ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο κόκκινο τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πτωτικά και η Wall

19:10 - 16 Ιουν 2014 | Σχόλια Αγοράς
Απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψαν οι Ευρωπαϊκές μετοχές, με την προσοχή των επενδυτών στις σχέσεις της Ουκρανίας με τη Ρωσία και την κλιμάκωση της έντασης στο Ιράκ, κάτι που έχει οδηγήσει την τιμή του πετρελαίου στα 107 δολάρια το βαρέλι.

 

Οι μεγαλύτεροι ευρωπαϊκοί δείκτες υποχώρησαν με τον Stoxx 600 να χάνει 0,35%  στις 346 μονάδες.

 

Ο γερμανικός DAX παρά την προσπάθεια για επαναφορά σε θετικό έδαφος τελικά έκλεισε με απώλειες 0,14% στις  9.899 μονάδες.

 

Ο FTSE 100 στο Λονδίνο με απώλειες 0,28% υποχώρησε στις 6.759 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC40 έχασε 0,58%, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινληθηκαν και ο FTSE MΙΒ, με πτώση 0,70%, αλλά και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη (-0,74%)

 

Η μετοχή της Actelion ενισχύεται 15 % στα 104 ελβετικά φράγκα μετά την ανακοίνωση της εταιρείας για επιτυχη αποτελεσματα πειραματικού της σκευάσματος.

 

Η μετοχή της Smith & Nephew Plc υποχώρησε 2,3% μετά από τη συμφωνία της Medtronic Α.Ε. να αγοράσει την Covidien Plc. Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ιατρικών συσκευών είχε εξετάσει το ενδεχόμενο προσφοράς για την Smith & Nephew. Η μετοχή της Actelion συσπειρώθηκε 14 % μετά τη πειραματική θεραπεία για μια ασθένεια των πνευμόνων.

 

Στο επίκεντρο και ο τραπεζικός τομέας, μετά τις δηλώσεις του εκτελεστικού μέλους της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι, ότι τα στρες τεστ των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα συνταχθούν αργότερα μέσα στο έτος αναμένεται να είναι πολύ αυστηρά.

 

Wall

Ο δείκτης Dow Jones κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας στις 16.752 με μικρές απώλειες μόλις 0,14%. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  σημειώνει άνοδο 0,17% στις 4.317,98 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,10% στις 1.938,11 μονάδες.

 

Στο ταμπλό, η Covidien σημειώνει άλμα 27,5%, μετά την ανακοίνωση ότι συμφωνήθηκε η εξαγορά της από την Medtronic, έναντι τιμήματος 42,9 δισ. δολαρίων σε μετρητά και μετοχές.

 

Η Medtronic ενισχύεται κατά 4,4%, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές το deal με την Covidien της επιτρέπει να ανταγωνιστεί την Johnson & Johnson’s στην παγκόσμια αγορά.

 

Επίσης, η Williams ενισχύεται κατά 16%, μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της Access Midstream Partners έναντι του ποσού των 6 δισ. δολαρίων.

 

Oι αγορές βρίσκονται σε διαδικασία αποτίμησης των νέων στοιχείων από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ αναθεώρησε στο 2% την εκτίμηση του για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2014, από το 2,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση τον Απρίλιο. Το ΔΝΤ εξακολουθεί να αναμένει ανάπτυξη 3% το 2015.

 

Αν και υπάρχει «ουσιαστική» ανάκαμψη στην αμερικανική οικονομία, δεν θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την πτώση του πρώτου τριμήνου εξαιτίας του βαρύ χειμώνα, ανέφερε το ΔΝΤ.

 

Στην ανάλυση του το ΔΝΤ προειδοποιεί, επίσης, και για τη γήρανση του πληθυσμού της χώρας, η οποία θα επηρεάσει την πορεία της ανάπτυξης, ενώ καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να αυξήσει τον κατώτατο μισθό των ομοσπονδιακών υπαλλήλων. Είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ προβαίνει σε τέτοια σύσταση, την ώρα που ο κατώτατος μισθός δεν ξεπερνά τα 7,25 δολάρια/ώρα.

 

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, παραμένει σε υψηλά 4 ετών ο μεταποιητικός δείκτης Empire State τον Ιούνιο, αφού ανήλθε στις 19,3 μονάδες έναντι 19 μονάδες που ανήλθε τον Μάιο. Παράλληλα ο δείκτης νέων παραγγελιών σκαρφάλωσε στις 18,4 μονάδες.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.