ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταβλητότητα και μικρή αντίδραση στο Χ.Α.

17:06 - 16 Απρ 2015 | Σχόλια Αγοράς
Μεταβλητότητα και μικρή αντίδραση στο Χ.Α.
Με θετικό πρόσημο έληξε τελικά η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν προσπάθειες για αντίδραση, αλλά με μόνιμο βαρίδι τις τραπεζικές μετοχές. Τις τελευταίες ώρες της συνεδρίασης ωστόσο αρκετά blue chips άρχισαν να ακολουθούν διαφορετική πορεία, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείνει με άνοδο 1,13% στις 752,37 μονάδες. Η μεταβλητότητα που επικράτησε δείχνει ότι η ελληνική αγορά συνεχίζει να αποτυπώνει τις ανησυχίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων, εν μέσω αντιφατικών δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με μια πιθανή επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου.

«Προς το παρόν δεν έχουμε μια λύση και πιστεύω ότι δεν θα βρούμε μία την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ υποστήριξε ότι οι χρηματαγορές έχουν ήδη κοστολογήσει κάθε ενδεχόμενο και εκτίμησε ότι η ευρωζώνη δεν θα επηρεαστεί σοβαρά σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Ωστόσο, εν μέσω καταιγιστικών δημοσιευμάτων για χρεοκοπία και έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, επιχείρησε να στρέψει τη συζήτηση σε άλλη κατεύθυνση από αυτή του Grexit. «Απαγορεύω στην Κομισιόν να σκέφτεται σχέδιο Β για την Ελλάδα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μοσκοβίσί.

Να σημειωθεί ότι λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών της μέχρι το τέλος Απριλίου.

Νωρίτερα, ενισχυτικά στο αρνητικό κλίμα λειτούργησε και η χθεσινή απόφαση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s να υποβαθμίσει την Αθήνα σε «CCC+/C» από «Β-/B». Ο οίκος επικαλέστηκε για την απόφασή του την επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας στις τράπεζες και το κράτος, ενώ αναφορικά με τις ελληνικές τράπεζες ανέφερε ότι είναι αντιμέτωπες με πιέσεις στην ρευστότητα, καθώς από το τέλος του Νοεμβρίου του 2014, έχουν χάσει περίπου 14% από την βάση των καταθέσεων τους, εξαιτίας της απώλειας πελατών και των εκροών.

Ωστόσο, οικονομικοί αναλυτές και στελέχη της αγοράς σχολιάζουν ότι η υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο ήταν αναμενόμενη και προεξοφλημένη από τις αγορές κι γι' αυτό η πορεία των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων δεν φάνηκε να παρουσιάζει σήμερα αυξημένη μεταβλητότητα λόγω της υποβάθμισης.

Οι τράπεζες παρέμειναν για άλλη μια ημέρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με το ενδεχόμενο επιβολής νέων προστίμων για παράνομο short selling να "σκιάζει" περαιτέρω τον τραπεζικό κλάδο.

Σε αυτά τα πλαίσια, η Πειραιώς έκλεισε στα 0,2640 και η Eurobank στα 0,0860. Στα 0,2200 η Alpha Bank και στα 1,0600 η ΕΤΕ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο σήμερα λόγω της Finansbank.

Η αγορά αυτές τις ημέρες παρακολουθεί τις εξελίξεις σε πολλά μέτωπα, όπως οι διαπραγματεύσεις, τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τα σχόλια αναλυτών και οι δηλώσεις Ευρωπαίων και μη αξιωματούχων, με το μίγμα να είναι εκρηκτικό. Οι ελπίδες για μια ανοδική αντίδραση εστιάζονται ακόμα σε μια πιθανή επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου, μς τις προβλέψεις ωστόσο να είναι αντιφατικές.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:24 - 16 Απρ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.