ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με ισχυρή άνοδο αλλά κάτω των 850 μονάδων το Χ.Α.

17:27 - 19 Μαϊ 2015 | Σχόλια Αγοράς
Με ισχυρή άνοδο αλλά κάτω των 850 μονάδων το Χ.Α.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών έκλεισε στις 846,43  μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2,59% και  με τζίρο 100,41 εκατ. ευρώ. Στο 11,15% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου.

Σε θετικό έδαφος και αρκετά υψηλότερα σε σχέση με την Δευτέρα έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω αισιοδοξίας για θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, παρότι τις τελευταίες ώρες τις συνεδρίασης έχασε τη δυναμική που απέκτησε νωρίτερα και που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη άνω του 850 μονάδων. Το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε σήμερα μια ανοδική κίνηση που ξεκίνησε απο χτες, έπειτα από τη χθεσινή διαρροή από την Κομισιόν ενός προσχεδίου συμφωνίας με την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό το «Σημείωμα για την Ελλάδα» περιλαμβάνει όλες τις προΰποθέσεις για να ξεκλειδώσει η βοήθεια από το EFSF πρός την Ελλάδα εντός του Ιουνίου και για να υπάρξει μια συνολική συμφωνία μέχρι το φθινόπωρο και αποτελεί ένα πρόπλασμα της τελικής συμφωνίας. Παρότι η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Κομισιόν διαφεύδουν την ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου, η εγχώρια αγορά δείχνει να την πιστεύει.

Ενισχυτικές του θετικού κλίματος ήταν και οι αισιόδοξες χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκη, για την επίτευξη συμφωνίας, καθώς και η σημερινή εκτίμηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζάν Κλοντ Γιούνκερ, ότι θα υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου.

Η ελληνική αγορά βρίσκεται τους τελευταίους μήνες εν αναμονή αυτής της... πολυπόθητης συμφωνίας, η οποία θα "ξεκλειδώσει" την τελευταία δόση του προγράμματος, δίνοντας μια "ανάσα" στην οικονομία.

Η αισιοδοξία στην εγχώρια αγορά εντείνεται και από το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, το οποίο αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) θα συνεχίσουν να στηρίζουν με ρευστότητα την Ελλάδα ακόμη και μετά από ενδεχόμενη καθυστέρηση αποπληρωμής δόσης προς το ΔΝΤ.

Στα πλαίσια αυτά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα στις 846,5 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο κατά 2,59%, ενώ ενδοσυνεδριακά άγγιξε ακόμα και τις 857,26 μονάδες.

Να αναφέρουμε πως τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη έφθασαν να σημειώνουν οι Τέρνα Ενεργειακή (μέχρι τα 2,96 ευρώ, +12,55%) και Alpha Bank (μέχρι τα 0,33 ευρώ, +8,55%), ενώ με κέρδη μεγαλύτερα του 7% έφθασαν οι Eurobank, Πειραιώς, Ελ. Πετρέλαια και του 6% οι Viohalco, ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Μόνη "σκιά" ο σχετικά υψηλός τζίρος (το πρώτο 10λεπτο συμπληρώθηκε με τζίρο στα 9 εκατ. και χωρίς "πακέτα", που δημιουργούσε υπόνοιες εύκολων ρευστοποιήσεων), όμως και αυτός σταδιακά κατέβασε στροφές, καθώς οι "γρήγοροι" φρόντισαν να ρευστοποιήσουν με "το καλημέρα".

Τελευταία τροποποίηση στις 18:31 - 19 Μαϊ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.