ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

19:52 - 19 Μαϊ 2014 | Σχόλια Αγοράς
Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Ανάλογη εικόνα και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Με το βλέμμα στραμμένο στις επιχειρηματικές εξελίξεις είναι οι επενδυτές μόλις μια εβδομάδα πριν τις ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα οι συνεδριάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να παρουσιάζουν μικτή εικόνα την Δευτέρα.

 

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,16% στις 6.845 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,31% στις 9.659 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 0,31% στις 4.470 μονάδες.

 

Άξιο αναφοράς σήμερα και το -1,6% του ιταλικού δείκτη FTSE MIB, καθώς 22 εταιρείες του δείκτη διαπραγματεύθηκαν τη Δευτέρα χωρίς το δικαίωμα μερίσματος. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 9 κατέγραψαν άνοδο.

 

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε απώλειες 0,14% στις 338,51 μονάδες

 

Στα μάκρο στοιχεία της ημέρας, σε επίπεδα - ρεκόρ σκαρφάλωσαν οι τιμές κατοικίας στο Λονδίνο το Μάιο, καθώς και οι 32 δήμοι της βρετανικής πρωτεύουσας παρουσίασαν αυξήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Rightmove. Ειδικότερα, οι τιμές σημείωσαν αύξηση 3,3% από τον Απρίλιο και διαμορφώθηκαν στη μέση τιμή των 592.763 στερλινών. 

 

Όσον αφορά την Αγγλία και την Ουαλία, οι τιμές κατέγραψαν άνοδο 3,6% - τη μεγαλύτερη από το 2002 - φτάνοντας στο ψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στις 272.003 στερλίνες. Το Λονδίνο ηγήθηκε της ανόδου, με την ετήσια αύξηση να ξεπερνά το 16%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η AstraZeneca υποχώρησε κατά 12% μετά και την απόρριψη της τελικής πρότασης που κατέθεσε η Pfizer για την εξαγορά της, η οποία αποτιμά τις μετοχές της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας στις 55 στερλίνες. Σε ανακοίνωσή της η AstraZeneca αναφέρει πως η προσφορά της Pfizer δεν είναι ικανοποιητική και εκτιμά πως θα δημιουργήσει αβεβαιότητα και κίνδυνο για τους μετόχους.

 

Απώλειες 1,6% για τη Saab, καθώς η εταιρεία έχασε παραγγελία μαχητικών αεροσκαφών ύψους 3,5 δισ. δολαρίων από το ελβετικό δημόσιο, καθώς οι Ελβετοί απέρριψαν αυτήν την κίνηση της κυβέρνησης μέσω ενός δημοψηφίσματος. Στην παραγγελία 22 αεροσκαφών Gripen αντιτάχθηκε το 53,4% των ψηφοφόρων.

 

Η Deutsche Bank υποχώρησε κατά 2,4%, καθώς η αγορά δεν έχει υποδεχτεί θετικά την είδηση ότι η Paramount Holdings Services, η οποία ελέγχεται από το Κατάρ, θα απορροφήσει 60 εκατομμύρια μετοχές στην τιμή των 29,20 ευρώ, πακέτο το οποίο αποτελεί μέρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

 

Στον αντίποδα, η Ryanair ενισχύθηκε κατά 9,8%, με καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο του 2012, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη μετά φόρων το 12μηνο χρήσης θα διαμορφωθούν μεταξύ 580-620 εκατ. ευρώ, ήτοι 19% υψηλότερα από το προηγούμενο 12μηνο χρήσης.

Wall

Ανάλογη εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς με επιφυλακτικότητα κινείται η Wall Street, μετά τις απώλειες της περασμένης εβδομάδας, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στα νέα από το επιχειρηματικό μέτωπο και στις ομιλίες των αξιωματούχων της Fed, ενώ δεν αναμένεται κάποια σημαντική ανακοίνωση από το μέτωπο των μάκρο.

 

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,03%, ο δείκτης S&P 500 καταγράφει άνοδο 0,22%, ενώ 0,72% υψηλότερα κινείται ο δείκτης Nasdaq.

 

Η μετοχή της AT&T υποχωρεί 2,5%, μετά από τη συμφωνία για την εξαγορά του παρόχου δορυφορικής τηλεόρασης DirecTV, με μετρητά και μετοχές συνολικής αξίας 67,1 δισ. δολ. Η μετοχή της DirecTV υποχωρεί επίσης, κατά 2,04%.

 

Η μετοχή της AsrtaZeneca, υποχωρεί 11,2%, μετά την απόφαση της να απορρίψει την νέα, βελτιωμένη και τελική προσφορά της Pfizer για εξαγορά, έναντι 70 δισ. στερλίνες. Η μετοχή της Pfizer ενισχύεται 1,7%.

 

Η μετοχή της Campbell Soup καταγράφει πτώση 4,04% καθώς η εταιρεία εμφανίστηκε επιφυλακτική για τις προοπτικές της κερδοφορίας της, αν και ανακοίνωσε αύξηση κερδών και πωλήσεων στο γ' τρίμηνο χρήσης.

 

Το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο τη Δευτέρα και στην εκδήλωση που διοργανώνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, στο Ινστιτούτο του στο Ντάλας, όπου θα μιλήσουν ο πρόεδρος της Fed στο Ντάλας, Richard Fisher, ο πρόεδρος της Fed στο Σαν Φρανσίσκο, καθώς και ο πρώην διοικητής της Fed, BenBernanke.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.