίου που κατέχει στην εταιρεία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.