ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη σε Wall Street και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

18:15 - 09 Δεκ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Κέρδη σε Wall Street και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Αναιμική άνοδο στο Χ.Α.

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall Street, με τα ισχυρά στοιχεία της Κίνας και της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, να ενισχύουν την επενδυτική ψυχολογία.

 

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,04% στις 16.026 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε νέο ρεκόρ με άνοδο 0,16% στις 1.808 μονάδες, και ο δείκτης Νasdaq έκλεισε στο + 0,16%, στις 4.069 μονάδες.

 

H είδηση ότι ο ετήσιος πληθωρισμός της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 3% το Νοέμβριο από 3,2% πριν, έδωσε σημαντική ώθηση στην επενδυτική ψυχολογία, στέλνοντας τον δείκτη Shanghai Composite κοντά σε υψηλό τριών μηνών .

 

Αυτή η είδηση ακολούθησε τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Κυριακή και έδειξαν ότι η Κίνα σημείωσε το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα σε σχεδόν πέντε χρόνια, τον περασμένο μήνα, με την ισχυρή αύξηση των εξαγωγών να υπερβαίνει κατά πολύ την αύξηση των εισαγωγών.

 

Οι επενδυτές περιμένουν τώρα μια άλλη σειρά στοιχείων από την Κίνα την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής παραγωγής του Νοεμβρίου και τις λιανικές πωλήσεις.

 

"Στις ΗΠΑ, αρκετές ανακοινώσεις οικονομικών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων για την αγορά εργασίας και τον δείκτη ISM την περασμένη εβδομάδα, εξέπληξαν θετικά, αφήνοντας έτσι στην Fed την πόρτα ακόμα μισάνοιχτη για το ενδεχόμενο μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων", όπως επισημαίνει ο Κρις Σικλούνα, αναλυτής της Daiwa Capital Markets.

 

Παρ 'όλα αυτά, ο ίδιος εξακολουθεί να αναμένει πως η σταδιακή μείωση του προγράμματος της Fed θα ξεκινήσει το 2014, λόγω της -πιθανής- ασθενής ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο, του χαμηλού πληθωρισμού και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας της δημοσιονομικής πολιτικής.

 

Η Wall Street παρακολουθεί επίσης τις διαπραγματεύσεις για τον προϋπολογισμό στην Ουάσιγκτον, με τις αρχές να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τις αυτόματες περικοπές των δαπανών, έτσι ώστε να βάλουν τέλος σε τρία χρόνια ανεπιτυχών δημοσιονομικών συζητήσεων.

 

Οι αμερικανοί νομοθέτες έχουν προθεσμία ως την Παρασκευή για να καταλήξουν σε συμφωνία για τον περιορισμό των αυτόματων μειώσεων στις δαπάνες, για ένα έτος τουλάχιστον.

Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με άνοδο, μετά τα θετικά νέα της Παρασκετής από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ, αν και τα στοιχεία για τις εισαγωγές της Κίνας, της μεγαλύτερης χώρας σε κατανάλωση βασικών μετάλλων στον κόσμο, κινήθηκαν χαμηλότερα από τις προβλέψεις και οδήγησαν τον κλάδο των ορυχείων σε απώλειες.

 

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε ελαφρώς υψηλότερα κατά 0,21%, ενώ από τον δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου ο οποίος σημείωσε άνοδο 0,11%, τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν η Aviva στο +2,27% και η IAG στο +2,38%. Ο δείκτης FTSE σημείωσε την περασμένη Παρασκευή την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο δείκτης DΑΧ έκλεισε με άνοδο 0,25%, ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,11%, ο ΙΒΕΧ 35 κατέγραψε κέρδη 0,92% και ο δείκτης FTSE MIB έκλεισε 0,89% υψηλότερα με τη βοήθεια των ισχυρών αποδόσεων των μετοχών της Banca Monte dei Paschi di Siena ( +4,91%), μετά την ανακοίνωση του βασικού μετόχου της τράπεζας ότι θα καταψηφίσει την προγραμματισμένη έκδοση δικαιωμάτων.

 

Αν και τα στοιχεία το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας νίκησαν τις προβλέψεις το Νοέμβριο σημειώνοντας άνοδο 12,7%, οι εισαγωγές της χώρας ήταν χαμηλότερες από τις προσδοκίες. Οι κινεζικές εισαγωγές αυξήθηκαν 5,3%, κάτω από τις προβλέψεις που έκαναν λόγο για 7,2% αύξηση, πιέζοντας έτσι τις προοπτικές της ζήτησης για τις εταιρείες του μεταλλευτικού κλάδου.

 

Ωστόσο, η είδηση ​​ότι ο ετήσιος πληθωρισμός της Κίνας επιβραδύνθηκε στο 3% το Νοέμβριο από 3,2% πριν, ενίσχυσε την επενδυτική ψυχολογία.

 

Οι μετοχές της HSBC υποχώρησαν 0,24% τοις εκατό , μετά το δημοσίευμα των Financial Times ότι η τράπεζα να προχωρήσει σε floating έως και 30% των λειτουργειών της στη λιανική και εμπορική τραπεζική της στη Βρετανία , προκειμένου να ανταποκριθεί στους νέους κανόνες που διέπουν τον τραπεζικό κλάδο της χώρας.

