ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Στάση αναμονής με πονταρίσματα στα blue chips(upd)

15:30 - 01 Φεβ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Στάση αναμονής με πονταρίσματα στα blue chips(upd)
Με άνοδο, που σταδιακά μετριάστηκε σε ποσοστά, αλλά και με εμφανή μεταβλητότητα που προϊδεάζει για… όλα τα ενδεχόμενα, ξεκίνησε και συνεχίζεται η σημερινή συνεδρίαση, πρώτη του μήνα, με τον Φεβρουάριο να θεωρείται κρίσιμος καθώς θα αρχίσει σταδιακά να ξετυλίγεται το κουβάρι των εξελίξεων στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης. Το Χ.Α. κινείται μέσα σε στενό εύρος διακύμανσης, με εναλλαγές προσήμου, αποτυπώνοντας την επιφυλακτικότητα και τη στάση αναμονής που τηρούν οι επενδυτές ενόψει των εξελίξεων στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης, που έφτασε να καταγράφει κέρδη 0,9% στις 559 μονάδες, αυτή ρτην ώρα κινείται με +0,3%, στις 554 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ και ο όγκος ξεπερνά τα 31 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE 25 κερδίζει 0,4% στις 154 μονάδες (νωρίτερα +1%) και ο τραπεζικός δείκτης έχασε το αρχικό +1,5% και παίζει πλέον στις 42 μονάδες με +0,65%. 

Η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς ξεκινάει σήμερα και τα μέτωπα είναι πολλά και ανοιχτά, από το ασφαλιστικό, τα δημοσιονομικά και το φορολογικό, έως τις ιδιωτικοποιήσεις και τη δημόσια διοίκηση. Είτε θα τρέξουν οι εξελίξεις με την αξιολόγηση και η εγχώρια αγορά θα λάβει ώθηση, είτε τα πράγματα θα «παγώσουν» και η αγορά θα κινηθεί προς χαμηλότερα επίπεδα. Πάντως, το ΔΝΤ ήδη «δείχνει τα δόντια του», ενώ υπάρχουν ανησυχίες μήπως η διαπραγμάτευση και η αξιολόγηση τραβήξουν μέχρι τον Απρίλιο. Το Χ.Α. βρίσκεται σε καμπή, καθώς από τη μία έχουμε μπροστά μας μια προοπτική που θα μπορούσε να αλλάξει αρκετά για τη συνέχεια, αλλά από την άλλη, υπάρχει εύλογη αβεβαιότητα για τις πολιτικές εξελίξεις.

Τεχνικά, για να αλλάξει η κατάσταση στο Χ.Α. πρέπει ο Γ.Δ. να υπερβεί τις 560 μονάδες και ο FTSE 25 τις 158-160 μονάδες. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι 560 μονάδες αποτελούν τον πρώτο στόχο αυτής της αντίδρασης, και θεωρούνται σημείο-"κλειδί" για τη συνέχεια. 

Στο ταμπλό, η ALPHA BANK ενισχύεται 0,2%, η ΕΘΝΙΚΗ με 1,2%, η EUROBANK γράφει +1,6%, ενώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ είναι αμετάβλητη. Έχουν αλλάξει χέρια πάνω από 13,5 εκατ. τεμάχια στην ΕΤΕ και σχεδόν 7 εκατ. στην ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Απώλειες 1,3% καταγράφει ο ΟΠΑΠ, στο -0,6% είναι ο ΟΤΕ και στο -0,55% η ΔΕΗ, με την Coca Cola HBC να κερδίζει έδαφος με +1,7% δίνοντας στήριξη στους δείκτες.

Σε θετικό έδαφος βρίσκονται οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ (+3,8%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+4,5%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, FOLLI-FOLLI, Grivalia, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΤΙΤΑΝ

Με απώλειες κινούνται οι ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, Aegean Airlines (-2%), ΟΛΠ (-2%), Viohalco, ΕΥΔΑΠ, LAMDA

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:29 - 01 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.