ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεικτές τάσεις στη Wall

20:29 - 19 Δεκ 2013 | Σχόλια Αγοράς
Μεικτές τάσεις στη Wall
Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στη Wall Street παρά την ενίσχυση του επενδυτικού κλίματος μετά την ανακοίνωση της Fed ότι θα διατηρήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα τα επιτόκια χαμηλά, στα πλαίσια της απόφασης της να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων, καθώς στοιχεία από την αγορά εργασίας ήταν ανησυχητικά.

 

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε οριακά κέρδη 0,07% στις 16.179 μονάδες, ο δείκτης S&P 500 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 0,04% και έκλεισε στις 1.810 μονάδες, και ο Nasdaq έκλεισε στο - 0,30%, στις 4.058 μονάδες.

 

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν πρώτη φορά αίτηση για επίδομα ανεργίας αυξήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, μια εξέλιξη που δημιουργεί ανησυχίες για την πορεία της αγοράς εργασίας η οποία είχε σημειώσει σημάδια βελτίωσης.

 

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 14 Δεκεμβρίου σημείωσαν αύξηση κατά 10.000, στις 379.000 αιτήσεις, το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο, ενώ οι οικονομολόγοι έκαναν λόγο για 345.000 αιτήσεις.

Ευρώπη

Διαφορετικό κλίμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν θετικά στην απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια, την στιγμή που από τον επόμενο μήνα ξεκινά τη μείωση του πρόγραμματος τόνωσης.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 1,64% αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ τα κέρδη του από τις αρχές του έτους διαμορφώνονται στο 13%.

 

Όλοι οι κλάδοι κινήθηκαν ανοδικά και όλοι οι μεγάλοι ευρωπαίοι δείκτες έκλεισαν υψηλότερα. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε 1,43%, ο γερμανικός DAC σημείωσε κέρδη 1,68%, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο 1,64%, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε 2,34% υψηλότερα και στο +1,78% έκλεισε ο ιταλικός FTSE MIB.

 

Oι ευρωπαϊκοί δείκτες ανέκαμψαν από τις απώλειες που κατέγραψαν νωρίτερα αυτό το μήνα, με τους επενδυτές να βλέπουν το παραδοσιακό "Santa Claus ράλι" να σημειώνεται και φέτος το Δεκέμβριο.

 

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αποφάσισε την Τετάρτη να ξεκινήσει τη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων, κατά 10 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο, φέρνοντας έτσι τις μηνιαίες αγορές στα 75 δισ. δολ. από 85 δισ. δολ. πριν, ενω στην προσπάθειά της να ηρεμήσει τις αγορές, ανακοίνωσε μια παρατεταμένη περίοδο χαμηλών επιτοκίων.

 

Αλλά αν και ορισμένοι έμειναν έκπληκτοι από την κίνηση της Fed, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε στο CNBC ότι η απόφαση έπρεπε να ήταν αναμενόμενη από τις αγορές και τους επενδυτές, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στο εξωτερικό.

 

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τέτοια έκτακτα μέτρα, τέτοια μη συμβατικά μέτρα, να συνεχιστούν αιώνια», είπε. «Ήταν πολύ καλά προετοιμασμένη αυτή η κίνηση και είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί. Και πρέπει να πω, σε προσωπική βάση, είμαι χαρούμενος που ανακοινώθηκε από τον Μπεν Μπερνάνκε», πρόσθεσε.

 

Στα της Ευρώπης, οι ευρωπαϊοι ηγέτες βρίσκονται πολύ κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την τραπεζική ένωση, για την αναμόρφωση του τραπεζικού συστήματος και την αντιμετώπιση της εξυγίανσης των τραπεζών. Οι ηγέτες των «28» πραγματοποιούν, Πέμπτη και Παρασκευή, τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με στόχο την υπογραφή της συμφωνίας, ώστε η τραπεζική ένωση να ξεκινήσει το 2015.

 

Οι μετοχές της Bayer έκλεισαν 1,11% υψηλότερα μετά την ανακοίνωση της γερμανικής φαρμακευτικής εταιρείας ότι είναι πολύ κοντά στην συμφωνία εξαγοράς νορβηγικής εταιρείας έναντι 2,9 δις. δολ.

 

Οι μετοχές της Saab σημείωσαν ράλι 31,88% μετά την επιβεβαίωση της εταιρείας ότι κέρδισε μια συμφωνία για την παροχή μαχητικών αεροσκαφών στη Βραζιλία.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 00:31 - 20 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.