ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη στις ευρωαγορές

21:40 - 07 Φεβ 2014 | Σχόλια Αγοράς
Κέρδη στις ευρωαγορές
Με τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη των τελευταίων επτά εβδομάδων έκλεισαν την Παρασκευή οι ευρωαγορές, λαμβάνοντας στήριξη από την αναπάντεχη πτώση του ποσοστού ανεργίας στις ΗΠΑ για τον Ιανουάριο.

Πιο αναλυτικά, ο σύνθετος δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε κατά 0,6% στις 324,55 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 βρέθηκε στο +0,95% και στις 4.228 μονάδες, ο γερμανικός DAX 30 έκλεισε στο +0,49% και στις 9.302 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε +0,21% στις 6.572 μονάδες.

 

Το ποσοστό της ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής μειώθηκε ελαφρώς τον Ιανουάριο, χάρη στην ανάκαμψη της δημιουργίας θέσεων εργασίας, που ήταν πάντως λιγότερο ταχεία του αναμενομένου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.
Το ποσοστό σημείωσε πτώση κατά 0,1% και μειώθηκε στο 6,6% σε σχέση με τον Δεκέμβριο, καθώς δημιουργήθηκαν 113.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι αναλυτές εξέφρασαν την εκτίμηση μεσοσταθμικά ότι θα δημιουργούνταν 175.000 θέσεις εργασίας και ότι το ποσοστό της ανεργίας θα παρέμενε σταθερό στο 6,7%. Ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας οι οποίες δημιουργήθηκαν τον Δεκέμβριο, που ήταν ιδιαίτερα απογοητευτικός, ιδίως λόγω των συνεπειών της κακοκαιρίας, αναθεωρήθηκε και αυξήθηκε ελαφρώς, από τις 74.000 στις 75.000. Αυτός του Νοεμβρίου αναθεωρήθηκε αισθητά προς τα πάνω, από τις 241.000 στις 274.000.

 

Τους τρεις τελευταίους μήνες, η μέση αύξηση των θέσεων εργασίας ανέρχεται σε 154.000. Για το σύνολο του 2013 ο αριθμός αυτός, ο μέσος μηνιαίος ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας, ήταν κατά 194.000 μεγαλύτερος από αυτές που καταστρέφονταν. Καθώς υποχώρησε στο 6,6%, το ποσοστό της ανεργίας πλησίασε ακόμη περισσότερο το όριο του 6,5%, μετά το οποίο η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η Fed, έχει καταστήσει σαφές ότι θα εξετάσει μια ενδεχόμενη αύξηση των βασικών επιτοκίων της, τα οποία βρίσκονται σήμερα κοντά στο μηδέν.

 

Στην Ευρώπη, πρωταγωνιστής της ημέρα ήταν η ArcelorMittal, η οποία ενισχύθηκε κατά 1,1%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη τέταρτου τριμήνου 2013, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η EMS-Chemie Holding ενισχύθηκε κατά 4,2% και η Aperam κατά 14%. Αντιθέτως, η SBM Offshore, υποχώρησε κατά 14%, μετά την ανακοίνωση ότι πρώην υπάλληλος της προσπάθησε να αποσπάσει χρήματα απειλώντας την εταιρεία να αποκαλύψει πληροφορίες που σχετίζονται με την εν εξελίξει έρευνα για πιθανές πρακτικές ακατάλληλων πωλήσεων.

 

Στα μάκρο στοιχεία της ημέρας, κατώτερα των εκτιμήσεων είναι τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, καθώς σημειώθηκε πτώση -0,6% σε μηνιαία βάση, έναντι αύξησης κατά 2,4% τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, θετικά λειτούργησε η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας, να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταγγελία κατά του προγράμματος απεριόριστων αγορών ομολόγων που υλοποιεί η Ευρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα (ΕΚΤ).

 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας βλέπει σημαντικούς λόγους ώστε να υποθέσει ότι το πρόγραμμα υπερβαίνει τις αρμοδιότητες νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και κατά τον τρόπο αυτόν διαρρηγνύει τις εξουσίες των κρατών μελών και παραβιάζει την απαγόρευση νομισματικής χρηματοδότησης του προϋπολογισμού τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.