ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ. Α.: Σε υψηλό ενός μήνα έκλεισε ο Γ. Δ.

18:33 - 28 Απρ 2015 | Σχόλια Αγοράς
Χ. Α.: Σε υψηλό ενός μήνα έκλεισε ο Γ. Δ.
Σε υψηλό ενός μήνα έκλεισε σήμερα το Χρηματιστηρίο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί στην αρχή της συνεδρίασης να ανακτήσει τα επίπεδα των 800 μονάδων και στη συνέχεια να εναλλάσει πρόσημα, αλλά τελικά να ξεπερνά το επίπεδο αυτό και να κλείνει στις 806,01 μονάδες, με άνοδο 1,41%.

Ώθηση στην αγορά έδωσε η επιδίωξη της κυβέρνησης να επιτύχει μια ενδιάμεση συμφωνία με τους πιστωτές  μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, προχωρώντας στην προώθηση ενός νομοσχεδίου - «σκούπα», προκειμένου να ικανοποιήσει την επιθυμία των δανειστών να ψηφίζονται οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φτάσει η όποια συμφωνία στα κοινοβούλια των κρατών-μελών.

Ενισχυτικά στην αισιοδοξία που επικράτησε στην ελληνική αγορά λειτούργησε η εκτίμηση του οίκου αξιολόγησης Standard & Poor’s ότι πλέον θεωρείται περισσότερο πιθανή η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.  

Η αγορά, παράλληλα, εξακολουθεί να βλέπει θετικά την απόφαση της κυβέρνησης να συγκροτήσει πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης, ο συντονισμός της οποίας ανατέθηκε στον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και μόνο η ευθύνη της, για λόγους... πολιτικής αβρότητας, ανατέθηκε ονομαστικά στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική της απόφασιστικότητας που δείχνει η ελληνική κυβέρνηση να οδηγηθεί σε μια συμφωνία, έπειτα από το ηχηρό μήνυμα για επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων που έστειλε το Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στη Ρίγα της Λετονίας.

Παράλληλα, οι επενδυτές βλέπουν θετικά τις κινήσεις της κυβέρνησης να επεξεργαστεί ένα σχέδιο που θα βασίζεται στη «λίστα Βαρουφάκη» για μεταρρυθμίσεις. Όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, η λίστα αυτή έχει εμπλουτιστεί ποιοτικά, ενώ στο νομοσχέδιο πιθανότατα δεν υπάρχουν τα «κόκκινα» δάνεια και η bad bank, αλλά και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό, τις οποίες ζητούν οι πιστωτές. Η κίνηση αυτή ενισχύει την αισιοδοξία για επίτευξη συμφωνίας, ενώ η κυβέρνηση δείχνει πιο έντονη αποφασιστικότητα προς αυτήν την κατεύθυνση, προκειμένου να αποδεσμευτεί η δόση των  7,2 δισ. ευρώ.

Ενισχυτική αυτού του κλίματος ήταν και η δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, χτες σε συνέντευξή του στο Star, όπου εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι  την επόμενη εβδομάδα θα επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους, ενώ απέκλεισε ενδεχόμενο εκλογών. Ωστόσο δεν αρνήθηκε το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, εάν δεν υπάρξει συμφωνία.

Ο FTSΕ25 έκλεισε στις 241,65 μονάδες, με άνοδο 1,31%. Η αξία των συναλλαγών του έφτασε στα 96 εκατ. ευρώ και στο 95% περίπου του συνολικού. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,57% στις 632 μονάδες.

Από τους 25 τίτλους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι 18 έκλεισαν έκλεισαν θετικά, με τη μετοχή της Motor Oil να ξεχωρίζει, αφού κατέγραψε κέρδη 9,48% στα 8,20. Ακολούθησε η μετοχή της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+7,10% στο +7,10%, της Πειραιώς με άνοδο 7,04% και της MIGστο +11,16%.

Ιδιαίτερα θετικές οι παρουσίες των Ελληνικών Πετρελαίων (+4,88%), της ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ+4,88% (+4,88%), της Τέρνα Ενεργειακή(+4,13%), της Alpha Bank(+3,68%), της Viohalco(+3,15%) και της ΕΧΑΕ(+2,42%).

Αντιθέτως πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Jumbo (-2,74%), της Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ-2,27% (-2,27%), της ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ-1,20% (-1,20%), του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-1,00% (-1%), της Τιτάν (-0,70%) και της ΕΥΔΑΠ(-0,20%).

Η αισιοδοξία για την επίτευξη συμφωνίας αντικατοπτρίζεται και στην αγορά ομολόγων, όπου οι αποδόσεις αποκλιμακώνονται και σήμερα. Η απόδοση του 3ετούς υποχωρεί κοντά στο 20% και σημαντική υπήρξε η μείωση και στην απόδοση του 5ετούς στο 14,85% από 16,91% που ήταν χτες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.