ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές

22:18 - 15 Μαϊ 2014 | Σχόλια Αγοράς
Στο κόκκινο οι ευρωαγορές
Απώλειες και στη Wall μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Σημαντικές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο τα απογοητευτικά στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης.

 

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,55% στα 6.841 μονάδες, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση 1,01% στις 9.656 μονάδες, και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε 1,25% χαμηλότερα, στις 4.445 μονάδες. Τα χρηματιστήρια σε Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες.

 

Συνολικά, τα στοιχεία για την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης απογοήτευσαν τους επενδυτές, με εξαίρεση τη Γερμανία. Χαρακτηριστικό είναι ότι μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ, ο ελληνικός χρηματιστηριακός δείκτης υποχώρησε κατά 4,6%, ενώ οι πορτογαλικές και ισπανικές μετοχές κατέγραψαν πτώση άνω του 2%. Στο Μιλάνο το χρηματιστήριο μέτρησε απώλειες 3,6%.

 

Στον απόηχο των στοιχείων και της βουτιάς των αγορών, μεγάλη πτώση στις τιμές, με αντίστοιχη αύξηση των αποδόσεων κατέγραψαν και τα ομόλογα των χωρών της Περιφέρειας. Το sell off της ελληνικής αγοράς λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας εκτίναξε τις αποδόσεις του ελληνικού 10ετους ομολόγου, το οποίο με τη σειρά του παρέσυρε πτωτικά τα ομόλογα των υπόλοιπων χωρών.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να φέρει νέα αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους κάτι που θα επηρέασει και τις υπόλοιπες οικονομίες της περιφέρειας

 

Συγκεκριμένα, το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρέθηκε στα χαμηλά 7 εβδομάδων με την απόδοση να φθάνει μέχρι και το 6,8% καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα νίκης στις ευρωεκλογές στο κόμμα της αντιπολίτευσης.

 

Στα υψηλά 7 μηνών βρέθηκαν και οι αποδόσεις του ιταλικού ομολόγου, οριακά υψηλότερα από το 3%, στο 3,08% ενώ και η απόδοση του ισπανικού 10ετούς αυξήθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 3,02%.

Αντίθετα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,33%, το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2013.

 

Σε επίπεδο μετοχών, βουτιά 12% για τη μετοχή την Thomas Cook Group μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου. Μεγάλες απώλειες και για τις Carphone Warehouse και Dixons μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για τη συγχώνευσή τους. Πτώση 5% για την Deutsche Post .

 

Wall

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, απώλειες σημειώνονται στην Wall Street, αν και παραμένουν περιορισμένες μετά και την ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά εργασίας τα οποία ήταν ελαφρώς καλύτερα των εκτιμήσεων. Ωστόσο η επενδυτική ψυχολογία επηρεάζεται από τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη στην Ευρώπη.

 

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,07%, ο δείκτης S&P 500 καταγράφει πτώση 0,98% και ο δείκτης Nasdaq κινείται 0,77% χαμηλότερα.

 

Οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας υποχώρησαν κατά 24.000 στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 297.000 την περασμένη εβδομάδα, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρή άνοδο στις 320.000.

 

Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 0,3% τον Απρίλιο, στην μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούνιο. Οι δομικές τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 0,2%. Αν και ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί 2% σε μη προσαρμοσμένη βάση τους τελευταίους 12 μήνες, παραμένει χαμηλότερος από το επίπεδο του στόχου της Federal Reserve.

 

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης επεκτάθηκε μόλις 0,2% το πρώτο τρίμηνο, κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν ανάπτυξη της τάξης του 0,4%.

 

Η μετοχή της Wal-Mart υποχωρεί 2,4% μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τα οποία διαμορφώθηκαν χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τα κέρδη α΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 3,58 δισ. δολάρια από 3,78 δισ. δολάρια το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 0,8%.

 

Η μετοχή της Cisco σημειώνει ράλι 6,6% μετά τα πολύ καλά αποτελέσματα γ' τριμήνου χρήσης, όπου η εταιρεία σημείωσε κέρδη 2,2 δισ. δολάρια, αν και τα έσοδά της υποχώρησαν στα 11,5 δισ. δολάρια από 12,2 δισ. δολάρια πριν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.