ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βουτιά στη Wall

01:47 - 30 Ιαν 2014 | Σχόλια Αγοράς
Βουτιά στη Wall
Απώλειες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Βουτιά στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, μετά την αναμενόμενη απόφαση της FED να μειώσει κατά 10 δισ. δολάρια το προγράμματα αγοράς ομολόγων.

 

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,19% στις 15.739 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διαμορφώθηκε στις 4. 051 μονάδες κατά 1,15% χαμηλότερα, και ο S&P σημείωσε πτώση 1,03% κλείνοντας στις 1.774 μονάδες.

 

Η Ομοσπονδιακή τράπεζα αποφάσισε τον περιορισμό, από την 1η Φεβρουαρίου, του προγράμματος αγοράς ομολόγων στα 65 δισ. δολάρια από 75 δισ. τον προηγούμενο μήνα. Στη ανακοίνωσή της, η Fed δεν αναφέρθηκε στην αναταραχή στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. Όπως επισημαίνεται, αναγνωρίζει ότι "η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε τα τελευταία τρίμηνα" και ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται. Παράλληλα οι αξιωματούχοι της Fed διατήρησαν τα επιτόκια κοντά στο μηδέν.

 

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση στο χαμηλό του 2,68% στην πρώτη του επίδοση κάτω από το 2,7% μετά την 26η Νοεμβρίου.

 

Από το ξεκίνημα της συνεδρίασης η Wall υποχωρούσε , καθώς οι επενδυτές επηρεάζονται από τα απογοητευτικά εταιρικά κέρδη και την κρίση στις αναδυόμενες αγορές.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Microsoft ενισχύθηκε 1,08% και η Verizon Communication σημείωσε άνοδο 0,70%.

 

Αντιθέτως, η Boeing υποχώρησε 5,33%, η Coca-Cola κατέγραψε απώλειες 2,50% και η Home Depot σημείωσε πτώση 2,37%.

Ευρώπη

Με απώλειες έκλεισαν την Τετάρτη οι ευρωπαϊκές αγορές και στα χαμηλά έξι εβδομάδων, ακυρώνοντας τα κέρδη που κατέγραφαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, "προεξοφλώντας" τις ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, τη στιγμή που οι αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές επέστρεψε με την εκ νέου διολίσθηση της τουρκικής λίρας.

 

Ο πανευρωπαϊκός FTSEurofirst 300 Index υποχώρησε 0,59%, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,43%, ο DAX κατέγραψε πτώση 0,75%, ο CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,67%, ενώ στο +0,17% και στο -0,57% έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

 

Το κλίμα, επίσης, επιδεινώθηκε μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, ότι η οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας πρέπει ακόμη να τρέξει κι άλλο πριν εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής της νομισματικής πολιτικής. «Ακόμα κι αν η απασχόληση αυξάνεται και η ανεργία έχει μειωθεί, η ανάκαμψη πρέπει να τρέξει κι άλλο πριν γίνει σκόπιμο να εξεταστεί η αλλαγή της νομισματικής πολιτικής», όπως δήλωσε.

 

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, η έρευνα καταναλωτικού κλίματος GfK στη Γερμανία για τον Φεβρουάριο εξέπληξε ανοδικά, με τον εν λόγω δείκτη να σημειώνει άνοδο 8,2%.

 

Τα στοιχεία από την Ευρωζώνη έδειξαν ότι ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μειώθηκε το Δεκέμβριο και η αύξηση της προσφοράς χρήματος, επιβραδύνθηκε απότομα. Τα νέα αυτά στοιχεία θα προσθέσουν πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την αδύναμη οικονομία της ευρωζώνης.

 

Οι μετοχές της Novartis έκλεισε με κέρδη 0,70% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε τις αισιόδοξες προοπτικές της για το τρέχον έτος και αύξησε το μέρισμά της.

 

Οι μετοχές της Anglo American ενισχύθηκαν 5,73% μετά την ανακοίνωση των στοιχείων που έδειξαν ότι η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος έχει αυξηθεί περισσότερο από ό, τι αναμενόταν και η παραγωγή χαλκού χτύπησε ένα νέο ρεκόρ τριμήνου.

 

Οι μετοχές της Mulberry υποχώρησαν 27,29% καθώς η εταιρεία εξέδωσε προειδοποίηση για την κερδοφορία της.

 

Οι μετοχές Fiat έκλεισαν με πτώση 4,11% καθώς η εταιρεία μείωσε τις προβλέψεις για κέρδη της το 2014, τονίζοντας την αδυναμία στη αγορά της Λατινικής Αμερικής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.