ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στις ευρωαγορές

20:27 - 10 Ιαν 2014 | Σχόλια Αγοράς
Κέρδη στις ευρωαγορές
Αρνητικά πρόσημα στη Wall.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν με άνοδο στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, παρά τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ για τον μήνα Δεκέμβριο.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με άνοδο 0,5%, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου σημείωσε κέρδη 0,73%, ο DAX έκλεισε με άνοδο 0,55%, ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,60%, ενώ στο +0,55% και στο +0,34% έκλεισαν ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB της Ιταλίας.

 

Η δημιουργία θέσεων εργασίας «σκόνταψε» τον Δεκέμβριο, με την οικονομία των ΗΠΑ να προσθέτει μόλις 74.000 θέσεις, την στιγμή που η Federal Reserve αποφάσισε να κάνει τα πρώτα βήματα που θα οδηγήσουν στον τερματισμό του προγράμματος τόνωσης το οποίο οδήγησε σε νέα ρεκόρ τις αμερικάνικες μετοχές αλλά και εκτόξευσε τις αποδόσεις και την ψυχολογία στην αγορά της Ευρώπης.

 

Ο αριθμός των θέσεων εργασίας ήταν ο χειρότερος σε σχεδόν δύο χρόνια, ωστόσο οι αγορές έλαβαν κάποια. παρηγοριά από το γεγονός ότι ο κρύος καιρός μπορεί να επηρέασε τα στοιχεία, ενώ οι όποιες ενδείξεις μικρής οικονομικής αδυναμίας θα περιορίσουν πιθανότατα το ρυθμό με τον οποίο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μειώσει το φιλικό προς τις αγορές πρόγραμμα τόνωσης.

 

Σύμφωνα με τον Ισχάκ Σιντίκι, στρατηγικό αναλυτή στην ETX Capital, τα στοιχεία αυτά της αγοράς εργασίας θα δημιουργήσουν στην νέα επικεφαλής της Fed, την Τζάνετ Γέλεν, περισσότερη πίεση για αλλαγή του forward guidance έτσι ώστε να προσφέρει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα κατώτατα όρια που σχετίζονται με την αγορά εργασίας. Η Fed έχει σαφώς δηλώσει ότι δεν πρόκειται να σφίξει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική, αλλά το ποσοστό του 6,7% της ανεργιας είχε υποδηλωθεί ότι είναι ένα επίπεδο όπου η τράπεζα θα ήταν άνετη να ξεκινήσει την αλλαγή της πολιτικής της.

 

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της ARM Holdings υποχώρησαν 2,55% μετά την ανακοίνωση της Goldman Sachs ότι την απομακρύνει από την λίστα «buy».

 

Οι μετοχές της Swatch Group έκλεισαν με κέρδη 3,55% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι αναμένει σημαντική βελτίωση στα αποτελέσματα του 2014.

 

Η μετοχές της Lufthansa σημείωσαν ράλι 8,63% μετά την ανακοίνωση των στοιχείων εναέριας κυκλοφορίας τα οποία έδειξαν ότι το κόστος των καυσίμων θα μειωθεί το 2014.

Wall

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε αρνητικό έδαφος έχει περάσει η Wall Street, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

 

Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,22%, ο δείκτης S&P 500 κινείται 0,12% χαμηλότερα και ο δείκτης Nasdaq μετρά απώλειες 0,08%.
Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας έδειξαν ότι η οικονομία πρόσθεσε 74.000 θέσεις εργασίας τον Δεκέμβριο, καταγράφοντας την μικρότερη μηνιαία αύξηση από τον Ιανουάριο του 2011.

 

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι η ανεργία διαμορφώθηκε στο 6,7% από 7% τον Δεκέμβριο, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008, με τη μείωση ωστόσο να οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι περισσότερα άτομα βγαίνουν από την αγορά εργασίας. Οι αναλυτές ανέμεναν 200.000 νέες θέσεις εργασίας και την ανεργία να παραμένει αμετάβλητη στο 7%.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η εικόνα αυτή της αγοράς εργασίας θα μπορόυσε να οδηγήσει την Fed στην επανεξετάσει της απόφασής της γύρω από τη μείωση του προγράμματος αγορών ομολόγων.

 

Αξίζει να σημειώσουμε πως στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, η Fed αποφάσισε τη μείωση κατά 10 δισ. δολάρια των μηνιαίων αγορών ομολόγων, στα 75 δισ. δολάρια συνολικά.

 

Η μετοχής της Alcoa υποχωρεί 7,11% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου τα οποία απογοήτευσαν την αγορά.

 

Η μετοχή της Sears Holdings σημειώνει βουτιά 14,85% μετά την ανακοίνωση των πολύ αδύναμων πωλήσεων κατά την περίοδο των εορτών, με την εταιρεία να προχωρά επίσης στην υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τα αποτελέσματα του δ' τριμήνου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.