ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απώλειες στις ευρωαγορές

19:52 - 03 Ιουν 2014 | Σχόλια Αγοράς
Απώλειες στις ευρωαγορές
Σε αρνητικό έδαφος κινείται και η Wall.

Η ανησυχία των επενδυτών για τον πληθωρισμό και την ανεργία στην Ευρωζώνη, έφεραν αρνητικά πρόσημα την Τρίτη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

 

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,41% στις 6.836 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,30% στις 9.920 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,26% στις 4.504 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε απώλειες 0,5% στις 343,39 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι 16 σημείωσαν πτώση .

 

Οι αγορές έχουν αρχίσει να μπαίνουν στους ρυθμούς της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου και αναμένεται να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική, ώστε να υποστηριχθεί η οικονομία της Ευρωζώνης. Μέχρι την Πέμπτη, επομένως, οι αγορές αναμένεται να κινηθούν σε πολύ περιορισμένα πλαίσια, ήτοι μέχρι να δουν οι επενδυτές ποιές θα είναι οι κινήσεις της ΕΚΤ.

 

Εν τω μεταξύ, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat ασκώντας όλο και μεγαλύτερες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση για τη στήριξη της οικονομίας.

Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,5% το Μάιο, υποχωρώντας από το 0,7% που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο. Μάλιστα, ήταν ακόμη χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 0,6%.

 

Ο ρυθμός του δομικού πληθωρισμού, αφαιρώντας δηλαδή τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και των προϊόντων καπνού, επιβραδύνθηκε επίσης στο 0,6%, από 0,9% τον Απρίλιο. Στο πλαίσιο αυτό, η διαμόρφωση του πληθωρισμού θα προσθέσει σημαντική πίεση στην ΕΚΤ και στην απόφαση της για τη νομισματική πολιτική, την οποία και θα λάβει την Πέμπτη. Η ηγεσία της Ευρωτράπεζας αναμένεται να ανακοινώσει μείωση τόσο το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης όσο και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε μια προσπάθεια να κάμψει τις ανησυχίες ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις μπορεί να επιβαρύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

 

Επίσης, στο σύνολο της Ευρωζώνης, η ανεργία υποχώρησε ελαφρώς τον Απρίλιο στο 11,7% από 11,8% τον Μάρτιο, ενώ στην Ε.Ε.-28 μειώθηκε σε 10,4% από 10,5%. Συνολικά, τον Απρίλιο καταγράφονται 25,47 εκατομμύρια άνεργοι στην Ε.Ε. και 18,75 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 151.000 στην Ε.Ε. και κατά 76.000 στην Ευρωζώνη.

 

Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ε.Ε. καταγράφονται στην Ελλάδα (26,5% τον Φεβρουάριο) και στην Ισπανία (25,1%), ενώ τα χαμηλότερα σημειώνονται στην Αυστρία (4,9%), στη Γερμανία (5,2%) και στο Λουξεμβούργο (6,1%). Όσον αφορά στην ανεργία των νέων, στην Ε.Ε. διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 22,5% έναντι 23,6% τον Απρίλιο του 2013 και στην Ευρωζώνη στο 23,5% έναντι 23,9%.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Pennon υποχώρησε κατά 3,1%, καθώς τα προ φόρων κέρδη της υποχώρησαν στα 27,6 εκατ. στερλίνες, αποτυπώνοντας την πτώση των τιμών σε ανακυκλωμένα προϊόντα.

 

Η Eutelsat υποχώρησε κατά 3,8%, μετά την ανακοίνωση ότι η Abertis πούλησε το 5,1% της συμμετοχής της στην εταιρεία. Ο κλάδος των ΜΜΕ υποχωρεί σημαντικά στον δείκτη Stoxx 600.

 

Στο -6,7% βρέθηκε και η Foxtons Group, μετά την ανακοίνωση ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Michael Brown, θα παραιτηθεί για προσωπικούς λόγους. Ο νυν εκτελεστικός διευθυντής Nic Budden θα τον αντικαταστήσει από 1η Ιουλίου.

Wall

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, απώλειες καταγράφει η Wall Street μετά τα ρεκόρ του Dow Jones και του S&P 500, την Δευτέρα, με τους επενδυτές να τηρούν επιφυλακτική στάση ενόψει της αυριανής απόφασης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,18%, ο δείκτης S&P 500 καταγράφει πτώση 0,15% και ο δείκτης Nasdaq κινείται 0,26% χαμηλότερα.

 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών διεθνώς, επικεντρώνεται στην αυριανή κρίσιμη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου αναμένεται να προχωρήσει σε ιστορική μείωση των επιτοκίων της, οδηγώντας για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος το καταθετικό της επιτόκιο, σε μία προσπάθεια τόνωσης της ανάπτυξης καθώς και του πληθωρισμού.

 

Η μετοχή της Hillshire Brands ενισχύεται 8,9% μετά την βελτιωμένη κατά 1,3 δισ. δολάρια προσφορά που κατέθεσε η Pilgrim's Pride για την εξαγορά της, στα 55 δολ. ανά μετοχή, φέρνοντας έτσι την συνολική αξία του deal στα 7,7 δισ. δολάρια.

 

Η μετοχή της AT&T σημειώνει άνοδο 0,5% καθώς η εταιρεία προχώρησε στην αναθεώρηση προς τα πάνω των προοπτικών για τα έσοδα του τρέχοντος έτους, βλέποντας πλέον αύξηση 5% από 4% πριν.

 

Η μετοχή της Krispy Kreme υποχωρεί 13,21% μετά τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοίνωσε η εταιρεία, όπου τα έσοδα ήταν χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις , ενώ παράλληλα προχώρησε σε μείωση των προοπτικών για τα κέρδη του συνόλου του έτους.

 

Η μετοχή της Quiksilver σημειώνει βουτιά της τάξης του 44% μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου όπου η εταιρεία ανακοίνωσε μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες ζημιές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.