ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

X.A.: Οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις των τραπεζών

09:15 - 26 Νοε 2015 | Σχόλια Αγοράς
X.A.: Οι βραχυπρόθεσμες προκλήσεις των τραπεζών
O τραπεζικός κλάδος εισέρχεται για τις επόμενες 10-15 ημέρες σε μια φάση αρκετά ευαίσθητη όσον αφορά στη χρηματιστηριακή οπτική.

Το κατά πόσο ο τραπεζικός κλάδος θα αποτελέσει ευκαιρία λόγω του σοκ και της εξαΰλωσης που έχει σημειωθεί, είναι ένα θέμα που ήδη συζητείται στα στέκια της αγοράς. Με τους αναλυτές να βλέπουν μελλοντικές υπεραξίες, εφόσον όμως ο χρηματοπιστωτικός τομέας «κλείσει τις πληγές» του και μετά την ολοκλήρωση της περιόδου προσαρμογής, αλλά και βραχυπρόθεσμες προκλήσεις-διακυμάνσεις.

Και μπορεί τις προκλήσεις να τις έχουμε αναφέρει και άλλες φορές, ωστόσο, μια και θα συνεχίσουν να απασχολούν προσεχώς τον κλάδο, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εύλογα παραμένουν στην επικαιρότητα. Αν και αργά ή γρήγορα αυτό το σκηνικό απαξίωσης θα αλλάξει και μέσα στις προσεχείς εβδομάδες οι τράπεζες θα γυρίσουν σελίδα. Από την εποχή της εξαΰλωσης θα περάσουν στην περίοδο της ανάκτησης αξίας, με το μείζον θέμα όμως της διαχείρισης των «κόκκινων δανείων» να αποτελεί κορυφαία πρόκληση από τη νέα χρονιά και μετά.

Ως προς τις άμεσες, τις πολύ βραχυπρόθεσμες προκλήσεις οι αναλυτές ξεχωρίζουν τις εξής. Το ενδιαφέρον πολύ βραχυχρόνια εστιάζεται στην επανέναρξη των μετοχών των τραπεζών μετά από το χρονικό διάστημα που θα τεθούν εκτός διαπραγμάτευσης για να αναπροσαρμοστούν οι τιμές με βάση το reverse split και μόνο. Ήδη από αύριο μπαίνουν σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης οι EUROBANK, ALPHA BANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΡΑΠΕΖΑ και ακολουθεί η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ.

Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να αποτιμηθεί με πολύ μεγάλη προσοχή είναι σε ποιο βαθμό και με ποιον χρονικό θα ολοκληρώσουν τις πωλήσεις οι ομολογιούχοι που συμμετείχαν στις προσφορές ανταλλαγής και πλέον θα κατέχουν αντί ομολόγων νέες μετοχές τραπεζών. Πάντως, αυτό θα εξαρτηθεί και από τον βαθμό στον οποίο κάθε τράπεζα έκανε χρήση των senior ομολόγων κατά την δημόσια πρόταση ανταλλαγής.

Επιπρόσθετα, λόγω της ανακεφαλαιοποίησης, οι αποτιμήσεις των τραπεζών στο χρηματιστήριο θα πολλαπλασιαστούν σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές. Και αυτός ήταν ο λόγος που οι τραπεζικοί τίτλοι έμειναν στους δείκτες της MSCI. Κάτι που ίσως σε επόμενη φάση επιφέρει και εισροές κεφαλαίων ή έστω, τουλάχιστον, δεν προκαλέσει αναγκαστικές πωλήσεις από funds που ακολουθούν κατά γράμμα τους εν λόγω δείκτες.

Προφανώς, εκτός από την αναπροσαρμογή τιμών λόγω RS θα έχουμε και την είσοδο των νέων τίτλων μέσα στον Δεκέμβριο, που θα έχουν κατά τα φαινόμενα απόκλιση μεταξύ «νέας» και «παλιάς» τιμής μετοχής, κατά συνέπεια, πάντα όταν υπάρχει πληθώρα μετοχών συνήθως παρατηρούνται αναταράξεις.

Αυτές είναι οι πιο βραχυπρόθεσμες χρηματιστηριακές προκλήσεις των τραπεζών, που θα βρεθούν με ίδια κεφάλαια συνολικά σχεδόν 33-34 δις ευρώ και προσεχώς (μετά την είσοδο των νέων μετοχών) με συνολική αποτίμηση κάπου στα 15 δις ευρώ. Προφανώς και υπάρχουν και άλλα ανοιχτά θέματα (κόκκινα δάνεια, πωλήσεις θυγατρικών, μείωση κόστους κατά τουλάχιστον 10%, διοικήσεις ομίλων, επιχειρησιακά πλάνα κ.λπ.), είναι σαφές ότι ρόλο θα παίξουν οι οικονομικές και διεθνείς συνθήκες, σε κάθε περίπτωση πάντως ο κλάδος εισέρχεται σε νέα φάση. Που θα αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται από τη νέα χρονιά.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:43 - 26 Νοε 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.