ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες απώλειες για το ΧΑ

11:47 - 18 Ιουν 2015 | Σχόλια Αγοράς
Νέες απώλειες για το ΧΑ
Παρά τις ήπιες ανοδικές τάσεις που έκαναν την εμφάνιση τους στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, το ΧΑ και σήμερα δείχνει πως δύσκολα θα μπορέσει να διαφοροποιηθεί από την τάση των τελευταίων ημερών καθώς οι απώλειες για τον Γενικό Δείκτη ανήλθαν μέχρι και 2% μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης πέριξ των 665 μονάδων που αποτελούν και νέα χαμηλά 33 μηνών.

Με τον φόβο της ρήξης και των capital controls η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά καταγράφει τέσσερις συνεδριάσεις συντριπτικών απωλειών που αθροιστικά ξεπερνούν το 18,6% σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και τα 8 δισ. ευρώ σε όρους χρηματιστηριακής αξίας.

Την ώρα που στο σημερινό Eurogroup ουδείς αναμένει κάποια αξιοσημείωτο εξέλιξη σε ότι αφορά την συμφωνία της Ελλάδος με τους δανειστές, το χθεσινοβραδυνό τηλεφώνημα του Προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνγκερ στον έλληνα πρωθυπουργό Α. Τσίπρα καλλιέργησε ελάχιστες ελπίδες για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων κατά την διάρκεια του ερχόμενου Σαββατοκύριακου. 

Στο μέτωπο των τραπεζών αναμενόμενη ήταν τελικά η απόφαση της ΕΚΤ η οποία αποφάσισε την αύξηση του εκτάκτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA) κατά 1,1 δισ. ευρώ με το όριο του ELA να ανέρχεται στα 84,1 δισ., από 83 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η κεντρική τράπεζα είχε προχωρήσει σε αύξηση «μαμούθ» του ορίου κατά 2,3 δισ. ευρώ. Ηταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση από το Φεβρουάριο οπότε και οι τράπεζες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας της ΤτΕ κίνηση που ήταν αποτέλεσμα των σημαντικών εκροών που είχαν προηγηθεί, ειδικά πριν από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Σε ότι αφορά την εικόνα της συνεδρίασης κύμα πωλήσεων σε όλο το ταμπλό με αιχμή τις τράπεζες. Ο κλαδικός δείκτης υποχωρεί την πρώτη ώρα της συνεδρίασης κατά 2% με τις μεγαλύτερες απώλειες για την ALPHA BANK κατά 5,75% στα 0,2130 ευρώ. Ακολουθεί η ΠΕΙΡΑΙΩΣ με απώλειες 2,49% στα 0,3130 ευρώ ενώ η EUROBANK κινείται σταθεροποιητικά σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο στα 0,1120 ευρώ. Ανοδικά ωστόσο κινείται η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ με μικρά κέρδη 0,22% στα 0,9080 ευρώ. 

Στις μη τραπεζικές μετοχές του FT25 συνεχίζονται και σήμερα οι ρευστοποιήσεις σε μετοχές που εδώ και καιρό αποτελούσαν σταθερές αξίες ξένων επενδυτικών χαρτοφυλακίων. Σημαντικές απώλειες και σήμερα για την ΔΕΗ κατά 3,86% στα 3,49 ευρώ, στο 1,29% οι απώλειες για τον ΟΠΑΠ, ενώ πτωτικά κατά 0,77% και 0,70% κινούνται ΟΤΕ και ΤΙΤΑΝ. Απώλειες 4,1% για την ΜΠΕΛΑ, ενώ στο ίδια εικόνα και για ΜΥΤΗΛΙΝΑΙΟ και FRIGOGLASS με απώλειες πάνω από 2% στα 5,150 ευρώ και 19,80 ευρώ αντίστοιχα. 

Την ίδια στιγμή μετά την δραματική επιδείνωση των τελευταίων ημερών, σταθεροποίηση, καταγράφεται για δεύτερη ημέρα στα ελληνικά ομόλογα με περιορισμένες κινήσεις και μικρό εύρος διακύμανσης. Παράλληλα μετά από μέρες ρευστοποιήσεων σήμερα για δεύτερη ημέρα καταγράφεται βελτίωση στις τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων. 

Η ελληνική 10ετία λήξης 2025 βρίσκεται μεταξύ 49 με 50,5 μονάδων βάσης με απόδοση αγοράς 12,90% και απόδοση πώλησης 12,53%, ενώ το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 1196 μονάδες βάσης από 1193 μονάδες βάσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.