ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα στη Wall Street εν μέσω ανησυχιών για τις τράπεζες

17:05 - 11 Ιουλ 2014 | Σχόλια Αγοράς
Νευρικότητα στη Wall Street εν μέσω ανησυχιών για τις τράπεζες
Διστακτική ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πάνω από 3% η πτώση την τελευταία εβδομάδα.

Νευρικότητα επικρατεί την Παρασκευή στη Wall Street, με τον Standard & Poor's 500 να καταγράφει σε εβδομαδιαία βάση τις υψηλότερες απώλειες από τον περασμένο Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τις ευρύτερες επιπτώσεις που ενδεχομένως θα έχει η κρίση στην Πορτογαλία.

Λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,22% στις 16.878,14 μονάδες, ο Nasdaq ήταν ουσιαστικά αμετάβλητος (-0,01%) στις 4.395,65 μονάδες και ο S&P 500 σημείωνε πτώση 0,16% στις 1.961,46 μονάδες.

Στο επίκεντρο της προσοχής των επενδυτών έως τις 23 Ιουλίου θα είναι οι ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων β΄τριμήνου.

Οι αναλυτές προβλέπουν, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με το Bloomberg, ότι τα κέρδη των εταιρειών του S&P 500 αυξήθηκαν κατά 5% και οι πωλήσεις κατά 3%.

Τα μεγέθη αυτά έχουν αναπροσαρμοσθεί προς τα κάτω σε σχέση με τον περασμένο Απρίλιο, όταν οι αντίστοιχες προβλέψεις έκαναν λόγο για αύξηση κερδών 7,3% και των πωλήσεων κατά 3,7%. 

fargo1

Η μετοχή της Wells Fargo καταγράφει απώλειες άνω του 1%, καθώς τα αποτελέσματά της δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές. Τα κέρδη ανά μετοχή δεν αυξήθηκαν για πρώτη φορά εδώ και 3,5 έτη. Μεγάλη πτώση σημειώνεται και στο retail.

Στον αντίποδα, η καπνοβιομηχανία Lorillard έκανε άλμα 4,8%, έπειτα από την ανακοίνωση της Reynolds American ότι είναι σε συζητήσεις για την εξαγορά της εταιρείας.

Ενισχύεται η μεταβλητότητα

Ενδεικτική της ψυχολογίας που επικρατεί στη Wall είναι και η κίνηση του δείκτη VIX (Volatility Index - δείκτης μεταβλητότητας ή φόβου).

Σήμερα, ενισχύεται κατά 0,5% στις 12,53 μονάδες. Αυτή την εβδομάδα έκανε ράλι 22%, ενώ την προηγούμενη είχε κλείσει σε χαμηλό επταετίας.

Ο δείκτης (διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο του Σικάγο - CBOE) δείχνει την αναμενόμενη μεταβλητότητα τις επόμενες 30 ημέρες.

Όταν ο δείκτης VIX κινείται ανοδικά, αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές αναμένουν μεγάλες διακυμάνσεις, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω, στις αγορές και ειδικότερα στον S&P 500.

ftse

Ανάκαμψη στην Ευρώπη

Στην Ευρώπη, τα περισσότερα χρηματιστήρια γύρισαν σε θετικό έδαφος μετά τις μεγάλες απώλειες των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,11%, στο Παρίσι ο CAC 40 κατά 0,34%, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί κατά 0,09%. 

Σταθεροποιητικά κινείται ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600. Αυτή την εβδομάδα έχει χάσει το 3,2% της αξίας του, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Μάρτιο, λόγω των ανησυχιών για την ευρωπεριφέρεια, αλλά και του γεγονότος ότι οι αποτιμήσεις είχαν σκαρφαλώσει σε υψηλά πενταετίας.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:54 - 11 Ιουλ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.