ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Kρατάει" η Ευρώπη

13:23 - 04 Φεβ 2014 | Σχόλια Αγοράς
Τα απογοητευτικά αποτελέσματα κερδοφορίας ενισχύουν το αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά και τις αυξανόμενες ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας τόσο των ΗΠΑ όσο και των αναδυόμενων αγορών.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρεί 0,2%, ο FTSE 100 του Λονδίνου σημειώνει πτώση 0,08%, ο DAX καταγράφει απώλειες 0,69%, ο CAC κινείται 0,06% υψηλότερα, ενώ στο +0,34% και στο +0,11% βρίσκονται ο ΙΒΕΧ 35 και ο FTSE MIB.

Τη μεγαλύτερη πτώση στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή σημειώνει η μετοχή τη ARM, πάνω από 5%, καθώς τα έσοδα του τετάρτου τριμήνου της εταιρείας ήταν κάτω των εκτιμήσεων των αναλυτών.

 

H μετοχή της KPN άνοιξε με πτώση 5,7% μετά την ανακοίνωση των χαμηλότερων από τα αναμενόμενα κέρδη δ' τριμήνου, ενώ η μετοχή της ΒΡ υποχωρεί 1,2% καθώς τα κέρδη του τετάρτου τριμήνου χτυπήθηκαν από την αδυναμίας στην αγορά της διύλισης.

Από το 18% των εταιρειών του δείκτη DJ STOXX Europe 600 που έχουν ανακοινώσει συνολικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα κερδοφορίας, το 45% έχει κινηθεί κατώτερα των εκτιμήσεων, με τις μεγαλύτερες αρνητικές εκπλήξεις να έχουν σημειωθεί στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθώς και των τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Thomson Reuters.

Στις πρόσφατες ανησυχίες για τις αναδυόμενες αγορές, οι οποίες έχουν δει τα νομίσματα όπως η τουρκική λίρα και το ραντ της Νότιας Αφρικής, να σημειώνουν ισχυρή πτώση κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, έχουν προστεθεί και αυτές που αφορούν τη μείωση της μεταποιητικής δραστηριότητας των ΗΠΑ.

 

Η πτώση της μεταποίησης στις ΗΠΑ χτύπησε τις ευρωπαϊκές μετοχές στο τέλος της χθεσινής συνεδρίασης ενώ ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei, υποχώρησε σήμερα 4,2%.


Τα στοιχεία αυτά μπορεί να ενισχύουν τους φόβους των επενδυτών ότι τα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ που ανακοινώνονται την Παρασκευή θα κινηθούν πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις και αυτό μπορεί να αυξήσει τις ανησυχίες ότι η Federal Reserve βιάστηκε να προχωρήσει στη μείωση του προγράμματος τόνωσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.