ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Δειλή» άνοδος για το Χρηματιστήριο παρά την πτώση σε ΗΠΑ-Ασία

11:29 - 10 Σεπ 2015 | Σχόλια Αγοράς
«Δειλή» άνοδος για το Χρηματιστήριο παρά την πτώση σε ΗΠΑ-Ασία
Μικρά βήματα ανόδου σημειώνει σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, διαφοροποιούμενο από το αρνητικό διεθνές κλίμα, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους στην έναρξη του road show της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο.

H αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με τον πολιτικό κύκλο αλλά και με τον αέρα διόρθωσης από Wall Street και ασιατικές αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που οι ασιατικές αγορές «κοκκινίζουν» σε βαθιά διόρθωση, με τον Dow να υποχωρεί κατά 239 μονάδες και την Ευρώπη σε εύθραυστη ισορροπία να επιχειρεί να προλάβει τα επερχόμενα.

Στην Αθήνα συνεχίζεται η σκιαμαχία των πολιτικών αρχηγών, αν και το ζητούμενο είναι το μετεκλογικό σκηνικό και ο αγώνας δρόμου που θα πρέπει να κάνει η όποια επόμενη κυβέρνηση, για να προλάβει να υλοποιήσει την πρώτη δέσμη μέτρων. Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει πως χωρίς απτά βήματα και συγκεκριμένες ενέργειες, η αξιολόγηση θα τραβήξει σε μάκρος, η επόμενη δόση των απαραίτητων δανεικών θα καθυστερήσει κ.ο.κ.

Ελάχιστα τα περιθώρια ευελιξίας απ' όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου, κάτι που το γνωρίζουν εξίσου καλά οι πολιτικοί όσο και η αγορά, η πραγματική οικονομία και βεβαίως το Χ.Α.

Το διορθωτικό κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια, εν αναμονή και των κινήσεων της Fed για τα επιτόκια, έρχεται σε μία πονηρή συγκυρία και για το Χ.Α. Αυτό γιατί ο ανοδικός σχηματισμός που ξεκίνησε από τα χαμηλά της 24ης/8 δοκιμάζει τις τελευταίες 1-2 συνεδριάσεις τις αντοχές του έως τις 670/680 μονάδες, και για τα περαιτέρω απαιτούνται κι άλλα νέα, εξελίξεις και επιπλέον καύσιμα. Διανομή στα τοπικά υψηλά φαίνεται πως επιχειρήθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση, μία ικανοποιητική κατοχύρωση κυρίως βραχυπρόθεσμων θέσεων που ειδικά στις τράπεζες αποδεδειγμένα σημειώθηκε στη χθεσινή.

Ειδικότερα, στις 11:36, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,26% στις 671,17 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 6,3 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 σημειώνει κέρδη 0,28% στις 196,71 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 2,56% στις 268,02 μονάδες.

Αν και στην έναρξη της συνεδρίασης παρατηρήθηκαν μικρής κλίμακας ρευστοποιήσεις, το δυναμικό ανοδικό «γύρισμα» του τραπεζικού κλάδου άλλαξε το κλίμα. Η Πειραιώς ενισχύεται κατά 6,14%, η Eurobank βρίσκεται στο +4,88%, η Alpha Bank στο +2,21%, ενώ σημαντικές στηρίξεις παρέχει και η ΔΕΗ, η οποία βρίσκεται στο +2,75%.

Κέρδη άνω του 1% σημειώνουν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ αντίθετα η μετοχή της ΕΕΕ διορθώνει σήμερα, υποχωρώντας κατά 1,98%, μετά το χθεσινό +3,83%. Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές των Aegean (-1,33%), Τέρνα Ενεργειακή (-1,11%), Motor Oil (-0,33%) και ΜΕΤΚΑ (-0,41%).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.