ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Αυξάνονται οι απώλειες για τον ΓΔ

13:30 - 16 Ιουν 2015 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: Αυξάνονται οι απώλειες για τον ΓΔ
Αλλαγή κλίματος μετά τις 12 στο ΧΑ με τους πωλητές να πέρνουν την κατάσταση στα χέρια τους και να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη σε απώλεις μεγαλύτερες του 3,5% στις 730 μονάδες.   

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε εν μέσω έντονων παρασκηνιακών επαφών προκειμένου κυβέρνηση και θεσμοί να καταλήξουν σε μία "συμβιβαστική λύση" εν όψει της μεθαυριανής κρίσιμης συνάντησης του Eurogroup στις Βρυξέλες, την ίδια στιγμή που τα ξένα ΜΜΕ κατακλίζονται από σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Ιδιαίτερης βαρύτητας θεωρείται από χρηματιστές και η χθεσινή παρέμβαση του κεντρικού τραπεζίτη Μ. Ντράγκι στο ΕυρωΚοινοβούλιο, με τον πρόεδρο της ΕΚΤ να τονίζει πως "η οικονομική στήριξη της Ελλάδας είναι πολιτική απόφαση πρέπει να ληφθεί από εκλεγμένους πολιτικούς, όχι κεντρικούς τραπεζίτες. Χρειαζόμαστε μια σκληρή και ολοκληρωμένη συμφωνία. Ως τέτοια εννοώ μια συμφωνία που θα εξασφαλίζει ανάπτυξη, κοινωνική δικαιοσύνη και θα έχει δημοσιονομικό νόημα".

 

Ο δείκτης τραπεζών έφτασε να καταγράφει απώλειες μέχρι - 5,31%.  Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 8% και ακολουθούν οι ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-5,26%) και ALPHA BANK (-3,82%). Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία διαγράφεται από τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, μετά το πέρας των συναλλαγών της Παρασκευής. Η EUROBANK αν και επιχείρησε να ανεξαρτητοποιηθεί από τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές καταγράφοντας άνοδο έως και 4,1% αλλά λίγο πριν τις 13.00 πέρασε σε αρνητικό έδαφος.

 

Σε ότι αφορά στις υπόλοιπες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης σταθεροποιητικά κινούνται οι GRIVALIA και ΒΙΟΧΑΛΚΟ στα 7,26 και 2,28 ευρώ αντίστοιχα, ενώ οι υπόλοιπες καταγράφουν και αυτές απώλειες. Ο ΟΤΕ χάνει 7,75%, η ΜΠΕΛΑ υποχωρεί 6,44%, η ΕΧΑΕ (-6,59%), η LAMDA DEVELOPMENT (-5.13%), τα ΕΛΠΕ (-5,12%), η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-4,52%), η ΔΕΗ (-4,01%) και ο ΟΠΑΠ (-3,36%) μεταξύ άλλων.
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ο δείκτης FTSEM καταγράφει απώλειες 2,41% στις 838 μονάδες. Στις επιμέρους μετοχές, η INTRALOT χάνει 5,13%, η INTRACOM (-4.26%), η FRIGOGLASS 3,86%) και η ΣΙΔΕΝΟΡ (3,11%).

Λίγο πάνω τα 40 εκατ. ευρώ ο τζίρος μετά την πρώτη ώρα συναλλαγών.

Χρηματιστές κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά κρίσιμη χρηματιστηριακά εβδομάδα, καθώς σήμερα συνεδριάζει το EWG, ακολουθεί την Τετάρτη η ΕΚΤ οι αποφάσεις της οποίας για τις ελληνικές τράπεζες θεωρούν καθοριστικής σημασίας ενώ η αγωνία θα «κτυπήσει κόκκινο» την Πέμπτη που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup.

Κύριο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων στο ΧΑ θα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μεταβλητότητα που εκτός των πολιτικών εξελίξεων επιβαρύνεται και από το γεγονός ότι προσεχή Παρασκευή λήγουν η σειρά Ιουνίου σε όλα τα παράγωγα προϊόντα και θα δοθεί μάχη μεταξύ αγοραστών και πωλητών που θα θελήσουν να μετακυλήσουν τις θέσεις τους στη σειρά Σεπτεμβρίου.

Την ίδια στιγμή πτώση καταγράφουν τα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας με "οδηγό" τα ισπανικά, καθώς το αδιέξοδο στις ελληνικές διαπραγματεύσεις έχει αρχίσει να προκαλεί αναταραχές στην αγορά των ευρωπαϊκών ομολόγων. Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου συνεχίζει την άνοδο από την αρχή της εβδομάδας, με την απόδοση του 10ετούς να έχει ανέλθει στο 13% και του 2ετούς στο 30%.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:34 - 16 Ιουν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.