ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Διόρθωση με… μέτρο μετά το μίνι ράλι

15:35 - 18 Δεκ 2015 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Διόρθωση με… μέτρο μετά το μίνι ράλι
Η «μπίλια έκατσε στο κόκκινο» μετά το κλείσιμο του triple witching, αν και ήδη το «μαγαζί» εν μέσω μεταβλητότητας και rebalancing είχε γυρίσει πτωτικά, με τους επενδυτές να επιδίδονται στο σχετικό profit taking μετά τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης υποχωρεί κατά 0,9%, στις 616 μονάδες, έχοντας κάνει νωρίτερα υψηλό στις 625 μονάδες (+0,5%), ενώ ο FTSE 25 με -0,5% κινείται στις 181,1 μονάδες.

Στον τραπεζικό χώρο ξεχωρίζει η ALPHA BANK με +1,6% (7,7 εκατ. κομμάτια όγκος), σταθερά μακριά από την αμκ καθώς γράφει 2,54 ευρώ.

Αντιθέτως, απώλειες 1% καταγράφουν ΕΘΝΙΚΗ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ, διαπραγματεύονται στο «όριο» των 0,3 ευρώ (μερικά… ticks χαμηλότερα η δεύτερη προς τα 29 σεντ) με όγκο συναλλαγών 49 εκατ. και 62 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα.  

Η EUROBANK πάντως έχασε τα πρωινά κέρδη (+1,8%) και με απώλειες 3% γράφει 1,07 ευρώ.

Στα άλλα blue chips η εικόνα είναι μικτή προς το… πτωτική, δίχως ακρότητες. Αξίζει αναφοράς το θετικό γύρισμα του ΟΠΑΠ από το -3% στο +3,6%, με 1,4 εκατ. κομμάτια συναλλαγές (1,8 εκατ. τεμάχια, τα 800 χιλ. πακέτο) αν και τώρα είναι στο +2,5%.

Με απώλειες διαπραγματεύονται αυτή την ώρα οι ΟΤΕ (-1%), ΔΕΗ (σημαντικές πιέσεις 5,6%), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-3%),  ΕΛΛΑΚΤΩΡΓΕΚ ΤΕΡΝΑΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ,ΕΥΔΑΠ , αλλά και ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, AegeanLAMDA DEVELOPMENT, ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ.

Σε θετικό έδαφος βρίσκονται οι τίτλοι των Coca ColaΤΙΤΑΝ με οριακά κέρδη αλλά και οι FOLLI-FOLLIE (+1,5%), JUMBO (+1%), ΟΛΠ (+2%).

Σημειώνεται ότι ήδη ο γενικός δείκτης πρόλαβε να δώσει ανοδικό σερί από τις 557 έως τις 662 μονάδες, προφανώς κάποια χαρτιά έδωσαν υπεραπόδοση, άρα, σε έναν βαθμό ήταν αναμενόμενη η κατοχύρωση θέσεων.

Ήδη στο Χ.Α. συντελείται προσπάθεια… απορρόφησης, αφομοίωσης των νέων επίπεδων και δεδομένων αλλά και εξισορρόπησης χωρίς ακραία φαινόμενα, πλην ελαχίστων περιπτώσεων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα rebalancing των δεικτών FTSE All World και STOXX Europe 600 (βγαίνει η ΕΤΕ) παίρνουν τη σκυτάλη, αφορούν στις τέσσερεις τράπεζες αλλά και εμμέσως τις μετοχές του ΟΠΑ και του ΟΤΕ, που συμμετέχουν στον διεθνή δείκτη του οίκου FTSE. Την επόμενη εβδομάδα, νέες αλλαγές θα προκληθούν από τις αυξήσεις στις σταθμίσεις των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας ενώ ο τίτλος «φεύγει» από τον EuroStoxx 600.

Ωστόσο, καθαρότερη εικόνα θα έχουμε στο Χ.Α. από… τον νέο χρόνο αφού θα έχει κάτσει ης σκόνη των αναδιαρθρώσεων και σταδιακά θα μπαίνουμε στα «μεγάλα» οικονομικά ζητήματα και στην αποκρυπτογράφηση δεδομένων και θεμελιωδών μεγεθών.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:47 - 18 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.