ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: "Έσπασαν τα φρένα" σε τράπεζες (-12%) και FTSE 25(upd)

12:35 - 20 Ιαν 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: "Έσπασαν τα φρένα" σε τράπεζες (-12%) και FTSE 25(upd)
Δεν μπορεί να «σηκώσει κεφάλι» το ελληνικό χρηματιστήριο που μετά τη χτεσινή, τεχνική και μόνο, αναλαμπή χαμηλού κόστους, εισέρχεται εκ νέου σήμερα στον γνωστό «κύκλο ταλαιπωρίας» που βιώνει εδώ και κάμποσο χρονικό διάστημα, παίρνοντας σήμα και από τις νέες ισχυρές πιέσεις που καταγράφονται στις διεθνείς αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης έφτασε νωρίτερα να καταρρέει κατά 5,3%, έπεσε και κάτω των 530 μονάδων, μια ανάσα από τη στήριξη των 520-525 μονάδων και όχι ιδιαίτερα μακριά από το τεχνικό και ψυχολογικό όριο του… «500άρικου». Το Χ.Α. αδυνατεί να απεγκλωβιστεί από το bear market των ξένων αγορών, κυρίως όμως από τη δίνη της εγχώριας οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας που «χτυπάει κόκκινο» και αυξάνει ραγδαία εκ νέου το ρίσκο της χώρας.

Η παγκόσμια κρίση των αγορών, η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 28 δολάρια σε νέο χαμηλό δωδεκαετίας, τα διαδοχικά μηνύματα για την ανησυχητικά αργή ανάπτυξη της Κίνας παρασύρουν χαμηλότερα τα χρηματιστήρια σε Ασία και Ευρώπη, με την Αθήνα να βρίσκεται στη δίνη της πολιτικής αβεβαιότητας, της εμπλοκής στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και του διεθνούς sell off.

Στο σύνολο των ευρωπαϊκών αγορών επικρατούν έντονα πτωτικές τάσεις, καθώς αρκετά χαρτοφυλάκια φαίνεται πως μειώνουν θέσεις τους γενικά σε μετοχές επιχειρήσεων της Γηραιάς Ηπείρου (απώλειες σχεδόν 13% μέσα στο 2016 για τον DAX ή -11% για τον CAC, προβλήματα στις ιταλικές τράπεζες κ.λπ.). 

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης καταγράφει αυτή των ώρα πτώση 5,5% στις 527 μονάδες, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 39 εκατ. ευρώ και τον όγκο να έχει ξεπεράσει ήδη τα 84 εκατ. τεμάχια. Ο FTSΕ 25 χάνει 7,2% στις 144 μονάδες (χαμηλά πλέον), ενώ ο τραπεζικός δείκτης βρίσκεται σε νέα ιστορικά χαμηλά, στις 38,4 μονάδες με -12,86%.

Τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά: ασφαλιστικό, ο φόβος νέων δημοσιονομικών μέτρων, η αξιολόγηση που θα τραβήξει σε μάκρος, οι σχέσεις Ελλάδας και θεσμών που θυμίζουν «δύσκολες» στιγμές από το παρελθόν και με αφορμή τον ρόλο του ΔΝΤ που πιέζει για νέες παρεμβάσεις, το πολιτικό ρίσκο που επανέρχεται, και όλα αυτά την ώρα που οι ξένες αγορές στροβιλίζονται στη δίνη του sell off.  Οι επενδυτές αδυνατούν να βρούνε θετικούς καταλύτες, τουλάχιστον σε αυτή τη συγκυρία. 

Η κλίση βασικών δεικτών και μετοχών έρχεται χωρίς σημαντική διάθεση με το σύνολο των μετοχών του FTSE 25 να δέχεται ισχυρές πιέσεις και τις μετοχές των ΕΘΝΙΚΗ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ να πέφτουν σε νέα ιστορικά χαμηλά.

Στο ταμπλό τώρα, άνω του 15%-18% είναι οι απώλειες που καταγράφουν οι ΠΕΙΡΑΙΩΣ (16 σεντ με όγκο 25 εκατ. κομμάτια) και EUROBANK (0,7160 ευρώ με όγκο 6,2 εκατ.), ενώ οι ALPHA BANK (1,7 ευρώ με όγκο 5,3 εκατ.) και ΕΘΝΙΚΗ (κάτω των 23 σεντ με όγκο 25 εκατ, τεμάχια) κινούνται με απώλειες 11% και 9% αντίστοιχα. 

Στα επίπεδα του 6% με 7% είναι οι απώλειες για τις μετοχές της ΔΕΗ, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με πτώση 4% έως 6% οι μετοχές της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, της FOLLI-FOLLI, του ΟΠΑΠ, των Coca Cola HBC AG, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΤΙΤΑΝ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΟΤΕ κ.λπ. ενώ στο «κόκκινο» αλλά με μικρότερη πτώση είναι οι Aegean, Grivalia, JUMBO

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:28 - 20 Ιαν 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.