ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Κόκκινα" ταμπλό στις ευρωαγορές

20:10 - 23 Σεπ 2014 | Σχόλια Αγοράς
"Κόκκινα" ταμπλό στις ευρωαγορές
Τα αρνητικά στοιχεία για την πορεία των οικονομιών της Ευρωζώνης ενέτειναν την ανησυχία των επενδυτών , με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκοί δείκτες να κλείσουν με την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 11 εβδομάδων.

Το κλίμα επιβάρυναν οι πληροφορίες ότι το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει σχέδιο περιορισμού των συμφωνιών που επιτρέπουν στις εταιρίες να προστατεύουν τα έσοδά τους στο εξωτερικό από τους αμερικανικούς φόρους. Η εξέλιξη αυτή πλήττει τις κυοφορούμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις, καθώς πολλές εταιρείες προσπαθούν να αξιοποιήσουν τις διαφορές φορολογίας, προχωρούν σε εξαγορές και μετακινούν την φορολογική τους έδρα στο εξωτερικό.

 

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε πτώση 1,44% στις 6.676 μονάδες, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,59% στις 9.595 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 1,88% στις 4.359 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε πτώση 1,39% στις 341,89 μονάδες, με τους 19 υποκλάδους να υποχωρούν, όπως και όλοι ανεξαιρέτως οι 18 δυτικοευρωπαϊκοί δείκτες.

 

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων εννέα μηνών υποχώρησε ο σύνθετος δείκτης PMI της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο.

 

Σε επίπεδο μετοχών, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε ο κλάδος της υγείας ο οποίος έκλεισε με απώλειες 1,3%. Η AstraZeneca, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εξαγοράς από την Pfizer, υποχώρησε 3,5%. Επίσης, η Shire, η οποία συμφώνησε να εξαγοραστεί από την AbbVie έχασε 2,4%, ενώ και η Smith & Nephew, η οποία έχει μπει στο στόχαστρο της Stryker, σημείωσε απώλειες 2,8%.

 

Στο -9,7% βρέθηκε η Raiffeisen, η οποία ανακοίνωσε ότι η κρίση στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τα προβληματικά της δάνεια, με τις προβλέψεις πλέον να εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στα 1,7 δισ. ευρώ φέτος, από 1,15 δισ. ευρώ το 2013.

 

Απώλειες 4,2% και για την Tesco, η οποία συνεχίζει τη διόρθωση που ξεκίνησε την Δευτέρα (-12%), μετά την ανακοίνωση περί λάθους ύψους 250 εκατ. στερλινών στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του έτους. Ήδη τέσσερα στελέχη του διοικητικού συμβουλίου απομακρύνθηκαν.

 

Αντιθέτως, η Yara International κέρδισε 3,9%, καθώς βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για πιθανή συγχώνευση με την CF Industries Holdings, με στόχο την επέκταση στη Βόρεια Αμερική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.