ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: «Η ερώτηση του… ενός εκατομμυρίου»

09:40 - 17 Δεκ 2015 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: «Η ερώτηση του… ενός εκατομμυρίου»
Κάθε φορά που το Χ.Α. βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ή όταν υπάρχει μια «βαρύνουσα» προς διερεύνηση εξέλιξη και διεργασία, οι brokers συνηθίζουν να ψάχνουν απαντήσεις στην περίφημη... «ερώτηση του ενός εκατομμυρίου».

Και αν θέλουμε να θέσουμε αυτή την ερώτηση στην τρέχουσα συγκυρία, για τους παίκτες κρίσιμο θέμα είναι το θα συμβεί στο ταμπλό όταν ολοκληρωθούν με το καλό τα απανωτά rebalancing στις τραπεζικές μετοχές. Γιατί αυτές οι αυξομειώσεις στις σταθμίσεις τραπεζικών μετοχών και εμποροβιομηχανικών blue chips σε ελληνικούς δείκτες αλλά και διεθνείς (MSCI, FTSE All-World, Eurostoxx), θα συνεχιστούν μέχρι και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, επηρεάζοντας, λιγότερο ή περισσότερο ανά περίσταση και περίπτωση, τις 4 συστημικές τραπεζικές μετοχές και τα υπόλοιπα βαριά χαρτιά του εγχώριου FTSE 25.

Χτες βέβαια τα blue chips αντέδρασαν με ιδιαίτερη ορμή καταγράφοντας κέρδη 3%, 5%, 6% ή και παραπάνω, με τα βαριά χαρτιά να αναλαμβάνουν το έργο της επανάκτησης του ψυχολογικού ορίου των 600 μονάδων που χάθηκε πριν έξι συνεδριάσεις.

Το τι έχει προηγηθεί όμως, εσχάτως, στο ταμπλό πλέον έχει γίνει... μάθημα και βίωμα στους παίκτες. Οι τραπεζικές μετοχές, μετά την πτώση τους που θύμιζε εξαΰλωση πήραν ανάσες λόγω «αναβάθμισή» τους σε δείκτες, ενώ τα άλλα blue chips σχεδόν... «έλιωσαν» υπό το βάρος αναγκαστικών ρευστοποιήσεων στις οποίες προχώρησαν index funds και passive funds, δηλαδή χαρτοφυλάκια που ακολουθούν τέτοια χαρακτηριστικά. Ο «χορός των εκατομμυρίων» που «στήθηκε» τελευταία, και ακόμα είναι σε ισχύ, στο χρηματιστηριακό ταμπλό λόγω των rebalancing ήδη έχει «βάλει πλατιά φαρδιά της σφραγίδα του» στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Άλλωστε, προέκυψαν περιπτώσεις όπως της ΔΕΗ, του ΟΠΑΠ, του Μυτιληναίου, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, της FOLLI-FOLLIE κ.λπ., για τις οποίες το ποσοστό υποχώρησης ξεπέρασε το 30%-35% σε διάστημα λίγων μόλις συνεδριάσεων, αποκτώντας μάλιστα στοιχεία στρέβλωσης και παραμόρφωσης για την αγορά. Και πέραν των όποιων «ειδικών χαρακτηριστικών» επηρεάζουν ενδεχομένως κάποια μετοχή (π.χ. τη FOLLI-FOLLIE το θέμα με τη Fosun ή τη ΔΕΗ το ζήτημα με τον ΑΔΜΗΕ), είναι αλήθεια ότι τα χαρτιά της πραγματικής οικονομίας δέχτηκαν πληγές... τεχνικού τύπου λόγω rebalancing.

Κατά συνέπεια, και εν όψει των τελευταίων κυμάτων rebalancing, εύλογα προκύπτουν ερωτήματα. Τι θα συμβεί μόλις ολοκληρωθούν στις τραπεζικές μετοχές; Θα συνεχίσουν την όποια αντίδραση ή θα χάσουν έδαφος καθώς ακόμα υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα; Τα blue chips θα πάρουν ανάσες μετά τη στρέβλωση, αμέσως μόλις εκλείψει η επίδραση του rebalancing; Μήπως... κατρακυλήσουν μαζί με τα τραπεζικά χαρτιά σε χαμηλότερα επίπεδα καθώς απλά ανακυκλώθηκαν κεφάλαια χαρτοφυλακίων; Ή μήπως τα δις ευρώ που «έπεσαν» στο ταμπλό στις τελευταίες συνεδριάσεις (παρατηρήθηκαν ημερήσιοι τζίροι άνω των 300-350 εκατ. ευρώ) αποτελούν τη βάση για μια καλή εκκίνηση το 2016;

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.