ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές

19:37 - 02 Ιουν 2014 | Σχόλια Αγοράς
Μικτή εικόνα στις ευρωαγορές
Με το βλέμμα στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, την Πέμπτη, όπου αναμένεται να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις ήταν τη Δευτέρα οι επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες έκλεισαν τη συνεδρίαση με μικτά πρόσημα.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,28% στις 6.864 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,07% στις 9.950 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση μόλις 0,08% στις 4.516 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 0,18% στις 345 μονάδες.

 

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών διαμορφώθηκε ο δείκτης PMI Μεταποίησης στην Ευρωζώνη τον Μάιο, καθώς τα ισχυρά στοιχεία από τη Γερμανία απέτυχαν να αντισταθμίσουν τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στη Γαλλία.

 

Ειδικότερα, ο δείκτης PMI της Μarkit διαμορφώθηκε στις 52,2 μονάδες το Μάιο, από 53,4 μονάδες τον Απρίλιο, καταδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη του μεταποιητικού κλάδου της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε περισσότερο από ό, τι αρχικά πιστευόταν τον περασμένο μήνα.

 

Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν στις εκτιμήσεις ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα οδηγηθεί στην ανάληψη δράσης τελικά ώστε να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα, η οποία στη Γαλλία φαίνεται να έχει εισέλθει σε φάση συρρίκνωσης. Η κρίσιμη συνεδρίαση είναι την Πέμπτη, 5 Ιουνίου, με τις αγορές πλέον να έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους εκεί.

 

Παράλληλα, σχεδόν στο μισό μειώθηκε το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στη Γερμανία τον Μάιο, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη κινδυνεύει να εκτροχιάσει την ήδη εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη. Βάσει της κοινής μεθόδου μέτρησης στην Ε.Ε., ο πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε στο 0,6% τον Μάιο από 1,1% που ήταν τον Απρίλιο.

 

Σε συνδυασμό με τις μειώσεις που καταγράφηκαν στο Βέλγιο, την Ισπανία και την Ιταλία, οικονομολόγοι εκτιμούν πως το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη υποχώρησε στο 0,5% τον περασμένο μήνα από 0,7% τον Απρίλιο.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Νorske Oljeselskap κέρδισε 8,5%, μετά την ανακοίνωση ότι συμφώνησε για την εξαγορά της Marathon Oil, έναντι του ποσού των 2,7 δισ. δολαρίων.

 

Η Air France-KLM Group ενισχύθηκε κατά 2,6%, καθώς ανακοίνωσε πρόγραμμα περικοπών ύψους 1 δισ. ευρώ έως το 2015.

 

Στο +5,4% έκλεισε η Banca Popolare di Sondrio Scarl, μετά το δημοσίευμα της Κοριέρε ντελα Σέρα ότι είναι υποψήφια για συγχώνευση με την Credito Valtellinese Scarl. Η τελευταία ενισχύθηκε κατά 8,4%.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.