ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Απώλειες 14,59% σε τρεις συνεδριάσεις

18:03 - 16 Ιουν 2015 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: Απώλειες 14,59% σε τρεις συνεδριάσεις
Στο βαθύ … κόκκινο βρέθηκε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ την Τρίτη, καθώς το χάσμα που εξακολουθεί να υπάρχει στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης δανειστών αλλά και τα πυρά που εξαπέλυσε προς το ΔΝΤ και τους εταίρους για το σημερινό αδιέξοδο ο έλληνας πρωθυπουργός κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθούν να συντηρούν το κλίμα ανησυχίας στις τάξεις των επενδυτών.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ βρέθηκε μια ανάσα από τις 700 μονάδες για να κλείσει τελικά στις 703,05 μονάδες με βαριές απώλειες 4,77% (χαμηλό ημέρας στις 701,88 μονάδες -4,93%).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σημερινό κλείσιμο του Γενικού Δείκτη είναι το χαμηλότερο για το τρέχον έτος, με το ακόμα χαμηλότερο να έχει σημειωθεί στις 7/9/2012 (693,49 μονάδες), που σημαίνει ότι ο Δείκτης φλερτάρει με νέα χαμηλά 33 μηνών.

Σημειώνεται ότι κατά τις τελευταίες τρεις, έντονα, πτωτικές συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει αθροιστικές απώλειες 14,59% και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών αθροίζει απώλειες 26,02%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, σε μόλις τρεις συνεδριάσεις μετρά απώλειες 7,3 δισ ευρώ.

Η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε εν μέσω έντονων παρασκηνιακών επαφών προκειμένου κυβέρνηση και θεσμοί να καταλήξουν σε μία "συμβιβαστική λύση" εν όψει της μεθαυριανής κρίσιμης συνάντησης του Eurogroup στις Βρυξέλες, την ίδια στιγμή που τα ξένα ΜΜΕ κατακλίζονται από σενάρια για την επόμενη ημέρα.

Η αγορά πλέον φοβάται ανοικτά την ρήξη, ενώ και οι πληροφορίες ότι το Euro Working Group εξέτασε για την Ελλάδα τα πιο αρνητικά σενάρια, δηλαδή στάση πληρωμών και capital controls επιδεινώνει το ήδη πολύ κακό κλίμα.

Χρηματιστές κάνουν λόγο για μια εξαιρετικά κρίσιμη χρηματιστηριακά εβδομάδα, καθώς σήμερα συνεδριάζει το EWG, ακολουθεί την Τετάρτη η ΕΚΤ οι αποφάσεις της οποίας για τις ελληνικές τράπεζες θεωρούν καθοριστικής σημασίας ενώ η αγωνία θα «κτυπήσει κόκκινο» την Πέμπτη που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Eurogroup.

Κύριο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων στο ΧΑ θα είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μεταβλητότητα που εκτός των πολιτικών εξελίξεων επιβαρύνεται και από το γεγονός ότι προσεχή Παρασκευή λήγουν η σειρά Ιουνίου σε όλα τα παράγωγα προϊόντα και θα δοθεί μάχη μεταξύ αγοραστών και πωλητών που θα θελήσουν να μετακυλήσουν τις θέσεις τους στη σειρά Σεπτεμβρίου.

Σε ότι αφορά στην εικόνα της συνεδρίασης μεγάλες απώλειες για τις τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 8,86%. Στις επιμέρους μετοχές, με βουτιά 10,9% η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ έχασε και τα 0,9 ευρώ κλείνοντας στα 0,882 ευρώ. Πτώση 9,54% για την ALPHA BANK στα 0,237 ευρώ και 9,9% για την ΠΕΙΡΑΙΩΣ στα 0,325 ευρώ. Μικρότερες οι απώλειες για τη μετοχή της EUROBANK που υποχώρησε κατά 4,1% στα 0,117 ευρώ.

Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί στους χρηματιστές η βίαιη πτώση που σημείωσαν την Τρίτη οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης – πλην τραπεζών. Ο ΟΤΕ σημείωσε πτώση 9,15% έχοντας κατέλθει στα 6,45 ευρώ ενώ προέρχεται και από διήμερη πτώση σε ποσοστό 12,88%

Η FOLLI FOLLIE έχασε σήμερα 5,83% στα 21 ευρώ ενώ έφτασε να χάνει έως 9,64%, η παραδοσιακά συντηρητική MOTOR OIL κατέγραψε πτώση άνω του 8%, ενώ η JUMBO υποχώρησε επίσης άνω του 6%. Η μετοχή της ΕΧΑΕ σημείωσε πτώση 8,79% στα 4,15 ευρώ, ο ΟΛΠ υποχώρησε κατά 8,60%, ο ΟΠΑΠ -3,50% ενώ προέρχεται από πτώση 13% το προηγούμενο διήμερο, τα ΕΛΠΕ -6,05%, η ΔΕΗ -5,79% κ.ο.κ.

Στη Μεσαία κεφαλαιοποίηση σημαντικές πιέσεις για INTRACOM -7,33%, FRIGOGLASS -6,76%, ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ -4,76%, FOURLIS -4,58%, ΣΩΛΚ -3,89%, και ΥΓΕΙΑ -3,70%

Ο συνολικός τζίρος ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ (107,6 εκατ. ευρώ) με τους μεγαλύτερους όγκους να διακινούνται στις τραπεζικές μετοχές.

Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων καθώς ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση στο αδιέξοδο των ελληνικών διαπραγματεύσεων μετά την εμπλοκή που σημειώθηκε την Κυριακή το απόγευμα. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς έχει ανέλθει στο 13% ενώ η απόδοση του ελληνικού 2ετούς έχει αυξηθεί πάνω από το 30% την Τρίτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινήσεις των ελληνικών ομολόγων επηρεάζουν και τα υπόλοιπα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, γεγονός που δείχνει ότι τελικά η μετάδοση από την Ελλάδα έχει επανέλθει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.