ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση στις ευρωαγορές

20:32 - 31 Μαρ 2014 | Σχόλια Αγοράς
Πτώση στις ευρωαγορές
Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τη Δευτέρα, μετά από μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και συνεχών εναλλαγών προσήμων, λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για την πορεία του πληθωρισμού και τη βούληση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη στήριξη της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,27% στις 6.598 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,33% στις 9.556 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες 0,44% στις 4.392 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 334,31 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι 17 σήμερα έκλεισαν με κέρδη.

 

Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στην ομιλία της επικεφαλής της Τζάνετ Γέλεν, η οποία θα σκιαγραφήσει τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας μετά και τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

 

Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2009, επαναφέροντας τις εκτιμήσεις περί δρομολόγησης νέων μέτρων στήριξης της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 0,5%, από 0,7% το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσιεύθηκε σήμερα, παραμένοντας πολύ μακρυά από το στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

 

Παράλληλα, το κλίμα επιδεινώνει και η ανακοίνωση ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας διαμορφώθηκε το 2013 στο 4,3% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για 4,1%. Το δημόσιο χρέος υπερέβη επίσης τις επίσημες προβλέψεις, φτάνοντας στο 93,5%, τη στιγμή που η κυβέρνηση το υπολόγιζε στο 93,4%.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Novartis ενισχύθηκε κατά 3,7%, καθώς ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η τελευταία φάση των κλινικών ελέγχων μιας θεραπείας για τα καρδιακά προβλήματα. Άλμα 7,6% για την ιταλική Banca Monte dei Paschi di Siena, καθώς έγινε γνωστό ότι μεγαλύτερος μέτοχος της τράπεζας, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Fondazione Monte dei Paschi di Siena, συζητάει για την πώληση μεριδίου της τάξης του 8% σε τέσσερις ή πέντε επενδυτές. Στόχος της πώλησης αυτής είναι η μείωση του χρέους.

 

Κέρδη 2,3% σημείωσε η Drillisch, η οποία ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα της χρήσης 2013 θα της επιτρέψουν είτε να δώσει επιπλέον μέρισμα είτε να προχωρήσει σε πρόγραμμα εξαγοράς ιδίων μετοχών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.