ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: «Σφυροκόπημα» σε Τράπεζες, blue chips – Χάνονται οι στηρίξεις(upd)

15:26 - 04 Φεβ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: «Σφυροκόπημα» σε Τράπεζες, blue chips – Χάνονται οι στηρίξεις(upd)
Η χώρα είναι στον «πάγο»» λόγω των απεργιών, ο Σόιμπλε έδειξε τα δόντια του θυμίζοντας την πρόταση περί Grexit, οι δανειστές εγείρουν ενστάσεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, η τεχνική εικόνα είχε επιδεινωθεί από χτες, κατά συνέπεια οι short έχουν «πολλά όπλα στη φαρέτρα τους».

Αν και το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη είναι σταθεροποιητικό προς το θετικό, στην Ελλάδα ο γενικός δείκτης χάνει 4%, βρίσκεται κάτω του ορίου των 520 μονάδων, ειδικότερα στις 507 μονάδες, συνεχίζοντας την έντονα πτωτική του πορεία για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, στη σκιά της αβεβαιότητας των διαπραγματεύσεων, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ και τον όγκο σε 82 εκατ. τεμάχια ήδη. Ο FTSE 25 υποχωρεί 5,5%, στις 137 μονάδες ενώ ο τραπεζικός καταρρέει πάλι κατά 10,3%, στο χαμηλό των 33 μονάδων.

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες, η συναλλακτική δραστηριότητα σήμερα εμφανίζεται ενισχυμένη, με τις τράπεζες αλλά και κάποια ακόμα blue chips να δέχονται πιέσεις.  Για τον τραπεζικό κλάδο καταγράφεται ακόμη ένα ιστορικό χαμηλό, με τον κλαδικό δείκτη να μετρά απώλειες σχεδόν 40% από την αρχή του έτους και τους ξένους μεγαλομετόχους να χάνουν ήδη, από τις ανακεφαλαιοποιήσεις και μετά, πάνω από 2 δισ. ευρώ.

Η χώρα και η κυβέρνηση βιώνουν ένα… black out το οποίο έχει μεταφερθεί στο ταμπλό. Απώλειες 9% καταγράφουν ALPHA BANK, ΕΘΝΙΚΗ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ ενώ στο -13% είναι η EUROBANK. Έχουν αλλάξει χέρια ήδη 28 εκατ. και 23  τεμάχια σε ΕΤΕ, ΠΕΙΡΑΙΩΣ αντίστοιχα. 

Ο ΟΠΑΠ υποχωρεί 2,2, ο ΟΤΕ υποχωρεί 1%, η ΔΕΗ χάνει 6,5%, ενώ η Coca Cola HBC δέχεται πιέσεις 7,2%.

Απώλειες μεταξύ 3% και 5% καταγράφουν οι ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ και μικρότερες οι ΤΙΤΑΝ, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, FOLLI-FOLLIE, Viohalco, ΟΛΠ, LAMDA, Aegean Airlines.

Σε θετικό έδαφος αυτή την ώρα βρίσκontai μόνο oi JUMBO, ΕΥΔΑΠ

Σε κάθε περίπτωση, η αβεβαιότητα γύρω από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών, αλλά και οι ανησυχίες για τις τράπεζες (αξιολογήσεις κ.λπ.) προκαλούν σοβαρούς κραδασμούς στο ελληνικό χρηματιστήριο το οποίο βρίσκεται κάτω από την κρίσιμη ζώνη στήριξης των 520 μονάδων. Οι αναλυτές φοβούνται μήπως καθοδική διάσπαση των 520 μονάδων θα φέρει βίαιη πτώση αρχικά στις 500 και εν συνεχεία στις 475 μονάδες, δηλαδή στο ιστορικό χαμηλό των 471,5 μονάδων του Ιουνίου του 2012, την περίοδο της εθνικής οικονομικής καταστροφής.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Τελευταία τροποποίηση στις 15:26 - 04 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.