ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

20:29 - 27 Ιαν 2014 | Σχόλια Αγοράς
Πτώση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Απώλειες και στη Wall.

Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν τη Δευτέρα με πτώση, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων, με την κρίση στις αναδυόμενες αγορές να συνεχίζει να βαραίνει το επενδυτικό κλίμα και τα αποτελέσματα των εταιρειών να εμφανίζονται χαμηλότερα των εκτιμήσεων.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε 0,74% χαμηλότερα, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε 1,70%, ο DAX σημείωσε πτώση 0,46%, ο CAC 40 κατέγραψε απώλεις 0,41% , ενώ στο -1,12% και στο -0,44% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

 

Η Royal Bank of Scotland ανακοίνωσε ότι έχει εξοικονομήσει συνολικά πάνω από 3 δισεκατομμύρια στερλίνες, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησαν οι αντικανονικές συναλλαγές του παρελθόντος. Η RBS, το 82% της οποίας ανήκει στη βρετανική κυβέρνηση, θα διαθέσει επιπλέον 465 εκατομμύρια στερλίνες για να αποζημιώσει τους πελάτες της για τις αντικανονικές πωλήσεις ασφαλιστικών δανείων και 500 εκατομμύρια στερλίνες για να αποζημιώσει για τις αντικανονικές πωλήσεις σύνθετων προϊόντων αντιστάθμισης στις μικρές επιχειρήσεις.

 

Οι πιστωτικές συνθήκες στην Κίνα επίσης βάρυναν, τη Δευτέρα, το επενδυτικό κλίμα , μετά από ένα δημοσίευμα του Forbes το οποίο εξέφρασε ανησυχίες ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας είχε σταματήσει τις τραπεζικές μεταφορές μετρητών ενόψει της επικείμενης αργίας για το Νέο Σεληνιακό Έτος, πυροδοτώντας φόβους για μια πανεθνική κρίση ρευστότητας .

 

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων , η γερμανική επιχειρηματική εμπιστοσύνη αυξήθηκε τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo. Ο γερμανικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος αυξήθηκε στο 110,6 τον Ιανουάριο έναντι πρόβλεψης για 110. Τον Δεκέμβριο , ο δείκτης Ifo είχε ανέλθει στο 109,5 .

 

Στο μέτωπο των μετοχών, οι μετοχές της Ericsson, της μεγαλύτερης κατασκευάστριας εξοπλισμού δικτύων τηλεπικοινωνιών στον κόσμο, αυξήθηκαν κατά 2,33%,καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι είχε φτάσει σε συμφωνία με τη Samsung Electronics για τον τερματισμό όλων των νομικών διαφορών γύρω από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

 

Οι μετοχές της εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου BG Group υποχώρησαν 13,78% καθώς η εταιρεία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη του 2013.

 

Οι μετοχές της Vodafone υποχώρησαν 3,87% κάθως η εταιρεία τηλεπικοινωνιών AT & T ανακοίνωσε ότι δεν θα καταθέσει προσφορά για τη βρετανική εταιρεία.

 

Στην Ιταλία, οι μετοχές της Banco Popolare, μειώθηκαν κατά 14,92% και ανεστάλησαν από τη διαπραγμάτευση καθώς η τράπεζα ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τα σχέδιά της για έκδοση δικαιωμάτων.

Wall

Σε αρνητικό έδαφος κινείται και τη Δευτέρα η Wall Street, μετά τις ισχυρές απώλειες της Παρασκευής., με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στις ανακοινώσεις κερδοφορίας των εταιρειών. Ωστόσο, τα πολύ καλά αποτελέσματα της Caterpillar δεν καταφέρνουν μέχρι στιγμής να ενισχύουν την ψυχολογία της αγοράς.

 

Ο δείκτης Dow Jones καταγράφει απώλειες 0,44%, ο δείκτης S&P 500 κινείται 0,80% χαμηλότερα και ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,65%

 

Η μετοχή της Caterpillar ενισχύεται 7% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι τα κέρδη του δ΄ τριμήνου σημείωσαν άνοδο 44% και ανήλθαν στο 1 δισ. δολ. ή 1,54 δολ. ανά μετοχή από 697 εκατ. δολ. ή 1,04 δολ. ανά μετοχή το 2013.

 

Μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρα, ανακοινώνει τα αποτελέσματά της η Apple, τα οποία αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά.

 

«Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη αδυναμία που έχουμε δει στις μετοχές εδώ και αρκετό καιρό«, όπως σημειώνει ο Τζέιμς Πόλσεν, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στη Wells Capital Management, η οποία έχει περίπου 340 δισεκατομμύρια δολάρια ενεργητικό. «Νομίζω ότι μπορεί να εκπλαγείτε από το πόσο πολλούς αγοραστές θα φέρει αυτή η υποχώρηση στο χρηματιστήριο. Τα κέρδη της Caterpillar και οι προοπτικές τις εταιρείας σίγουρα βοηθούν πολύ, έστω και μόνο για να υπενθυμίσουν σε όλους ότι παρόλο που οι αναδυόμενες αγορές έχουν προβλήματα, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι ευρεία και πιο συγχρονισμένη από ποτέ», καταλήγει ο αναλυτής.

 

Ο S&P 500 βυθίστηκε 2,6% την περασμένη εβδομάδα., καθώς οι ρευστοποιήσεις στα νομίσματα των αναπτυσσόμενων χωρών ενίσχυσαν τους φόβους αστάθειας στα διεθνη΄χρηματιστήρια. Οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών είχαν το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το 2009 και τα νομίσματα από την Τουρκία ως τη Νότια Κορέα, υποχώρησαν εν μέσω ενδείξεων ότι η ανάπτυξη στην Κίνα επιβραδύνεται, καθώς η Federal Reserve είναι έτοιμη να μειώσει περαιτέρω τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

 

Από τις 125 εταιρείες του δείκτη που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα μέχρι στιγμής, το 74% έχουν ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη και το 68% έχουν ξεπεράσει τις προβλέψεις για τις πωλήσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.