ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Απώλειες 4% στη σκιά του θρίλερ των Βρυξελλών

15:12 - 24 Ιουν 2015 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: Απώλειες 4% στη σκιά του θρίλερ των Βρυξελλών
Η απόρριψη από την ελληνική κυβέρνησης της νέας πρόταση σοκ των δανειστών για την υιοθέτηση δύο συντελεστών ΦΠΑ με ταυτόχρονη κατάργηση το ΕΚΑΣ προκαλεί ραγδαία επιδείνωση στο ΧΑ, με τις απώλειες για τον Γενικό Δείκτη να υπερβαίνουν το 4%.

Όπως επισημαίνουν έλληνες αξιωματούχοι από τις Βρυξέλες, το ΔΝΤ κατέθεσε δικό του γραπτό κείμενο με αντιπροτάσεις στην ελληνική πρόταση, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «προτάσεις-φωτιά» που δεν αφήνουν ως έχουν, ουσιαστικό περιθώριο διαπραγμάτευσης και συμφωνίας.
Είχαν προηγηθεί και δηλώσεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στους συνεργάτες λίγο πριν αναχωρήσει για την βελγική πρωτεύουσα ότι «με την στάση τους αυτή οι δανειστές ή δεν θέλουν την συμφωνία ή εξυπηρετούν συμφέροντα».
Όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς πρόκειται για δύο εξελίξεις που επανέφεραν το κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά και κλιμάκωσαν το κύμα πωλήσεων που υπήρχε από το πρωί στο ΧΑ. Οι νέες αυτές εξελίξεις ήρθαν να προστεθούν στις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών που ήταν φυσικό να υπάρξουν μετά το ράλι των τελευταίων δύο συνεδριάσεων αλλά και το διαφαινόμενο πολιτικό ρίσκο και τα σενάρια πολιτικών εξελίξεων που πυροδοτούνται από τις όποιες δυσκολίες που αναμένονται κατά την διαδικασία ψήφισης από την κυβερνητική πλειοψηφία.
Σε αυτό το κλίμα ο Γενικός Δείκτης έφτασε να υποχωρεί μέχρι και 4,55% με αιχμή τις τράπεζες οι απώλειες για τις οποίες υπερβαίνουν το 8,5%.
Αναλυτικότερα στον κλάδο των τραπεζών τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχεται η μετοχή της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-10,35%) και την ακολουθούν οι ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ (-9,17%), ALPHA BANK (-8,20%) και EUROBANK (-8,84%).
Από τις υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, πιέσεις δέχονται οι ΕΥΔΑΠ (-5,22%), ΕΧΑΕ (-4,5%), ΕΛΠΕ (-4,02%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-3,72%)MOTOR OIL (-3.07%), ΜΕΤΚΑ (-3%), ΔΕΗ (-1,81%) και ΟΤΕ (-1,58%).
Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, οι MIG και ΥΓΕΙΑ υποχωρούν 3,5%, ο FOURLIS σημειώνει απώλειες 2,99% και η FRIGOGLASS κινείται 2,33% χαμηλότερα.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η στάση του ΔΝΤ που ζητάει νέα μέτρα από την Ελλάδα. Στην αγορά ομολόγων οι επενδυτές από χθες έχουν ανεβάσει σημαντικά τις τιμές, η ελληνική 10ετία λήξης 2025 βρίσκεται μεταξύ 58 με 59,5 μονάδων βάσης με απόδοση αγοράς 10,6% και απόδοση πώλησης 10,25%. Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 957 μονάδες βάσης από 965 μονάδες βάσης. Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα εμφανίζει εντυπωσιακή βελτίωση στις 2340 μονάδες βάσης από 2896 μονάδες βάσης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.