ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ράλι στις ευρωαγορές

19:38 - 03 Ιουλ 2014 | Σχόλια Αγοράς
Ράλι στις ευρωαγορές
Πάνω από τις 17.000 μονάδες o Dow Jones.

Σημαντικά κέρδη την Πέμπτη στους ευρωπαϊκούς δείκτες, μετά την επιβεβαίωση του Μάριο Ντράγκι ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει χαμηλά τα επιτόκια για όσο χρειαστεί.

 

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,70% στις 6.865 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 1,19% στις 10.029 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 1,02% στις 4.490 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε άνοδο 0,9% στις 348,91 μονάδες. Kαι οι 18 δυτικοευρωπαϊκοί δείκτες κατέγραψαν κέρδη.

 

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης διατηρήθηκε σταθερό στο 0,15% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της. Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 0,15%, 0,40% και 0,10% αντιστοίχως.

 

Ωστόσο, το ενδιαφέρον στρέφεται στις δηλώσεις του επικεφαλής Μάριο Ντράγκι, ο οποίος θα δώσει και το στίγμα της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη.

 

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 52,8 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης PMI τον Ιούνιο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, από 53,2 μονάδες τον Μάιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η δραστηριότητα στη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ ακόμα και στη Γερμανία, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνθηκε.

 

Ο δείκτης PMI για τον κλάδο των υπηρεσιών της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 52,8 μονάδες από 53,2 μονάδες το Μάιο, ενώ ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες αυξήθηκε στις 53,1 μονάδες από 52,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα και πλέον βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2011.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Ιngenico ενισχύθηκε κατά 9,8%, με την αγορά να επικροτεί την απόφαση της χρηματοδότησης με 820 εκατ. ευρώ της εξαγοράς της GlobalCollect. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

 

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι εξαγωγικές εταιρείες της Σουηδίας, μετά την αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας να μειώσει το βασικό επιτόκιο της. Η Atlas Copco κέρδισε 2,9%, η BillerudKorsnas βρέθηκε στο +3,8% και η Boliden στο +6%.

 

Επίσης, κέρδη 4,1% σημείωσε η Mediaset, μετά την αναβάθμιση της από την Mediobanca σε neutral από sell προηγουμένως. Σύμφωνα με διαρροές η εταιρεία βρίσκεται πολύ κοντά στην πώληση του 22% της συμμετοχής της στην Television Digital στην Telefonica.

Wall

Πάνω από τις 17.000 μονάδες κινείται από την έναρξη της συνεδρίασης ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση από την άνοδο της απασχόλησης τον Ιούνιο.

 

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται κατά 0,56% στις 17.068 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,59% και ο δείκτης S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,53%.

 

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άλμα σημείωσε η απασχόληση στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, ενώ το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε κοντά σε χαμηλό εξαετίας, μετριάζοντας τις ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τα μισθολόγια- πλην του αγροτικού τομέα- αυξήθηκαν κατά 288.000 και το ποσοστό ανεργίας υποχώρησε στο 6,1% από 6,3%. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του Απριλίου και του Μαΐου αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω και δείχνουν ότι δημιουργήθηκαν 29.000 θέσεις εργασίας περισσότερες απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

 

Σε επίπεδο μετοχών, η Paccar ενισχύεται κατά 5%, παρά το γεγονός ότι η Volkswagen διεύψευσε ότι σχεδιάζει την απόκτηση της εταιρείας κατασκευής φορτηγών.

 

Στο +15% βρίσκεται η PetSmart, καθώς έγινε γνωστό ότι ο ακτιβιστής επενδυτής Barry Rosenstein απέκτησε το 9,9% της εταιρείας, ενώ η συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο ανοίγει το δρόμο για εναλλακτικές επενδυτικές κατευθύνσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.