ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: «Μπαίνει στον αστερισμό» των road shows

09:17 - 27 Ιαν 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: «Μπαίνει στον αστερισμό» των road shows
Οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την αγορά λόγω του ασφαλιστικού, της αναβίωσης του πολιτικού ρίσκου, της έλευσης των θεσμών, της… χρονοκαθυστέρησης στην αξιολόγηση και των λοιπών εξελίξεων που σχετίζονται με τους δανειστές.

Εάν σε αυτά προστεθεί και το «αγκάθι» των διεθνών αναταράξεων που βρίσκεται σε έξαρση, είναι σαφές ότι η χρηματιστηριακή κοινότητα καλείται να επιδείξει ιδιαίτερη ψυχραιμία. Πως ετοιμάζονται, μεταξύ άλλων δράσεων, φορείς της αγοράς, χρηματιστηριακές και εισηγμένες για να «απαντήσουν» στον «γρίφο» που βασανίζει τους ανθρώπους του χώρου;

Σε μία προσπάθεια ανάσχεσης της επιφυλακτικότητας και των αναχωμάτων που υψώνουν εμπόδια στο «Λ. Αθηνών», και με την προσδοκία για σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς μέσω επανάκτησης της εμπιστοσύνης των επενδυτών, πολλές εισηγμένες επιχειρήσεις επιδίδονται σε άνοιγμα στο εξωτερικό μέσω roadshows που διοργανώνονται ανά την Ευρώπη.

Με οικοδεσπότη την Πειραιώς Χρηματιστηριακή, έχουν προγραμματίσει αναχώρηση για σήμερα, με προορισμό το Παρίσι, υψηλόβαθμα στελέχη 7 εισηγμένων εταιρειών όπως οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, ΕΛΛΗΝΙΚ. ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, FOLLI-FOLLIE, προκειμένου να παραστούν στην «Ελληνική Ημέρα» που διοργανώνει για πρώτη φορά η Πειραιώς Χρηματιστηριακή. Τα one to one meetings για όλους τους συμμετέχοντες ήταν από την προηγούμενη εβδομάδα διψήφιος αριθμός.

Τις επόμενες εβδομάδες, η παρουσία ελληνικών εισηγμένων εταιρειών σε διεθνή «συνέδρια» αναμένεται να κορυφωθεί καθώς στο διάστημα αυτό είναι προγραμματισμένα πολλά roadshows. Για παράδειγμα, ακολουθεί τον Φεβρουάριο τραπεζικό road show της UBS στο Μιλάνο, η JP Morgan πραγματοποιεί το ετήσιο road show της στο Λονδίνο στις 3-4 Μαρτίου, ενώ λίγο αργότερα η Morgan Stanley διοργανώνει το μεγάλο τραπεζικό συνέδριο στο City.

Βέβαια, οι επιδόσεις της εγχώριας αγοράς αποτυπώνουν την έντονη επιφυλακτικότητα με την οποία η διεθνής καταρχάς επενδυτική κοινότητα αντιμετωπίζει την ελληνική κεφαλαιαγορά αλλά και οικονομία γενικότερα. Πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητο ότι η προηγούμενη χρονιά έκλεισε με εισροές ξένων περίπου 660 εκατ. ευρώ συνολικά, ενώ, παρά το ασταθές εγχώριο (αλλά και διεθνές) περιβάλλον, καταγράφονται δελεαστικές αποτιμήσεις στο ταμπλό, ωστόσο, πρέπει να επιτευχθεί πολιτική και οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα για να «βγουν στην επιφάνεια» τα θεμελιώδη ή τα μεγάλα discounts.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.