 

Οι μετοχές της GDF Suez έκλεισαν υψηλότερα κατά 2,03% μετά την αναβάθμισή τους από την BofA Merrill Lynch σε buy από ουδέτερη.

 

Οι μετοχές της Antofagasta υποχώρησαν 0,98% μετά την υποβάθμισή τους από την Morgan Stanley σε underweight .

 

Οι μετοχές της Vedanta υποχώρησανε 2,72% μετά την είδηση ότι θα αφαιρεθεί από τον βρετανικό δείκτη FTSE 100 και θα γίνει η τρίτη κατά σειρά εταιρεία του μεταλλευτικού κλαδου που «εξορίζεται» από το δείκτη, μετά την Kazakhmys και την Eurasian Natural Resources Company .

 

Η μετοχή της EADS ενισχύθηκε 0,82% μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της να περικόψει 5.800 θέσεις εργασίας στον κλάδο της άμυνας, μέχρι τα τέλη του 2016. Σε δήλωσή της η EADS ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε περικοπές σε όλες τις μονάδες σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Βρετανία, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της, που παρουσίασε την Δευτέρα.

Αθήνα

Μικρά κέρδη, έπειτα από μία συνεδρίαση την Δευτέρα με συνεχείς εναλλαγές προσήμου και διακυμάνσεων, με τους  επενδυτές βλέπουν ανακοπή της αντίδρασης και απομάκρυνση από τα υψηλά άνω των 1.200 μονάδων. Και όχι μόνο αυτό, αλλά η αγορά δείχνει ότι επιστρέφει στη ρουτίνα του χαμηλού τζίρου, αφού μετά από μεγάλο διάστημα, οι συναλλαγές «προσγειώνονται» στην πραγματικότητα των 50 – 55 εκατ. ευρώ.

 

Αν υπάρχει ανησυχία, αυτή συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Από την άλλη, η ανησυχία για την επιβολή 15% φόρου επί των πωλήσεων στο Χ.Α., είναι κάτι που τρομάζει τους ξένους, αλλά όχι και την κυβέρνηση που θεωρεί ότι με αυτό τον τρόπο φορολογεί το «κεφάλαιο» και βγαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ από τα αριστερά.

 

Ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,49%, στις 1.183 μονάδες και πλέον, η κίνηση σε νέα ανοδικά επίπεδα θα καθοριστεί από το ρυθμό των συναλλαγών, των εισροών, του ενδιαφέροντος και της ειδησεογραφίας.

 

Κέρδη για τα Folli Follie κατά 3,92%, στα 24,90 ευρώ και υψηλό τα 26 ευρώ. Στα 4,40 ευρώ ανέβηκε η ΕΤΕ, με άνοδο 3,53%, η προοπτική ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, έδωσε ώθηση 2,91% στη μετοχή, κέρδη 2,86% για τον ΟΤΕ, στα 9,34 ευρώ, με τους ξένους να ανεβάζουν την τιμή στόχο στα 11 ευρώ. Κέρδη 2,68% για την Πειραιώς, στο 1,53 ευρώ, αλλά απώλειες για την Alpha, στα 0,595 ευρώ, αλλά και για το warrant στο 1,15 ευρώ.

 

Μετά την καταγραφή νέων υψηλών διετίας και πλέον, η Αγορά φαίνεται να επιστρέφει σε περισσότερο επιφυλακτική στάση, εν όψει της εκπλήρωσης των κριτηρίων για την συμφωνία με την τρόικα και το διαγνωστικού ελέγχου της BlackRock, σύμφωνα με την άποψη του Μάνου Χατζηδάκη. Η εξάσκηση των πρώτων παραστατικών τίτλων για την Alpha Bank, ενεργοποίησε πωλήσεις για την άντληση ρευστότητας, δημιουργώντας αντίστοιχες πιέσεις εντός και εκτός Τραπεζικού ταμπλό.

 

Αν και τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων είχαν πολλές θετικές αναγνώσεις, δεν στάθηκαν ικανά να κάνουν την διαφορά, δίνοντας ώθηση στον Δείκτη προς νέα υψηλά. Ενδεχομένως ένα μέρος των πιέσεων να προέρχεται και από το κλείσιμο των βιβλίων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που παίρνουν τα κέρδη τους για το 2013, ενώ την ίδια στιγμή οι ειδήσεις που μπορούν να επαναφέρουν το αγοραστικό ενδιαφέρον, μάλλον παρατείνουν την αναμονή (Αστέρας). Η επόμενη εβδομάδα έχει ως κύρια γεγονότα την 10η Δεκεμβρίου, ημέρα που λήγει η πρώτη περίοδος εξάσκησης των warrants της Alpha Bank και την είσοδο των νέων μετοχών την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου.

 

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec. εκτιμά ότι οι τελευταίες συνεδριάσεις τείνουν να επαναφέρουν τον Δείκτη του Χ.Α. σε βραχυπρόθεσμο καθοδικό κανάλι. Οι προοπτικές, σε αυτή την περίπτωση μπορούν να οδηγήσουν τον Δείκτη μέχρι τις 1100 μονάδες ενώ η περιοχή των 1230 μονάδων χαρακτηρίζεται ως ζώνη αντίστασης και μάλιστα ισχυρή.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:29 - 10 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.