ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Νέες απώλειες σε τράπεζες και blue chips

12:45 - 15 Ιαν 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Νέες απώλειες σε τράπεζες και blue chips
Το βαρύ κλίμα που συντηρείται στις διεθνείς αγορές αλλά και η αβεβαιότητα που επικρατεί στο εσωτερικό πριν από την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης, που κατά τα φαινόμενα και τα λεγόμενα των ευρωπαίων αξιωματούχος να πάρει… «χρόνο» δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα για τη «Λεωφόρο Αθηνών», σε μια συνεδρίαση στην οποία ρόλο παίζει και η λήξη της σειράς Παραγώγων του μήνα.

Σε αυτό το τοπίο, ο γενικός δείκτης (που αρχικά έκανε μια οριακή ανοδική «μύτη») υποχωρεί κατά περίπου 0,9%, στα επίπεδα κάτω των 570 μονάδων, με τον FTSE 25 να χάνει σχεδόν 1,1% και να κινείται λίγο άνω των 162 μονάδων, σχεδόν στο όριο της τεχνικής στήριξης. Ο τραπεζικός δείκτης με -1,8% μόλις που κρατάει τις 50 μονάδες (χαμηλό ιστορικό στις 40 μονάδες). Ο συνολικός τζίρος ανέρχεται σε 15 εκατ. ευρώ και ο όγκος σε 19 εκατ. τεμάχια.

Πτωτικό είναι το επενδυτικό κλίμα στις διεθνείς αγορές εν μέσω εντεινόμενων αρνητικών εξελίξεων, ανησυχίες εγείρονται στο εσωτερικό, με το θέμα της αξιολόγησης να ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες, τους δανειστές να καλούν την Αθήνα να διατηρήσει τη δυναμική που έχει και τον Ρέγκλινγκ να προβληματίζεται και πάλι για το ζήτημα της ρευστότητας και ο φόβος της αγοράς είναι μήπως τραβήξουν οι διαδικασίες σε χρόνο, «πίεση» και κόστος, με ότι αυτά μπορούν να σημαίνουν (επιβαρυντικά) για το έτσι κι αλλιώς ευπαθές και ευαίσθητο Χρηματιστήριο.

Ζητούμενο για τους long παίκτες είναι η επαναφορά του Γ.Δ. πάνω από τις 583-585 μονάδες (μέχρι πρότινος στήριξη - πλέον αντίσταση) για να μην δούμε το Χ.Α. να προσεγγίζει και πάλι τα χαμηλά των 557 μονάδων (του Δεκεμβρίου). Πάντως, ο «25άρης» ήδη προσέγγισε τα πρόσφατα χαμηλά του.

Στο ταμπλό, η ΠΕΙΡΑΙΩΣ πάλι χάνει σημαντικό έδαφος με -5% πέφτοντας μεταξύ 23-24 σεντ, η ΕΘΝΙΚΗ με -2,5% παλεύει για τα 28 σεντ, η EUROBANK με -2,4% πέφτει και κάτω των 0,93 ευρώ, ενώ μόνο η ALPHA BANK πάλι προσπαθεί να σώσει τα προσχήματα κινούμενη γύρω από το χτεσινό της κλείσιμο στα 2,15 ευρώ και άνω της τιμής της αμκ. Έχουν αλλάξει χέρια σχεδόν 10 εκατ. κομμάτια στην ΕΘΝΙΚΗ και περίπου 4 εκατ. τεμάχια σε ALPHA BANK και ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Με θετικό πρόσημο κινούνται αυτή την ώρα οι ΟΤΕ (+0,3%, άνω των 8 ευρώ), ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (+0,9%) και JUMBO (+0,66%).

Αντιθέτως, υποχωρούν οι ΟΠΑΠ (-1,5%), ΔΕΗ (-0,8%), Coca Cola HBC AG (-0,7%), ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (-0,6%), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-1,6%), ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ (-3%), LAMDA (-1,8%), Aegean (-1,1%), ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ (-1,2%) ενώ τα άλλα χαρτιά του «25άρη» χάνουν έδαφος έως 1% για την ώρα ή και μικρότερα ποσοστά.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.