ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση στις ευρωαγορές

21:26 - 27 Μαρ 2014 | Σχόλια Αγοράς
Πτώση στις ευρωαγορές
Οι ανησυχίες για την ουκρανική κρίση και τις επιπτώσεις στις σχέσεις Ρωσίας- Δύσης έφεραν απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Πιο αναλυτικά, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,26% στις 6.588 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε οριακά 0,03% στις 9.451 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,14% στις 4.379 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με οριακή άνοδο 0,14% στις 331,40 μονάδες.

 

Στα μάκρο στοιχεία της ημέρας, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία αυξήθηκε τον Μάρτιο στις 88 μονάδες από 85 μονάδες τον Φεβρουάριο. Τα νοικοκυριά φαίνεται να ανακάμπτουν την εμπιστοσύνη τους για ανάπτυξη της οικονομίας, καθώς επίσης φαίνεται να έχουν πεισθεί για την σταδιακή πτώση της ανεργίας και την αύξηση του πληθωρισμού. Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι η πιστωτική επέκταση στην Eυρωζώνη συνεχίζει να μειώνεται, ενώ η αυξητική πορεία της προσφοράς χρήματος παρέμεινε υποτονική, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η πορεία των μεγεθών αυτών δείχνει ότι τα έκτακτα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας που έχει λάβει η ΕΚΤ δεν έχουν καταφέρει να επιδράσουν θετικά στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

 

Τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 2,2% το Φεβρουάριο σε σχέση ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ σε σύγκριση με τον Ιανουάριο η μείωση ήταν της τάξεως του 2,3%. Ο δείκτης προσφοράς χρήματος Μ3, ωστόσο, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,3%.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Hennes & Mauritz υποχώρησε κατά 3,7% καθώς τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου χρήσης απογοήτευσαν τους αναλυτές. Η H&M ανακοίνωσε κέρδη μετά φόρων 2,649 δισ. σουηδικές κορόνες.

 

Απώλειες 5,8% σημείωσε η Alstom, η οποία πιθανότητα να έλθει αντιμέτωπη με σοβαρές κυρώσεις από τις αμερικανικές αρχές, για υπόθεση διαφθοράς. Οι αρχές των ΗΠΑ εξετάζουν τις πρακτικές της γαλλικής εταιρείας σε Κίνα και Ινδία.

 

Η απόρριψη των σχεδίων κεφαλαιακής ενίσχυσης της Citigroup και άλλων τεσσάρων αμερικανικών τραπεζών από τη Federal Reserve επηρέασε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο. Η Royal Bank of Scotland υποχώρησε κατά 1,6% καθώς η Fed απέρριψε το σχέδιο της RBS Citizens Financial Group. Στον αντίποδα, κέρδη 5,2% κατέγραψε η United Internet, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 25% στα κέρδη του 2013.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.