ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεύρυναν το ανοδικό σερί οι ευρωαγορές

19:47 - 27 Μαϊ 2014 | Σχόλια Αγοράς
Διεύρυναν το ανοδικό σερί οι ευρωαγορές
Σε νέα ιστορικά υψηλά ο S&P 500.

Παίρνοντας ώθηση από τα θετικά επιχειρηματικά νέα και αποτελέσματα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη την Τρίτη, για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση.

 

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 25 κατέγραψε κέρδη 0,43% στις 6.845 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,49% στις 9.941 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,06% στις 4.530 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 0,3% στις 344,57 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι 14 σήμερα σημείωσαν άνοδο.

 

Στα μάκρο στοιχεία της ημέρας, στάσιμο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το καταναλωτικό κλίμα στη Γαλλία, τον Μάιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, INSEE. Ο σχετικός δείκτης της υπηρεσίας διαμορφώθηκε στις 85 μονάδες, όσο ήταν και τον Απρίλιο, παραμένοντας πολύ πιο κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων.

 

Ο επιμέρους δείκτης που μετρά το πώς αξιολογούν τα νοικοκυριά την ικανότητά τους να προχωρήσουν σε σημαντικές αγορές αυξήθηκε κατά μία μονάδα, ωστόσο άνοδο μίας μονάδας σημείωσε και ο δείκτης των ανησυχιών για την ανεργία.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Aveva ενισχύθηκε κατά 9,4%, καθώς ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 78,3 εκατ. στερλίνες το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 75,9 εκατ. στερλίνες.

 

Η Lloyds κατέγραψε κέρδη 1,6%, μετά την ανακοίνωση ότι το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου θα δημοσιευθεί στα μέσα Ιουνίου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναφέρει το 2009 ότι η βρετανική τράπεζα θα πρέπει να πουλήσει μέρος των δραστηριοτήτων της, ώστε να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση.

 

Η Accor ενισχύθηκε κατά 0,9%, μετά τη συμφωνία που πέτυχε για την εξαγορά ξενοδοχείων στη Γερμανία και την Ολλανδία έναντι 900 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την κερδοφορία της τα επόμενα έτη.

 

Στον αντίποδα, η AstraZeneca υποχώρησε 2,1%, καθώς η Pfizer δείχνει να εγκαταλείπει την επί έξι μηνών προσπάθεια εξαγοράς της. Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της βρετανικής εταιρείας απέρριψε την τελευταία προσφορά των 55 στερλινών ανά μετοχή που είχε υποβάλει η Pfizer και η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε χθες ότι δεν πρόκειται να υποβάλει επισήμως προσφορά.

Wall

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, σε έντονα θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες της Wall Street με τον S&P 500 να καταγράφει νέο ιστορικό ρεκόρ, μετά τα στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη, τις τιμές των κατοικιών και τις παραγγελίες διαρκών αγαθών τα οποία υπογραμμίζουν την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

 

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,35%, ο δείκτης S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,45% και ο δείκτης Nasdaq κινείται 0,84% υψηλότερα. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σκαρφάλωσε στις 83 μονάδες, από 81,7 μονάδες τον Απρίλιο, ο δείκτης για τις προσδοκίες των καταναλωτών ενισχύθηκε στις 84,8 μονάδες τον Μάιο από 83,9 μονάδες τον Απρίλιο, και ο δείκτης των τρεχουσών συνθηκών σημείωσε αύξηση στις 80,4 μονάδες από 78,5 μονάδες πριν.

 

Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών ενισχύθηκαν 0,8% μηνιαίως τον Απρίλιο, με την βοήθεια της ενίσχυσης κατά 39,3% των παραγγελιών για αγαθά του κλάδο της άμυνας.

 

Τα στοιχεία από την αγορά κατοικίας ήταν αισιόδοξα, με τις τιμές να συνεχίζουν ανοδικά και τον Μάρτιο αν και ο ρυθμός έχει επιβραδύνει σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες.

 

Σε μη προσαρμοσμένη βάση, ο δείκτης για τις 10 μεγαλύτερες μητροπολιτικές περιοχές αυξήθηκε 0,8% τον Μάρτιο από τον προηγούμενο μήνα, και ο δείκτης για τις 20 μεγαλύτερες περιοχές αυξήθηκε 0,9%.

 

Η μετοχή Pfizer σημειώνει άνοδο 0,5% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας χθες ότι δεν θα υποβάλει νέα προσφορά για την εξαγορά της AstraZeneca, μετά την απόρριψη της τελευταίας και τελικής πρότασης.

 

Η μετοχή της Apple ενισχύεται 1,5% μετά την είδηση ότι την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει την νέα ενσωματωμένη στις συσκευές iOS εφαρμογή, η οποία θα επιτρέπει στους χρήστες να ελέγχουν το τι γίνεται στο σπίτι τους, από μακριά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.