ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιφυλακτική άνοδος στο Χ.Α.

18:12 - 14 Μαϊ 2015 | Σχόλια Αγοράς
Επιφυλακτική άνοδος στο Χ.Α.
Στον παλμό της διαπραγμάτευσης εκτυλίχθηκε άλλη μια συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να συνεχίζει να αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και να μην φαίνεται διατεθειμμένη να αναλάβει ρίσκο, έως ότου αυτό επιβεβαιωθεί. Οι συναλλαγές σήμερα ξεκίνησαν με απώλειες, αλλά ο Γενικός Δείκτης σύντομα... σήκωσε κεφάλι και λίγο πριν το μεσημέρι άρχισε να κινείται ανοδικά, κατά τη 13:00 ενισχυόταν μέχρι και κατά 1,57%, ενώ τελικά έκλεισε με ήπια άνοδο κατά 0,55% στις 833,42 μονάδες.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επιχειρεί να γεφυρώσει τις διαφωνίες με τους εταίρους που παραμένουν στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό, επανεκκινώντας την διαδικασία του Brussels Group μετά από αρκετές ημέρες, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι επιταχύνει τις διαδικασίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας που θα αποδεσμευτεί η δόση των 7,2 δισ. ευρώ.

Την εντύπωση αυτή δίνουν και τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά συμβούλια που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη και την Τετάρτη. Όπως ανέφεραν άλλωστε κυβερνητικοί κύκλοι, στο χθεσινό κυβερνητικό συμβούλιο συζητήθηκε διεξοδικά η περαιτέρω πορεία των διαπραγματεύσεων και ο νέος γύρος που ξεκινά αύριο στο Brussels Group. Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο επικεφαλής της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης Γ. Χουλιαράκης, ο οποίος ήταν «παρών» χθες στο κυβερνητικό συμβούλιο, δέχτηκε εντολές να προχωρήσει στην διαπραγματευση, έχοντας υπόψιν του τα σημεία στα οποία μπορεί να υπάρξει σύγκλιση, αλλά και εκείνα στα οποία η Αθήνα δεν μπορεί να κάνει πίσω.

Ενδεικτικές της αυξημένης αποφασιστικότητας για συμφωνία ήταν οι δηλώσεις του κ. Σακελλαρίδη σήμερα, κατα την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία μέσα στο Μάιο, θέτοντας ως πρώτο σημαντικό σταθμό γι αυτό την τακτική Σύνοδος Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει και έκτακτο Eurogroup στα τέλη του μήνα, το οποίο θα μπορούσε να ζητήσει η κυβέρνηση.

Η εγχώρια αγορά εκλαμβάνει θετικά τα σημάδια που προοιωνίζουν μια επιτυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να αποκλείει και το ενδεχόμενο ενός "ατυχήματος".

Παράλληλα, τις εμπλεκόμενες μετοχές συνεχίζουν να επηρεάζουν οι μεταβολές στους δείκτες MSCI που έγιναν χτες.

Συγκεκριμένα, μεγάλη χαμένη της ημέρας είναι και σήμερα η ΔΕΗ, καθώς ανακοινώθηκε η υποβάθμιση της μετοχής της στο δείκτη MSCI Small Cap από τον δείκτη MSCI Greece Standard και σήμερα έκλεισε με πτώση -3,47%.

Ο τζίρος σήμερα διαμορφώθηκε στα 76,25 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,44%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,04%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ (+6,48%), της MIG (+6,20%), της Motor Oil (+3,73%), της ΕΧΑΕ (+3,07%), του ΟΤΕ (+2,94%), της Alpha Bank (+2,49%), της Folli Follie (+2,30%), της Ελλάκτωρ (+1,67%) και της Τιτάν (+1,63%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Aegean Airlines (-7,01%), της Πειραιώς (-3,70 %), της ΔΕΗ (-3,47%), της Viohalco (-1,68%), της Eurobank (-1,41%), της Jumbo (-1,27%) και του ΟΛΠ (-1,20%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Centric Συμμετοχών +22,73%, Τηλέτυπος+18,84%, Dionic +17,02%, Logismos +15,91% και Προοδευτική +15,00%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Πήγασος -20,00%, Γαλαξίδι-19,25%, ΑΝΕΚ(κο) -14,49%, Εβροφάρμα -10,00% και Χαϊδεμένος -9,92%.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.