ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Ήπιες πιέσεις και μεταβλητότητα

14:47 - 23 Δεκ 2015 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Ήπιες πιέσεις και μεταβλητότητα
Με τα βασικότερα «εσωτερικά» rebalancing να έχουν ολοκληρωθεί, τις 4 συστημικές τράπεζες να έχουν αποκτήσει αυξημένη στάθμιση στους δείκτες και την αγορά να μην καταφέρνει χτες να ξεπεράσει τις 630 μονάδες σε επίπεδο Γ.Δ. και τις 185 όσον αφορά στον FTSE 25, οι αναλυτές δεν αποκλείουν το σενάριο της περαιτέρω συσσώρευσης ή και ελεγχόμενης διόρθωσης για τη σημερινή συνεδρίαση, τελευταία της εβδομάδας.

Ο γενικός δείκτης αυτή την ώρα υποχωρεί 0,5%, διαπραγματεύεται στις 616 μονάδες, με τον FTSE 25 να υποχωρεί κατά 0,12%, στις 180 μονάδες (στήριξη στις 175 μονάδες περίπου).

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο, βαρύτερη μετοχή είναι της ALPHA BANK με στάθμιση 22,1%. Η ΕΘΝΙΚΗ θα βαραίνει με 7,5% (το ποσοστό είναι μικρότερο καθώς, παρά την αυξημένη αποτίμηση, το ΤΧΣ συμμετέχει με 40% στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΤΕ). Η ένταξη και της ΕΤΕ δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς ο τραπεζικός κλάδος θα έχει πλέον σωρευτικά βαρύτητα 25% στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη και 39% στον FTSE 25. Κι όλα αυτά ενώ έχει αρθεί η απαγόρευση του short selling στις μετοχές των 4 συστηματικών μετοχών, ολοκληρώθηκε και το τελευταίο rebalancing που αφορούσε στους δείκτες του Χ.Α., αλλά απομένει αυτό της αλλαγής στάθμισης στους δείκτες MSCI (η ΕΤΕ ανεβαίνει από 0,45% σε 0,60%).

Μέτριες συναλλαγές (72 εκατ. τεμάχια), ανάλογος τζίρος (43 εκατ. ευρώ), μακράν από τα μέσα επίπεδα των τελευταίων πολύ δυνατών συνεδριάσεων, ένδειξη για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη συνέχεια της σημερινής συνεδρίασης. Μετά την ανακατάληψη των 600 μονάδων, η αγορά προωθεί την κατοχύρωση των κερδών, χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο το ψυχολογικό όριο. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι αναλυτές αναμένουν μέχρι το τέλος του έτους η αγορά να επιλέξει τη συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές ρευστοποιήσεις και τοποθετήσεις. 

Η ΕΘΝΙΚΗ υποχωρεί στο ταμπλό κατά 1,5%, στα 0,3240 ευρώ και συναλλαγές 54 εκατ. τεμάχια.

Η ALPHA BANK γράφει -1% και 2,55 ευρώ με συναλλαγές 2,5 εκατ. κομμάτια, η δε EUROBANK με -1% κινείται στα 1,03 ευρώ (όγκος 2,5 εκατ. κομμάτια). Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ με πτώση 1,35% κινείται στο όριο των 29 σεντ με όγκο 5,8 εκατ. τεμάχια.

Στα υπόλοιπα blue chips για την ώρα ξεχωρίζει το rebound του ΟΠΑΠ ο οποίος από το -3,5% και τα 6,6 ευρώ γύρισε έως το +2,6% και τα 7 ευρώ, πριν ανακοπεί μερικώς η ορμή του (συναλλαγές 630 χιλ. κομμάτια).  

ΣΕ αρνητικό έδαφος κινούνται οι ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (-4%), ΜΟΤΟΡ ΟΪΛΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-2%), ΜΕΤΚΑΤΙΤΑΝFOLLI-FOLLIE, JUMBOΕΥΔΑΠΕΛΛΗΝΙΚΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, Aegean, ΟΛΠ.

Ανοδικά κινούνται προς ώρας οι Coca Cola HBC (έβαλε και χτες πλάτη), ΟΤΕ (στα 9 ευρώ, 360 χιλ. κομμάτια), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (680 χιλ. τεμάχια), Grivalia, Viohalco, ενώ η ΔΕΗ αρχικά υποχωρούσε, μετά γύρισε στο «συν» αλλά και πάλι έχασε έδαφος.

Πάντως, και σήμερα δεν θα λείψουν οι διακυμάνσεις και οι εναλλαγές προσήμου σε μια συνεδρίαση ειδικών χαρακτηριστικών, τελευταία πριν τις γιορτές.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.