ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Ψάχνει σημείο ισορροπίας, πτώση (-1,09%) με τραπεζικό «βαρίδι»

18:19 - 05 Φεβ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Ψάχνει σημείο ισορροπίας, πτώση (-1,09%) με τραπεζικό «βαρίδι»
Με τα blue chips να «κοντράρουν», όσο ήταν δυνατόν, την πτώση των τραπεζών, με μεταβλητότητα και ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ των μετοχών του εμποροβιομηχανικού τομέα και των αντίστοιχων του χρηματοπιστωτικού, ξεκίνησε, κύλησε και ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση.

Το Χ.Α. προσπάθησε να ισορροπήσει σε «τεντωμένο σχοινί», στα επίπεδα των 500-505 μονάδων που μοιάζουν με τελευταίο «οχυρό», που αν «πέσει», τότε «ανοίγει ο δρόμος» για τις 470 μονάδες, ενδεχομένως και για χαμηλότερα επίπεδα. Προς το τέλος πάντως εντάθηκαν πάλι οι πιέσεις και ο Γ.Δ. κινήθηκε προς το -1,13%.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σχεδόν στα χαμηλά ημέρας, με πτώση 1,09% στις 503,88 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 141 εκατ. τεμάχια. Με απώλειες 1,56% έκλεισε ο FTSE 25, στις 135,34 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε 5,1%, στο νέο χαμηλό των 31,61 μονάδων.

Το Χ.Α. σήμερα, αν και το προσπάθησε μερικές φορές καθώς έφτασε και στο +0,9% και τις 514 μονάδες, τελικά έδειξε ότι δεν είχε ακόμα δυνάμεις για να εκδηλώσει μια πειστική αντίδραση μετά από τρεις ημέρες έντονης πτώσης, έστω τεχνικής φύσεως, με την πτώση των τραπεζικών μετοχών να αποτελεί «βαρίδι» σε κάθε προσπάθεια ανοδικής κίνησης του γενικού δείκτη.

Και από τη στιγμή που οι ρευστοποιήσεις από την πλευρά των πωλητών στις τράπεζες δεν λένε να κοπάσουν, μόνο η ενεργοποίηση των ισχυρών χεριών σε επιλεγμένα blue chips μπορεί να περισώσει κάπως την κατάσταση, να κρατήσει, άγνωστο μέχρι πότε, τη «γραμμή άμυνας» των 500-505 μονάδων, να κερδηθούν λίγος χρόνος και μερικοί πόντοι για τον Γενικό Δείκτη, μήπως και προκύψει κάποιο θετικό νέο.

Στο ταμπλό, η ALPHA BANK υποχώρησε 8,11% (στις δημοπρασίες εξαερώθηκε), η ΕΘΝΙΚΗ έκλεισε με -0,49%, η EUROBANK πιέστηκε 3,52%, ενώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ έκλεισε με απώλειες 6,21%. Άλλαξαν χέρια σχεδόν 50 εκατ. και 47 εκατ. τεμάχια σε ΕΤΕ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ενώ συναλλαγές 18 εκατ. και 14 εκατ. τεμαχίων έγιναν σε ALPHA BANK και EUROBANK αντιστοίχως.

Ο ΟΠΑΠ που επιχείρησε να βγάλει άμυνες τελικά έκλεισε με -0,65%, ο ΟΤΕ αμετάβλητος, η ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 1,27%, ενώ η Coca Cola HBC ολοκλήρωσε δίχως μεταβολή.

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι JUMBO (+4,69%), FOLLI-FOLLIE (+1,31%), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΕΤΚΑ, Grivalia, LAMDA, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Aegean Airlines.

Με πτώση έκλεισαν οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (-4,99%), ΤΙΤΑΝ (-2,76%), ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, ΟΛΠ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ.

Αμετάβλητες έκλεισαν και οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ.

Βέβαια, με το κλίμα στις διεθνείς αγορές να είναι εύθραυστο και τον ΥΠΟΙΚ, Ευκλείδη Τσακαλώτο να παραδέχεται ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα και μέτωπα με τους θεσμούς, που πρέπει να συζητηθούν σε τεχνικό αλλά και σε… πολιτικό επίπεδο, το ζήτημα είναι ποιος καταλύτης μπορεί να προκύψει στον ορίζοντα ώστε να λάβει «ανάσες» η «Λ. Αθηνών».

Σημειώνεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της μόχλευσης στο ταμπλό, άρα και των πωλήσεων, προέρχεται από διεθνή funds, κάτι που σημαίνει ότι τα ξένα χαρτοφυλάκια είναι «ευαίσθητα» σε διεργασίες σε τομείς όπως οι τράπεζες (ιστορικά χαμηλά οι μετοχές τους στο ταμπλό), τα «κόκκινα» δάνεια, η αξιολόγηση, το διεθνές κλίμα κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση, προφανώς με την αρωγή μετοχών-σηματωρών όπως οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, κυρίως η Coca Cola αλλά και οι ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, ΤΙΤΑΝ, JUMBO, ΜΕΤΚΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, Grivalia, κ.λπ., το ζητούμενο είναι αρχικά να βρεθεί σημείο ισορροπίας στο Χ.Α. και μετά… βλέποντας και κάνοντας αναλόγως των εξελίξεων.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.