ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Βουτιά" στη Wall

00:29 - 04 Φεβ 2014 | Σχόλια Αγοράς
"Βουτιά" στη Wall
Αρνητιικά πρόσημα στην Ευρώπη.

Με απώλειες έκλεισε τη Δευτέρα η Wall Street καθώς η μεταποιητική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες υποχώρησε τον Ιανουάριο περισσότερο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές.

 

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow σημείωσε πτώση 2,08% στις 15.373 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 2,28% στις 1.742 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 2,60% στις 3.997 μονάδες.

 

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI του ISM υποχώρησε στις 51,3 μονάδες τον Ιανουάριο από 56,5 μονάδες τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές περίμεναν να διαμορφωθεί στις 56 μονάδες. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα οκτώ μηνών.

 

Τα στοιχεία του μεταποιητικού κλάδου της Κίνας ενίσχυσαν τις ανησυχίες ότι η οικονομία της επιβραδύνεται, καθώς ο επίσημος δείκτης ΡΜΙ της χώρας, υποχώρησε στις 53,4 μονάδες τον Ιανουάριο από 54,6 μονάδες το Δεκέμβριο.

 

Ο δείκτης των υπηρεσιών σημείωσε επίσης πτώση, στις 51,5 μονάδες τον Ιανουάριο από 52,5 μονάδες το Δεκέμβριο και ο δείκτης των κατασκευών υποχώρησε στις 61 από τις 62,6 μονάδες τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης των νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 50,9 μονάδες από 51 μονάδες τον Δεκέμβριο.
Εν τω μεταξύ, σε χαμηλό τριών μηνών υποχώρησε τον Ιανουάριο ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit καθώς η παραγωγή υποχώρησε και επιβράδυνε η ανάπτυξη των νέων παραγγελιών.

 

"Οι οικονομίες των αναπτυγμένων χωρών έχουν πολύ καλύτερη πορεία πλέον, αλλά η αγορά το έχει ήδη αποτιμήσει αυτό", σημειώνει ο Τζον Χέινς, αναλυτής της Investec Wealth & Investment. Οπως προσθέτει, χρειάζεται να σημειωθει ισχυρή ανάπτυξη της κερδοφρίας των εταιρειών για να κινηθεί η αγορά υψηλότερεα. "Θα είναι δύσκολη η διαδρομή, αλλά η πορεία θα είναι ανοδική και όχι πτωτική", όπως τονίζει.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Pfizer ενισχύθηκε 0,67%, η AT&T υποχώρησε 4,11%, η Walt Disney κατέγραψε ζημιές 3,55%, και η Microsoft σημείωσε πτώση 3,50%.

Ευρώπη

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές αγορές, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία από την μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, ενώ οι ανησυχίες για επιβράδυνση στην Κίνα, κυριάρχησαν για μια ακόμη φορά.

 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 1,45% στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από ένα μήνα. Ο FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,69%, ο DAΧ υποχώρησε 1,29%, ο CAC 40 κατέγραψε πτώση 1,39%, ενώ 1,96% και 2,63% χαμηλότερα έκλεισαν ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

 

Οι επενδυτές ανησυχούν για την επίδραση της επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες αγορές. Τα νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι η ανάπτυξη στα εργοστάσια της χώρας υποχώρησε σε χαμηλό έξι μηνών τον Ιανουάριο.

 

Οι ανησυχίες συνεχίζονται, επίσης, για την κατάσταση των αναδυόμενων αγορών, οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις επενδύσεις από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, και έχουν πληγεί από την προφανή επιβράδυνση της Κίνας και την προοδευτική μείωση των αμερικανικών μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

 

Τα καλά νέα από τα οικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης δεν κατάφεραν να ενισχύσουν την επενδυτική διάθεση. Η δραστηριότητα στα εργοστάσια της ζώνης του ευρώ σημείωσε την ισχυρότερη μηνιαία ανάπτυξη από τα μέσα του 2011, τον Ιανουάριο, καθώς οι νέες παραγγελίες άρχισαν να εισρέουν, προτρέποντάς έστ την προσλήψεις νέου προσωπικού για πρώτη φορά σε δύο χρόνια. Ο τελικός δείκτης PMI της Ευρωζώνης από την Markit, αυξήθηκε στο 54,0 από 52,7 τον Δεκέμβριο.

 

Οι μετοχές της Ryanair έκλεισαν 6,76% υψηλότερα. Αν και η εταιρεία ανακοίνωσε τις μεγαλύτερες απώλειες τρίτου τριμήνου εδώ και πέντε χρόνια, η διοίκηση της εταιρείας είπε ότι ο ανταγωνισμός τιμών στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μειωθεί και ότι οι κρατήσεις έχουν αυξηθεί.

 

Οι μετοχές της ισπανικής Bankia έκλεισαν τελικά αμετάβλητες, μετά την ανακοίνωση χαμηλότερων από τις εκτιμήσεις κερδών για το 2013. Ωστόσο , η τράπεζα ανακοίνωσε ότι σημειώθηκε ανάκαμψη των χορηγήσεων, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να αγγίζουν τα 690 εκατομμύρια ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο , με αύξηση 7% από το προηγούμενο τρίμηνο .

 

Οι μετοχές της ελβετικής τράπεζας Julius Baer έκλεισαν με πτώση 5,92%. Η τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση 19% στα καθαρά κέρδη του 2013 , ωστόσο, ήταν κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η τράπεζα δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της αποδοτικότητας του κόστους το 2014 .

 

Η ελβετική φαρμακευτική Novartis σκοπεύει να περικόψει ή να μεταφέρει μέχρι και 4.000 θέσεις εργασίας , σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΝΖΖ am Sonntag , επικαλούμενο εσωτερικό email. Το σχέδιο είναι μέρος μιας ευρύτερης κίνησης μείωσης του κόστους, σύμφωνα με την εφημερίδα. Οι μετοχές της έκλεισαν 0,49% χαμηλότερα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.