ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ.Α.: Μεταβλητότητα και πτώση στις Τράπεζες

12:42 - 09 Φεβ 2016 | Σχόλια Αγοράς
Χ.Α.: Μεταβλητότητα και πτώση στις Τράπεζες
Με νευρικότητα, μεταβλητότητα, απόρροια του σφυροκοπήματος που προηγήθηκα, με πιέσεις στις τράπεζες (στο άνοιγμα ισχυρές) αλλά και προσπάθεια αντίδρασης από κάποια blue chips «ξετυλίγεται το κουβάρι» της συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Μετά από ένα μπαράζ ρευστοποιήσεων που πήρε τον χαρακτήρα sell off και «στοίχισε»  σχεδόν 12,5 δις ευρώ στην κεφαλαιοποίηση, απώλειες 26% σε επίπεδο Γ.Δ. και σχεδόν -55% στον τραπεζικό δείκτη, το Χ.Α. κυριολεκτικά «ψάχνει τα πατήματά του ζαλισμένο από τις απανωτές σφαλιάρες».

Σήμερα, αν και η αγορά ξεκίνησε προς το -1,55% και τις 455 μονάδες με απώλειες σχεδόν 10% στις τράπεζες, σταδιακά βγήκαν κάποιες… άμυνες κυρίως σε blue chips. Προ ολίγου ο γενικός δείκτης ενισχύονταν 0,3%, στις 465 μονάδες, με τον τζίρο να ανέρχεται σε 21 εκατ. ευρώ και τον όγκο σε 62 εκατ. τεμάχια. Ο FTSE 25 χάνει 0,95%, στις 120 μονάδες (νωρίτερα -3%) και ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί 4%, στις 23 μονάδες (νωρίτερα -10,8%). Ωστόσο, ήδη ο Γ.Δ. γύρισε στο «κόκκινο» με απώλειες 0,7% (460 μονάδες), δείγμα της νευρικότητας, των ανησυχιών και της κακής ψυχολογίας που επικρατούν στη «Λ. Αθηνών».

Το μεγάλο στοίχημα σήμερα είναι εάν αφενός θα καταφέρουν να πατήσουν κάπου τα τραπεζικά χαρτιά, αφετέρου αν οι εναλλακτικές μετοχές του FTSE 25 δείξουν ανατάσεις σε τυχόν νέες πιέσεις στις τράπεζες. Πάντως, κι ενώ οι ευρωαγορές έχουν υποχωρήσει σε χαμηλά 15-16 μηνών, είναι εμφανές ότι οι επενδυτές του Χ.Α. «τρομάζουν» από τις κυβερνητικές παλινωδίες σε μια σειρά από ζητήματα αλλά και από το θολό τοπίο στο μέτωπο της αξιολόγησης.

Αυτή την ώρα, η ALPHA BANK υποχωρεί 5%, η ΕΘΝΙΚΗ γύρισε στο -4%, η EUROBANK χάνει 4,8% και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ γύρισε στο -3%. Όλες οι μετοχές δείχνουν προς το παρόν καλύτερη εικόνα σε σχέση με το άνοιγμα, κάποιες πρόσκαιρα γύρισαν στο «συν» (ΕΤΕ, ΠΕΙΡΑ), αλλά γρήγορα χάθηκαν τα κέρδη.

Αντιστάσεις πάντως δείχνουν και κάποια ακόμα blue chips. Η ΔΕΗ ενισχύεται 4,5%, η ΜΕΤΚΑ γράφει +2,2%, η ΤΙΤΑΝ +1,5%, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,9%, η LAMDA +5%, ο ΟΛΠ +5%, ενώ σε θετικό έδαφος κινούνται και οι ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ, Grivalia, FOLLI-FOLLIE, JUMBO, Aegean Airlines, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ (+1%).

Ο ΟΠΑΠ υποχωρεί 3%, ο ΟΤΕ γράφει -0,6%, η Coca Cola HBC συνεχίζει πτωτικά αλλά στο όριο (-0,1%), ενώ απώλειες γράφουν και οι ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΥΔΑΠ.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.