ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

19:35 - 27 Ιουν 2014 | Σχόλια Αγοράς
Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές
Επιφυλακτικότητα και στάση αναμονής στη Wall.

Οι εξελίξεις στην αμερικανική οικονομία- και ειδικότερα οι ανησυχίες των επενδυτών για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη- έφεραν μικτά πρόσημα στους ευρωπαϊκούς δείκτες.

 

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,34% στις 6.758 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,10% στις 9.815 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,06% στις 4.437 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με οριακές απώλειες 0,03% στις 341,97 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 10 έκλεισαν με απώλειες.

 

Στα μάκρο στοιχεία της ημέρας, ο δείκτης επιχειρηματικού και καταναλωτικού κλίματος στην Ευρωζώνη υποχώρησε στις 102 μονάδες από 102,6 τον Μάιο, καθώς η ένταση στην Ουκρανία και η ισχύς του ευρώ εμπόδισαν τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενισχύσει τον τραπεζικό δανεισμό και την ανάπτυξη.

 

Ο δείκτης εμπιστοσύνης στον βιομηχανικό τομέα μειώθηκε στο -4,3 από -3,1 τον Μάιο, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής, ενώ αυξήθηκε στο 4,2 από 3,8 στον τομέα των υπηρεσιών. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης μειώθηκε στο -7,5.

 

Επίσης, η γαλλική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους παρέμεινε στάσιμη, καθώς επηρεάστηκε από την πτώση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις από εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου. Η Γαλλία απέφυγε τη συνολική οικονομική συρρίκνωση στο πρώτο τρίμηνο του έτους, χάρη στις κρατικές δαπάνες και την αναδιάρθρωση των αποθεμάτων των εταιρειών.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Imagination Technologies Group υποχώρησε κατά 5,3%, διευρύνοντας τις απώλειες του τελευταίου 3ημέρου στο 19%, καθώς η αγορά ανησυχεί για την απόφαση της Intel να πουλήσει μετοχές της εταιρείας ύψους 51,25 εκατ. στερλινών.

 

Η Banco Espirito Santo σημείωσε απώλειες 9,7%, μετά την υποβάθμιση της από την CreditSights σε underperform, από market perform προηγουμένως. Στον αντίποδα, η Mediaset ενισχύθηκε κατά 4%, μετά την αναβάθμιση της σύστασης της από την Exane BNP Paribas.

Wall

Επιφυλακτικές τάσεις κυριαρχούν στη Wall Street μετά το αρνητικό κλείσιμο την Πέμπτη, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής μετά τις απογοητευτικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις των προηγούμενων ημερών, αν και τα τελευταία στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη ήταν αρκετά αισιόδοξα.

 

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 0,18%, ο δείκτης S&P 500 καταγράφει πτώση 0,06% και ο δείκτης Nasdaq ενισχύεται κατά 0,18%.

 

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε τον Ιούνιο καθώς οι καταναλωτές παραμένουν αισιόδοξοι πως το υποτονικό πρώτο τρίμηνο οφειλόταν στις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα.

 

Ο συνολικός δείκτης για την ψυχολογία των καταναλωτών του University of Michigan αυξήθηκε σε 82,5 μονάδες, από 81,9 το προηγούμενο μήνα.
Οι αναλυτές ανέμεναν ότι ο δείκτης για την καταναλωτική εμπιστοσύνη θα διαμορφωνόταν στις 81,9 μονάδες τον Ιούνιο, από την αρχική εκτίμηση των 81,2 μονάδων.

 

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτήν την εβδομάδα για το ΑΕΠ απογοήτευσαν τους επενδυτές καθώς έδειξαν ότι η οικονομία συρρικνώθηκε 2,9%, ενώ τα στοιχεία για την προσωπική κατανάλωση ήταν πολύ κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

 

Η μετοχή της Nike ενισχύεται 2,09% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 5,4% στα κέρδη του δ΄ τριμήνου χρήσης, στα 698 εκατ. δολ. από 662 εκατ. δολ. πριν από ένα χρόνο.

 

Η μετοχή της DuPont υποχωρεί 2,82% καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη για το τρίμηνο θα είναι χαμηλότερα των 1,28 δολ. ανά μετοχή που είχε προβλέψει. Ετσι, υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για τη νέα χρήση, στα 4-4,10 δολάρια ανά μετοχή από 4,20-4,45 δολάρια πριν.

 

Η μετοχή της Dollar General υποχωρεί 4,62% καθώς η εταιρεία μείωσε τις προοπτικές για τα κέρδη του έτους που είχε δώσει νωρίτερα τον Ιούνιο και ανακοίνωσε ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της θα αποσυρθεί στα τέλη Μαΐου του 2015.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.