ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Ήπιες απώλειες με στάση αναμονής

15:13 - 18 Σεπ 2015 | Σχόλια Αγοράς
ΧΑ: Ήπιες απώλειες με στάση αναμονής
Μαζεύουν την τελευταία ώρα οι απώλειες του ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 0,30% και το βλέμμα της αγοράς να παραμένει σταθερά προσανατολισμένο στο εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής ενώ και οι διεθνείς αγορές επιχειρούν να αξιολογήσουν την χθεσινοβραδυνή απόφαση της Federal Reserve να κρατήσει αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επιτόκια της.

Έμπειροι χρηματιστές χαρακτηρίζουν την σημερινή συνεδρίαση διαδικαστική με τους επενδυτές να τηρούν ξεκάθαρη στάση αναμονής καθώς τα «σπουδαία αναμένονται από Δευτέρα» όπως τονίζουν χαρακτηριστικά. 

Ως εκ τούτου εκτιμούν ότι σήμερα, τελευταία συνεδρίαση πριν από την αναμέτρηση της Κυριακής, θα επικρατήσουν μετριοπαθείς τάσεις, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν αμφίρροπη «μάχη» και αρκετοί βραχυπρόθεσμοι παίκτες δεν θα επιδιώξουν να αναλάβουν μεγαλύτερη έκθεση σε κίνδυνο.

Η βελτίωση του κλίματος μετά τις 2 οφείλεται στην βελτιωμένη εικόνα των τραπεζών καθώς ο κλαδικός δείκτης γύρισε με κέρδη 1,42%. 

Την ίδια στιγμή πτώση άνω του 1% σημειώνουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της απόφασης της Federal Reserve να κρατήσει αμετάβλητα στα ιστορικά τους χαμηλά τα επιτόκια της, υιοθετώντας επιφυλακτική στάση λόγω των ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ επέλεξε να κρατήσει στάση αναμονής σημειώνοντας ότι "οι πρόσφατες παγκόσμιες οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις ενδεχομένως να περιορίσουν κάπως την οικονομική δραστηριότητα και είναι πιθανό να ασκήσουν περαιτέρω καθοδική πίεση στον πληθωρισμό σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα".

Σήμερα είναι η λήξη της τριπλής σειράς των παραγώγων έτσι μετά το μεσημέρι η αγορά θα κινηθεί αναλόγως των αποτελεσμάτων.

Κέρδη αυτή την ώρα για τις τραπεζικές μετοχής με την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στο + 1,55%, την ΠΕΙΡΑΙΩΣ στο + 3,45%, την ALPHA BANK στο +2,60%, ενώ η EUROBANK παραμένει αμετάβλητη. 

Στις υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης απώλειες 0,4% για ΟΤΕ, στο -1,28% τα ΕΛΠΕ, στο -0,96% ο ΤΙΤΑΝ ενώ απώλειες μικρότερες του 1% για JUMBO, ΟΠΑΠ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Να σημειωθεί ότι εντυπωσιακή βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα, με αξιόλογη μείωση των CDS και ισχυρή άνοδο των τιμών. Όπως τονίζουν διαχειριστές ομολογιακών χαρτοφυλακίων η βελτίωση οφείλεται σε δύο λόγους αφενός στην απόφαση της FED να μην αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου αφετέρου στην πεποίθηση της αγοράς ότι θα υπάρξει κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει τα μνημόνια. 

Έτσι η απόδοση του 2ετούς διαμορφώνεται σήμερα 18 Σεπτεμβρίου στο 10,23%, ενώ η ελληνική 10ετία λήξης 2025 βρίσκεται μεταξύ 70 με 72 μονάδων βάσης με απόδοση αγοράς 8,09% και απόδοση πώλησης 7,81%. 

Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 731 μονάδες βάσης από 764 μονάδες βάσης. To ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα εμφανίζει βελτίωση στις 1275 μονάδες βάσης από 1324 μονάδες βάσης.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:35 - 18 Σεπ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.