ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: πωλήσεις μετά το χθεσινό ράλι

11:32 - 12 Ιουν 2015 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: πωλήσεις μετά το χθεσινό ράλι
Απώλειες ακόμη και άνω του 4% και επιστροφή σε επίπεδα κάτω των 800 μονάδων χαρακτηρίζουν τα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά την χθεσινοβραδινή παρέμβαση του ΔΝΤ όπου κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από την αισιοδοξία που διακατείχε νωίτερα τους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέφρι Ράις ξεκαθάρισε ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές που δεν έχουν αμβλυνθεί και έκανε σαφές ότι αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε ασφαλιστικό και ΦΠΑ το χάσμα δεν γεφυρώνεται. Αν στην εξέλιξη αυτή προσθέσεις και το πρωτοσέλιδο των Financial Times που κάνουν λόγο για τελεσίγραφο των ευρωπαίων προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έχουμε τα συστατικά του κοκτέιλ που δημιουργούν το σημερινό μπαράζ πωλήσεων μετά το χθεσινό ράλι.

Η εικόνα πλέον που διαμορφώνει προβληματίζει έντονα τους αναλυτές καθώς το κλίμα  επιδεινώνεται επικίνδυνα και στο τραπέζι επανέρχονται και τα σενάρια των πολιτικών εξελίξεων. Ωστόσο η πρώτη ματιά της σημερινής συνεδριάσεις δείχνει ρευστοποιήσεις χωρίς σημάδια πανικού. 

Σε ότι αφορά στα επιμέρους στοιχεία της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης την πρώτη ώρα συνεδρίασης διαμρφώνεται στις 792 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,76%. Μεγάλες απώλειες για τον τραπεζικό κλάδο με την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ να υποχωρεί 6,78% στα 1,11 ευρώ. Ακόμη μεγαλύτερες απώλειες κατά 9,47% για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ στα 0,43 λεπτά, ενώ κατά 6,16% υποχωρεί η EUROBANK στα 0,136 ευρώ. Αντίστοιχες περίπου απώλειες κατά 5,74% για την ALPHA BANK αυτή την ώρα στα 0,312 ευρώ. 

Στο υπόλοιπο ταμπλό πτώση 4,17% στα 4,83 ευρώ καταγράφει αυτή την ώρα η ΔΕΗ, πτώση 5,1% η ΕΧΑΕ στα 5,05 ευρώ, απώλειες πάνω απο 4% για την MOTOR OIL και την ΜΠΕΛΑ. Στα 15 εκατ. ευρώ ο όγκος συναλλαγών την πρώτη ώρα της συνεδρίασης.

Ατάραχη επικρατεί και στην ελληνική αγορά ομολόγων μετά την απόφαση του ΔΝΤ να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις Ελλάδος – δανειστών.

Να σημειωθεί ότι χθες το απόγευμα υπήρξε μεγάλη βελτίωση στην αγορά ομολόγων αλλά σήμερα οι τιμές έχουν επανέλθει στα επίπεδα του χθεσινού ανοίγματος. 

Στα ελληνικά ομόλογα οι τιμές σήμερα άνοιξαν πτωτικά με την ελληνική 10ετία λήξης 2025 να εμφανίζει απόδοση αγοράς 11,44% και απόδοση πώλησης 11,07%, ενώ το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 1037 μονάδες βάσης από 1025 μονάδες βάσης χθες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.