ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το "δεξί" ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall

20:35 - 16 Δεκ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Με το "δεξί" ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall
Ράλι στις ευρωπαϊκές αγορές.

Με το "δεξί", ξεκίνησε η εβδομάδα στη Wall Street, όπου οι δείκτες κατέγραψαν κέρδη, μετά τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία από την Ευρώπη και τα τελευταία στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα και τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ, τη στιγμή που οι επενδυτές προετοιμάζονται για την κρίσιμη τελευταία συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed για το 2013, η οποία ολοκληρώνεται την Τετάρτη.

 

Ο δείκτης Dow Jones  ενισχύθηκε κατά 0,821% στις 15.885 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε 0,66% ψηλότερα στις 1.787 μονάδες, και ο δείκτης Nasdaq έκλεισε στο + 0,73% και στις 4.030 μονάδες.

 

Ο δείκτης επιχειρηματικών συνθηκών Empire State διαμορφώθηκε στο 1 από -2,2 το Νοέμβριο, χαμηλότερα ωστόσο, από τις εκτιμηήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για ένα επίπεδο κοντά στο 5.

 

Οι αμερικάνικες μετοχές ενισχύθηκαν,  καθώς η Wall Street προσπαθεί να εκτιμήσει την πορεία των νομισματικών μέτρων τόνωσης της Fed, μία ημέρα πριν από τη διήμερη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας. Τα οικονομικά στοιχεία για τη μεταποιητική δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη, αυξήθηκαν λιγότερο από το αναμενόμενο τον Δεκέμβριο, και η παραγωγικότητα των ΗΠΑ αυξήθηκε 3% κατά το τρίτο τρίμηνο.

 

Παράλληλα, τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ έδειξαν αύξηση 1,1% το Νοέμβριο, σε σύγκριση τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για αύξηση 0,4%, ενώ η παραγωγή στον κλάδο της εξόρυξης και των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας σημείωσε αύξηση 0,1% τον Οκτώβριο. 

 

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ολοκληρώσει τη διήμερη συνεδρίασή της την Τετάρτη, εν μέσω της συζήτησης ότι τα ισχυρότερα οικονομικά στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων, συμπεριλαμβανομένων της απασχόλησης και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, τάσσονται υπέρ της μείωσης των μηνιαίων αγορών ομολόγων. Η Fed θα ζυγίσει την ανάλυση των νέων στοιχείων από την αμερικάνικη οικονομία, όπως επισημαίνει ο Πίτερ Μπούκβαρ, επικεφαλής αναλυτής στην Lindsey Group, αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα για το πότε η ομοσπονδιακή τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, που αγγίζει σήμερα τα 85 δισ. δολάρια μηνιαίως.

 

Παράλληλα, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ αναθεώρησε ανοδικά τα στοιχεία για την πορεία της παραγωγικότητας στο τρίτο τρίμηνο, η οποία σημείωσε αύξηση της τάξης του 3% ετησίως, στον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων ετών.

 

Ευρώπη

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν ράλι, τη Δευτέρα, βάζοντας τέλος στο τετραήμερο πτωτικό σερί, καθώς τα οικονομικά στοιχεία από την Ευρωζώνη τράβηξαν την προσοχή των επενδυτών μακριά από την προσεχή απόφαση της Fed γύρω από την μείωση ή όχι των μέτρων τόνωσης, στη διήμερη συνεδρίαση που ξεκινά την Τρίτη.

 

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 1,22% υψηλότερα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε άνοδο 1,28%, ο DAX κατέγραψε κέρδη 1,74%, ο CAC 40 έκλεισε 1,48% υψηλότερα, ενώ στο +1,69% και στο +2,34% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB, αντίστοιχα.

 

Ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit έδειξε ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Δεκέμβριο κινήθηκε πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς. Συγκεκριμένα, αυξήθηκε στο 52,1 έναντι 51,9 για το μήνα Νοέμβριο.

 

Τα στοιχεία για τη Γερμανία παρουσίασαν ελαφρά πτώση, αλλά συνέχισαν να δείχνουν επέκταση τον Δεκέμβριο, αφού ο σύνθετος PMI μειώθηκε στο 55,2 έναντι 55,4 το Νοέμβριο .

 

Στη Γαλλία, όμως, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό επτά μηνών και στο 47,0 το Δεκέμβριο, κάτω από τον αντίστοιχο του Νοεμβρίου που είχε διαμορφωθεί στο 48,0.

 

Οι μετοχές της Moncler σημείωσαν ράλι πάνω του 40% στην πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου.

 

Οι μετοχές της Aggreko έκλεισαν με άνοδο 8,64% μετά την ανακοίνση της εταιρείας ότι τα αποτελέσματα κερδοφορίας του 2013 είναι πιθανό να είναι πάνω από τις προσδοκίες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:27 - 17 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.